Relatietherapie bij vreemdgaan, heeft dat nog zin?

Hij had het echt niet zo bedoeld. Hij wilde heus niet vreemdgaan. Natuurlijk had het niets met jou te maken, maar ondertussen is je partner toch bezweken voor die mooie blondine! Of blijkt je vriendin al jaren een verhouding te hebben met haar baas. Clichés, maar wat doe je als het jou overkomt? Smijt je je partner direct met spullen en al het huis uit? Pak je direct je koffers en vertrek je naar je moeder? Of waag je nog een poging om de brokken te lijmen? Is relatietherapie in zo’n geval nog een serieuze optie?

Proefles opleiding Relatiecoach

Gratis proefles opleiding Relatiecoach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Fasen in liefdesrelaties.
  • Coachen met het Verbindingswiel©.

Vreemdgaan, de statistieken

Vreemdgaan gebeurt vaker dan je zou denken. Een paar cijfers op een rijtje: 10 procent van alle kinderen is buitenechtelijk verwekt. Een schokkend aantal, als je bedenkt dat bij lang niet iedere buitenechtelijke relatie kinderen verwekt worden. Uit een onderzoek blijkt dat 25 procent van de heteroseksuele mannen en vrouwen tussen 20 en 45 jaar vreemdgaat. Volgens andere onderzoeken gaat 31 procent van de Nederlanders vreemd, tegenover 22 procent wereldwijd. Veel gevallen van vreemdgaan vinden plaats op de werkvloer. Nog een interessant detail: meer dan 90 procent van alle mensen wijst vreemdgaan af.

Relatietherapie een oplossing?

Vreemdgaan komt dus erg vaak voor. In veel gevallen komt de partner er nooit achter. Als dat wel gebeurt, loopt één op de drie relaties stuk. Het vertrouwen is immers volledig weg. Het is hard werken om de relatie weer te herstellen. Het blinde vertrouwen terugkrijgen is al helemaal moeilijk. Relatietherapie kan een oplossing zijn, zo zeggen relatietherapeuten. Relatietherapie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van psychotherapie. Het doel van relatietherapie is dat partners weer leren om de liefde centraal te stellen, in plaats van de problemen. Dit gebeurt door eerst de problemen goed uit te spreken, de omgangspatronen te bestuderen en zo de negatieve spiraal te doorbreken. Relatietherapeuten kunnen de problemen echter niet met een pilletje of een toverspreuk oplossen. De partners zullen zelf energie moeten steken in het herstel van hun relatie. Als ze daar beiden niet toe bereid zijn heeft relatietherapie weinig kans en zal het vreemdgaan inderdaad leiden tot een definitieve breuk in de relatie.

In de opleiding Relatiecoach leer je alles over relatiedynamieken en hoe je mensen begeleidt met relatieproblemen.