De therapierevolutie: e-coaching en e-mentalhealth volgens Mindful Analysis

Coach en pychosociaal therapeut Mirjam Windrich vroeg zich tien jaar geleden al af wat er aan hulpverlening via internet mogelijk was en startte een aantal e-mail experimenten. Al snel boekte zij, of liever gezegd boekten haar cliënten, verbluffende resultaten. Hoe kwam dat?

Windrich ging op onderzoek uit en ontdekte dat dit schrijven via internet een aantal disciplines bij elkaar brengt: meditatie, psychotherapie, taalfilosofie en geestelijke begeleiding. Op basis hiervan ontwikkelde zij Mindful Analysis: de methodiek voor coaching en (psycho)therapie via internet.

In een interview vertelt ze meer over deze methodiek en haar nieuwste boek: De therapierevolutie.

1. Waar komt de naam De therapierevolutie vandaan?

Vanuit het idee dat er iets revolutionairs nodig is voor het vastgelopen syteem van wachtlijsten bij de GGZ en de vraag hoe je mensen sneller en effectiever geestelijke hulp kunt verlenen. Het antwoord daarop is via internet, volgens deze methodiek Mindful Analyiss. 

2. 'E-coaching en e-mentalhealth volgens Mindful Analysis’, kun je uitleggen wat dat inhoudt?

Dit houdt in dat je voor coaching en therapie nu een methodiek hebt die volledig via internet verloopt en waarbij een traject slechts een week duurt. In deze week schrijf je als cliënt dagelijks over wat er speelt en waar je aandacht aan wilt besteden. De vragen van de Mindful Analyst helpen je tot je eigen antwoorden, mogelijkheden en oplossingen te komen. 

3. In hoeverre zal straks de geestelijke hulpverlening via internet verlopen?

Het is niet onwaarschijnlijk dat het grootste deel via internet zal verlopen. Omdat het altijd en overal inzetbaar en toegankelijk is. Natuurlijk blijven we ook met elkaar praten, maar wachttijden zullen er niet meer zijn. Mede dankzij internet zal de zorg gerichter en effectiever worden. Maar nogmaals: mensen hebben het nodig om met elkaar te praten, om samen te zijn, dat is essentieel, alleen niet voor alles. 

4. Kun je een voorbeeld geven van een succesvolle online coaching?

Ik kan je wel honderden voorbeelden geven van mensen die vastgelopen waren in werk en/of privésfeer of die last hadden van angst of depressie. En die na een week schrijven alles op een rijtje hebben gezet, de diepte in zijn gegaan en hun eigen manieren hervonden hebben om met het leven om te gaan. Dan gaat het voornamelijk om volwassen mensen die met zeer gecompliceerde problematiek te maken hebben want het moderne leven is druk…. 

5. Je spreekt in je boek over een mentale retraite. Hoe kan een cliënt schrijvend tot een mentale retraite komen?

Het schrijven in Mindful Analysis doe je alleen, achter je computer. Je hoeft nergens naar toe en je kunt in alle rust in jezelf afdalen. Dat moet je in je omgeving natuurlijk wel melden, dat je even tijd voor jezelf hebt. Maar je kunt er ook voor naar een rustige plek gaan. De hoge concentratie op jezelf als gevolg van de vragen van de Mindful Analyst doen je snel de diepte ingaan en zo kun je in alle rust het zelfonderzoek doen dat je op dat moment nodig hebt. 

6. Wat is het grote voordeel van online coaching?

Het grote voordeel van online coachen is dat het schrijven het instrument is en dat deze activiteit hele wonderlijke en mooie dingen met je doet. Je kunt je er zelfs een beetje aan overleveren, dat de pen het van je overneemt als het ware. Iedereen kent dat wel. Dan lees je wat je geschreven hebt en kun je er iets aan veranderen of niet. Of denken: ja, dit ben ik, dit vind ik en dit wil ik. 

Proefles opleiding Vitaliteitscoach

Gratis proefles opleiding Vitaliteitscoach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer meer over de Vitaliteitspiramide.
  • Oefening: ben jij in balans?