Ontvang nu 500 euro Sonnevelt budget voor je opleiding in maart! Meer >

Waarom een holistische massage bijdraagt aan geluk

Een holistische massage kan je helpen lekkerder in je vel te zitten. Immers, een dergelijke lichaamsmassage draait niet alleen om het wegnemen van pijn of spanningen die je op een bepaalde plek in je body ervaart. Het benadert de mens in z’n geheel, zoals de Griekse term holos aangeeft. Wat is een holistische massagetherapie en waarom voel je je er happier door?

Proefles opleiding Lichaamsgericht Coach

Gratis proefles opleiding Lichaamsgericht Coach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer over coachen en waarnemen.
  • Ontdek de rol van emoties.

Wat is een holistische massage?

Dit is een complete ofwel integrale lichaamsmassage gebaseerd op het holisme. Een filosofie die ervan uitgaat dat de mens een eenheid is. Dus je fysieke en psychische gesteldheid evenals je spirituele als emotionele toestand zijn onlosmakelijke met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar. Zit je goed in je vel? Dan ben je in balans en heb je geen lichamelijke en geestelijke klachten. Echter, voel je je bijvoorbeeld gestresst? Dan kan zich dat uiten in buikpijn, geen zin in eten hebben, je neerslachtig voelen, hoofdpijn ervaren enzovoort. Kortom, de oorzaak van je klacht zit op een totaal andere plek dan waar het zich manifesteert. Door het toepassen van een holistische massage herstel je het evenwicht in het lichaam. Je ervaart meer rust en bent meer ontspannen.

Wat is het effect van een integrale massage?

Tijdens een holistische massage wordt met hulp van verschillende massagetechnieken het hele lichaam gemasseerd. Zowel aan de voor- als achterzijde. Dit zorgt voor allerlei prikkels in het lichaam die een reactie oproepen. Zo vermindert je spierspanning, wordt de doorbloeding gestimuleerd, worden energieblokkades opgeheven en de zelfhelende werking van het lichaam aangezwengeld. Maar, je leert tijdens de massagebehandelingen eveneens contact te maken met je lichaam. Je bewuster te worden van spanningen en klachten. Die signalen te herkennen. Slaag je daarin? Dan voel je je naar verloop van tijd een stuk zelfbewuster, positiever en energieker in het leven staan.

Waarom een massage je een happy gevoel geeft

Je weet vast wel hoe fijn een lichaamsmassage aanvoelt. Het helpt je om even heerlijk te ontspannen van top tot teen. De boel de boel te laten. Je hoofd even rust te gunnen. Even helemaal aan niets denken. Je overgeven aan de sensatie van handen die je lichaam dan weer zacht en dan weer hard kneden, strelen en dergelijke. Een aantal fijne en positieve effecten van masseren.

Het knuffelhormoon oxytocine komt vrij

Liefdevolle aanrakingen door partners en kinderen zorgen ervoor dat het hormoon oxytocine vrijkomt. Dit geluksstofje geeft je een geborgen en veilig gevoel. Maar, ook een holistische lichaamsmassage heeft dat positieve effect. Want, dan komt eveneens het knuffelhormoon vrij en zorgt voor een gelukkig gevoel.

Er worden endorfines aangemaakt

Onderga je een holistische massage? Dan zorgt het vrijgekomen knuffelhormoon weer voor de aanmaak van endorfines. Dit zijn zogenaamde gelukshormonen waarvan bekend is dat die onder andere stress bestrijden, maar ook je geluksgevoel bevorderen.

Een betere doorbloeding

Masseren zorgt voor een betere doorbloeding van je spieren. Niet alleen maakt dat ze soepeler, maar het helpt tevens bepaalde blokkades op te heffen. Immers, de afvalstoffen in je lichaam worden sneller opgeruimd en dat draagt vervolgens weer bij aan een sterker afweersysteem. En dat doet je goed. Je voelt je fitter en zit dus beter in je vel. Dat is positief, want het geeft je de energie om de dingen te doen die je fijn vindt.

Meer bewust van je body

Fijn aan een holistische massage is dat je bewust stilstaat bij jezelf. Luistert naar wat lichaam je vertelt. Hoe het met je gaat. Of je goed voor jezelf zorgt? Doe je dat? En leer je te accepteren dat dingen soms zo zijn als ze zijn? Dan kun je het loslaten en komt er ruimte voor andere nieuwe, leuke en fijne dingen die je je goed doen en energie geven.

Zelfhelende werking

Een holistische massage zet ook het zelfhelende vermogen van je lichaam in werking. Je lichaam en geest komen meer in balans waardoor je minder klachten ervaart. Je gaat weer beter in je vel zitten. Je zelfvertrouwen neemt toe en dat zorgt dat je een stuk meer ontspannen bent en je veel vrijer en prettiger voelt.

Binnen de holistische visie ziet Sonnevelt het lichaam als een van de belangrijkste instrumenten. In de opleiding Lichaamsgericht Coach leer je om de signalen van je lichaam beter te begrijpen en om werkelijk te voelen. Massagevormen en reflexologie komen aan bod. Je leert o.a. de inhoudelijke en toepasbare basiskennis van haptonomie, massagetechnieken en (voet)reflexologie.