Hoe gaat het nu écht met je? Waarom je dat vaker moet vragen

Hoe gaat het nu écht met je? Stel jij jezelf geregeld die vraag? Dus, check je bij jezelf in om te ontdekken hoe je je voelt? Of laat je je leiden door de waan van de dag? Hol je continu door en besteed je nauwelijks aandacht aan die gevoelens van somberheid, stress, eenzaamheid en/of twijfel die je zo nu en dan bekruipen? Dat is niet gezond. Waarom inchecken bij jezelf je goed doet en tips om te ontdekken hoe het nu écht met je gaat.

Proefles opleiding Basis Coach

Gratis proefles opleiding Basis Coach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Principes van de Basis Coach.
  • Inleiding op gedragspatronen.

Het belang van de vraag: Hoe gaat nu het écht met je?

De covidpandemie voerde het afgelopen jaar de boventoon en dat was flink pittig. Lockdowns, thuiswerken, online onderwijs en afstand houden van familie, vrienden en collega’s. Dat dat er mentaal inhakt en gepaard gaat met gevoelens van onrust, twijfel, angst en eenzaamheid is inmiddels bekend. Het was vooral incasseren. Tijd om bij jezelf te checken hoe je je werkelijk voelde was er nauwelijks.

Echter, check je nu en dan even bij jezelf in en vraag je: hoe gaat het écht met mij? Dat doet je goed. Want, sta je regelmatig even stil bij hoe je je voelt? Waar je met je gedachten zit? Hoe je lichaam voelt? Welke emoties erop spelen en waarom? Het helpt je je gedachten te ordenen, gevoelens op een rij te zetten, te relativeren, nieuwe inzichten op te doen en bewuster te bepalen waar je daadwerkelijk behoefte aan hebt.

Laat je je daarentegen leiden door de hectiek van alledag? De kans bestaat dan dat de omstandigheden je leven gaan bepalen en jij niet langer in control bent. Negatieve emoties kunnen dan de overhand krijgen waardoor je mentale strubbelingen ervaart en zelfs fysiek klachten krijgt.

Conclusie? Geregeld bij jezelf inchecken, zorgt dat je de regisseur blijft van je eigen leven. Het zorgt voor minder stress, bevordert in balans blijven en stimuleert je persoonlijke ontwikkeling. Je luistert immers naar wat je lichaam je ingeeft. Wat goed, fijn en prettig voelt.

Maar, hoe check je bij jezelf in en achterhaal je hoe het nu écht met je gaat?

Gaat het goed met je? Tips om bij jezelf in te checken!

Wil je weten hoe het écht met je gaat? Bijgaand een overzicht met praktische tips om te ontdekken wat je zoal bezighoudt.

Ga mediteren

Mediteren is een krachtige manier om in contact te komen met jezelf. Tijdens een meditatie laat je je gedachten los en komt er ruimte om te voelen wat je emoties zijn. Zonder dat je er erg in hebt, reageert je lichaam op emoties. Doe eens een bodyscan waarbij je al je lichaamsdelen ‘scant’. Of concentreer je voor pakweg 10 minuten op je ademhaling. Als je hoofd tot rust komt is het namelijk makkelijker om met je gevoel in contact te komen. Luister naar die kleine subtiele signalen die je lichaam geeft.

Start met journalling

Journalling is eigenlijk niet anders dan een geschreven dagboek bijhouden. Wat je doet, is je gedachten en gevoelens noteren. Door het opschrijven orden je je besognes automatisch meer. Verder helpt het je inzicht te krijgen in je gedachten en kun je vanuit een ander perspectief ernaar kijken. Dat werkt vaak verhelderd en kan nieuwe inzichten opleveren.

Wandel in het groen

Wandelen door een groene omgeving is een goede manier om even uit de drukte te stappen en te ontspannen. Het helpt je geest tot rust te brengen en spanningen van je af te laten glijden. Daardoor is het niet alleen een stuk makkelijker je gedachten op een rij te zetten, maar het maakt je bovendien creatiever en kan zelfs nieuwe inzichten opleveren. 

Doe een ademhalingsoefening

Nog een effectieve manier om te voelen hoe het met je gaat is door een eenvoudige ademhalingsoefening te doen. Zeg maar een mini check-in bij jezelf. Sluit je ogen, haal rustig diep adem via je buik en adem vervolgens uit. Focus je uitsluitend op je ademhaling en herhaal dit een paar keer. Je zult merken dat je spanning loslaat en vervolgens wat dichter bij jezelf en je gevoel komt. 

Zoek een coach

Vind je het moeilijk om te ontdekken hoe het nu écht met je gaat en wat je wilt? Ga op zoek naar een coach die je daarbij kan begeleiden. Coaching is een effectieve manier om dichterbij jezelf te komen, stress te verminderen, balans te ervaren én te ontdekken wat je wilt bereiken in je leven.

Wil je zelf meer leren over het coachvak? Bekijk dan ons uitgebreide aanbod opleidingen.