Hoe kom je van een burn-out af? Eerste hulp bij opgebrand zijn

Hoe kom je van een burn-out af?

De vraag: “Hoe kom je van een burn-out af?” scoort hoog in de zoekopdrachten van Google. Dat is niet vreemd. Het aantal Nederlanders dat opgebrand is, steeg de afgelopen jaren flink. Meer over wat een burn-out nu is, de cijfers en tips om je herstel te bevorderen.

Wat is een burn-out en de cijfers

Om antwoord te geven op hoe je van een burn-out afkomt is het goed te kijken wat het eigenlijk is. Burn-out betekent letterlijk dat je opgebrand bent. Lichamelijk en geestelijk ben je extreem vermoeid en uitgeput. Ook je reservetank is leeg. Vaak is het een gevolg van langdurig spanningen ervaren zonder tijd te nemen voor ontspanning wat uiteindelijk leidt tot overbelasting en uitputting.

Volgens CBS-cijfers blijft het aantal Nederlanders dat te maken heeft met burn-out klachten groeien. Zo gaf in 2017 bijna 16% van de werknemers tussen de 15 en 75 jaar aan zich opgebrand te voelen door het werk. In 2015 meldde nog 13% van de werknemers deze klachten. 

Hoe kom je van een burn-out af

Ben je uitgeblust en dus opgebrand? Bijgaand een aantal praktische tips die je helpen bij het herstel van een burn-out.

1. Aanvaard dat je ziek bent

Accepteren dat je opgebrand bent, is een essentieel advies als het gaat over burn-out. Tja, en dat is best moeilijk. Als harde werker, doorzetter, bikkel enzovoort wens je niet aan de zijlijn te staan. Je wilt werken aan je herstel en snel beter worden. Echter, eerst je rust pakken is heel belangrijk.

2. Zorg voor rust en regelmaat

Herstel de aloude regels van rust, reinheid en regelmaat in ere. Niet alleen geeft het je houvast, maar het helpt je eveneens een goede en gezonde routine te ontwikkelen. Sta dagelijks op hetzelfde tijdstip op, eet regelmatig, gezond en op vaste tijdstippen. Wissel inspanning af met veel ontspanning, denkwerk met doe-activiteiten en kruip ’s avonds bijtijds onder de wol.

3. Leef in het nu

Ga niet lopen piekeren over wat er is gebeurd, waarom en hoe het verder moet. Focus je op het nu. Kost dat je moeite? Schrijf je piekergedachten op, want dat werkt helend. Het helpt namelijk je wirwar aan gedachten te ordenen. Ook meditatie en mindfulness kunnen uitkomst bieden om meer in het heden te zijn.

4. Blijf wel bezig

Ben je opgebrand? Ga dan niet thuis zitten niksen. Blijf bezig door kleine taakjes te doen en doe niet meer dan één ding tegelijkertijd! Ga bijvoorbeeld naar de supermarkt, haal de kinderen van school, doe een huishoudelijk klusje en rust daarna. Staan er grotere taken en verantwoordelijkheden op je to-do lijst? Parkeer die tijdelijk in overleg met betrokkenen. Ze hebben er vast begrip voor.

5. Doe aan lichaamsbeweging

Ook voldoende beweging draagt bij aan herstel van je burn-out. Probeer daarom dagelijks een half uurtje te wandelen, te fietsen, te tuinieren of ravot met je kinderen. Bijkomende voordelen zijn: het werkt ontspannend, bevordert de aanmaak van feelgood hormonen, vermindert stressklachten en is goed voor je conditie.

6. Onderhoud je sociale contacten

Heb je een burn-out en voel je je lusteloos? Dan sluit je mogelijk het liefst de hele wereld buiten. Probeer die drang te weerstaan, want dat zet aan tot malen en kan zelfs een depressie in de hand werken. Zorg er liever voor dat je regelmatig even contact hebt met familie, vrienden en dergelijke. Het leidt je af en werkt ontspannend.

7. Zoek professionele hulp

Voel je je opgebrand doordat je langdurig je stressklachten hebt genegeerd? Dan is het fijn professionele hulp te krijgen van iemand die weet wat er aan de hand is. Die je kan ondersteunen, adviseren en begeleiden om van je burn-out af te komen. Schroom niet. Een juiste aanpak draagt bij aan een voorspoedig herstel. Bovendien helpt het je ook om in de toekomst niet terug te vallen in je oude gedrag en opnieuw uitgeblust te raken.

Wij helpen je graag bij het vinden van een coach die bij jou past. Een Stress en Burn-out Coach kan je professioneel adviseren en begeleiden met stress en burn-outklachten. ​Op onze website vind je een lijst met door Sonnevelt opgeleide coaches en therapeuten en zie je wie er bij jou in de buurt een praktijk heeft.

Gratis proefles Opleiding Stress en Burn-out Coach

  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
  • Leer over de oorzaken en functie van Stress.
  • Lees over communicatievaardigheden.
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.