Terugveren uit de nacht - Sonnevelt

Terugveren uit de nacht

José Leeuwenkamp

De nacht was lang een gevreesde vijand van mij. Overdag was er genoeg normale sores die me afleidde. Maar in die nachten kon ik niet ontkomen aan mijn gedachtes. Wie denkt dat cafeïne je wakker houdt, zou eens moeten starten met zorgen en stress. Daar kunnen geen drie potten koffie tegenop.

De periode dat de nacht mijn vijand werd, was het jaar dat ik hoorde dat ik een chronische ziekte had, een defect gen onze familieverhoudingen opschudde, een vriendin borstkanker kreeg en een andere vriendin haar baby verloor. Tegenslag ratelde als hagel op en rond mij neer.

Hield dit rampjaar ooit op?

Ik verloor de moed. Wat was de volgende mokerslag? Met thuis een baby, een peuter en een kleuter had ik overdag geen tijd om hierover na te denken. Maar je geest is geduldig. Die wacht wel even. En zodra ik in bed lag, spoelde de angst door me heen. En daar lag weer ik te malen, te zweten, te tobben en te draaien.

En toen had ik nóg een probleem. Ik was doodop, maar kon niet slapen. Soms lukte het (hèhè) om drie uur 's nachts. En dan werd ik om half zes wakker gemaakt door de baby. En dus had ik een derde probleem: doodop door maandenlang slaapgebrek.

Hield dit rampjaar ooit op?

Zeven jaar later kan ik de balans opmaken. Hield het op? Ja, het hield op. Al kan ik het begin van het einde niet ontdekken als ik terugkijk. Langzaam veerden we allemaal iets terug. Eenmaal iets teruggeveerd, kwam er iets meer rust, iets meer slaap, iets meer energie. En al die ietsjes werden genoeg, en dat werd weer normaal. Het enige overblijfsel van de slapeloze nachten is mijn dwangneurose dat ik per se in wil slapen met een slaapverwekkend praatprogramma, zodat ik niet naar mijn eigen gedachtes kan luisteren (favoriet: BNR over een financiële kwestie die ik niet begrijp).

We hebben het rampjaar doorstaan. Wat zeg ik? Er kwamen daarna nieuwe rampen, die ook een plek kregen. Tegenslag houdt niet op. Maar veerkracht is vele malen sterker dan mokerslagen. En die wetenschap geeft me zo’n stoot energie dat ik elke nacht weer met een gerust hart in slaap val.

Geschreven door José Leeuwenkamp, hoofdredacteur van de magazines gezondNU en Lekker Gezond. Tijdschriften over voeding, psyche en gezondheid - www.gezondnu.nl

Gratis proefles Opleiding Stress en Burn-out Coach

Proefles Stress en Burn-out Coach
  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap
  • Leer over de oorzaken en functie van Stress
  • Lees over communicatievaardigheden
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.