Concentratieproblemen volwassenen: oorzaken en oplossingen

Iedere volwassene heeft wel eens last van een verminderde concentratie. Omdat je vermoeid of gestrest bent. Je hebt moeite om je te focussen op je werk of bij een andere bezigheid. Je gedachten dwalen telkens weer af. Waar komt dat nu door en wat doe je ertegen?

Proefles opleiding Vitaliteitscoach

Gratis proefles opleiding Vitaliteitscoach

 • Inkijkje in de lesmap.
 • Leer meer over de Vitaliteitspiramide.
 • Oefening: ben jij in balans?

Symptomen concentratieproblemen volwassenen

Heb je moeite met je te concentreren op een activiteit, taak of opdracht? Dan vind je het lastig om alert te blijven en je aandacht erbij te houden. Maar er zijn meer symptomen die wijzen op een verminderde concentratie, namelijk:

 • je bent erg snel afgeleid;
 • je hebt (mogelijk) last van vergeetachtigheid en bent chaotisch;
 • je vindt het lastig zaken te ordenen en overzicht te houden.

Oorzaken van concentratieproblemen

Volwassenen kunnen om allerlei redenen kampen met een verminderde concentratie. Een van de bekende oorzaken van concentratieproblemen is (over)vermoeidheid. Onder andere door te hard werken, te veel technologische prikkels (smartphone, tablet, laptop et cetera), te weinig slapen, last hebben van slapeloosheid en langere tijd gestresst zijn.

Ook een ingrijpende gebeurtenis in je leven meemaken, een depressie, angst, burn-out of relatiestrubbelingen zijn zaken die je concentratievermogen negatief beïnvloeden.

Vervolgens kunnen eveneens hormonale veranderingen als de menopauze of zwangerschap leiden tot concentratieproblemen.

In al deze gevallen is het doorgaans zo dat wanneer het achterliggende probleem wordt opgelost, aangepakt en/of behandeld de concentratieproblemen meestal verdwijnen.

Daarnaast zijn er nog meer redenen die concentratiestoornissen in de hand werken. Bekend zijn onder andere overgewicht, diabetes, roken en alcohol. Al die zaken kunnen namelijk zorgen voor een slechtere doorbloeding van het hersenweefsel. Hierdoor krijgen de hersenencellen te weinig voedingstoffen en zuurstof aangevoerd waardoor het concentratievermogen afneemt. Ook bij mensen met een hogere leeftijd – ouder dan 60 jaar – is een verslechterde doorbloeding van de hersenen nogal eens de oorzaak van concentratie- en geheugenproblemen.

Tot slot kunnen concentratiemoeilijkheden bij volwassenen ook door een aandoening komen. Bekend zijn onder andere ADHD en ADD. Externe prikkels zorgen ervoor dat je dan snel bent afgeleid.

Hoe concentratiestoornissen oplossen?

Merk je dat je moeite hebt met concentreren? Dan zijn er verschillende manieren om je concentratievermogen te verbeteren. Bijgaand een aantal tips bij concentratieproblemen:

 • Breng structuur aan in je leven. Dat geldt zowel privé als op je werk. Gebruik een agenda en maak lijstjes met wat te doen en wanneer. Zo houd je overzicht en dat geeft rust.
 • Verlaag je tempo en neem wat minder ‘hooi op je vork’. Mogelijk hol je de hele dag van hot naar her en heb je een waslijst met dingen die je moet doen. Doe bewust een stapje terug en verminder het aantal ‘moetjes’ in je leven. Hak grote taken op in kleine projectjes, dat zorgt voor rust.
 • Neem regelmatig een time-out om op adem te komen. Maak een wandeling of ga even op de bank liggen. En… schakel je smartphone uit. Zo gun je je hoofd rust en krijg je de kans je batterij op te laden. Het bevordert je concentratievermogen nadien.
 • Vraag anderen om hulp als je het overzicht dreigt te verliezen. Denk aan je partner, familieleden, buren of vrienden. Zij kunnen je helpen zaken te organiseren en bijdragen aan een beter overzicht waardoor je minder chaos en dus concentratieproblemen ervaart.
 • Doe ontspanningsoefeningen om spanningen te verminderen en tot rust te komen. Denk daarbij aan ademhalingsoefeningen. Verder zijn ook meditatie en mindfulness fijne manieren om tot rust te komen en je meer te focussen op het hier en nu.

Wil je meer lezen over een gezonde leefstijl? Download dan gratis het e-book Gezond leven doe je zo!