Nieuwe dingen leren houdt het brein gezond | Sonnevelt

Nieuwe dingen leren houdt het brein gezond

Nieuwe dingen leren houdt het brein gezond

Wil je je brein gezond houden en je geheugen verbeteren? Dan is het goed jezelf geregeld mentaal uit te dagen. Dat is een feit. Diverse studies tonen dat aan. Of je nu 20 bent of de 70 gepasseerd. Het is goed om bij een aantal zaken stil te staan als je op latere leeftijd een nieuwe opleiding start of carrièreswitch ambieert.

Nieuwe dingen leren op latere leeftijd

Tegenwoordig zijn er oneindig veel mogelijkheden om ook op latere leeftijd je kennis en vaardigheden bij te spijkeren of zelfs te kiezen voor een compleet nieuwe studie. Variërend van online cursussen en trainingen tot deeltijd onderwijs en avondstudies. Het fijne van het enorme aanbod studiemogelijkheden is dat je je werk en gezin kunt combineren. Heb je plannen om je knowhow op te vijzelen? Of wil je een compleet nieuwe studie volgen? Bijgaand een aantal zaken om op te letten of je af te vragen als je op latere leeftijd wat nieuws wilt leren.

Leren gaat niet meer vanzelfsprekend

Wil je weer studeren als je ouder bent? Dan kost dat meer moeite dan toen je jong was. De reden? Des te ouder je wordt, des te minder dopamine je brein aanmaakt. En dat stofje heb je juist nodig om nieuwe informatie te verwerken en te onthouden. Het activeert namelijk je beloningssysteem in het brein dat weer verbonden is met je informatieverwerkingssysteem. Daarom voelt iets nieuws leren als een beloning. En bij kinderen is dat effect groter dan bij volwassenen. Vandaar ook dat kinderen nieuwe kennis als een spons opnemen.

Kies een opleiding die je boeit

Besluit je een nieuwe opleiding te volgen? Kies dan een studie die je hart sneller laat kloppen en waar je enthousiast over bent. Wanneer de lesstof je boeit, wakkert dat je motivatie aan en dat helpt je weer om het vol te houden. Anderzijds kun je putten uit opgedane ervaringen uit het verleden en je levenskennis aanspreken.

Deel de lesstof op

Ga je studeren als je al wat ouder bent? En heb je bijvoorbeeld een tentamen? Knip de lesstof op in kleine stukjes. Dan blijft de materie behapbaar en is het makkelijker om de lesstof te leren.

Vergeet je vrije tijd niet

Start je een nieuwe opleiding? Maak dan evenzogoed tijd vrij om te ontspannen. Doe dus regelmatig even helemaal niks. Staar voor je uit, maak een wandeling, luister naar muziek enzovoort. Je hebt het nodig om te ontstressen en je batterij op te laden. Door drukte en stress functioneren je hersenen minder goed. 

Voed je brein

Wil je iets nieuws leren? Zorg dan ook dat je goed en gezond eet. Dat bevordert je concentratie en versterkt je geheugen. Zet omega-3-vetzuren als vette vis op je weekmenu. Eet regelmatig een handje noten en neem elke dag voldoende groente en fruit. Je brein vaart daar wel bij. 

Slaap voldoende

En ben je een nieuwe opleiding gestart? Studeer dan niet tot diep in de nacht. Niet alleen zorgt dat voor een minder goede nachtrust, maar je leert ook minder goed. Wil je goede studieresultaten behalen? Dan is voldoende slapen gewoonweg een essentieel ingrediënt. Vooral de eerste 4 uurtjes slaap zijn belangrijk. Dan wordt nieuwe informatie die je hebt geleerd namelijk verwerkt.

Nieuwe dingen leren houdt het brein gezond en verbetert het geheugen. Het is dus goed om jezelf af en toe mentaal uit te dagen! Schrijf je dus in voor die opleiding die je in gedachten had. Naar het opleidingenoverzicht.

Gratis proefles Opleiding Seniorencoach

Proefles opleiding Seniorencoach
  • Download de proefles van de opleiding Seniorencoach
  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap
  • Interessante en aanvullende informatie
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.