Hoe onderhoud je een goede relatie?

Een goede relatie is voor veel mensen iets onmisbaars. Toch is het soms moeilijk om een langdurige relatie in stand te houden. Veel stellen gaan na verloop van tijd uit elkaar. Blijkbaar vergt het onderhouden van een goede relatie bepaalde vaardigheden, vaardigheden waarover niet iedereen beschikt.

Proefles opleiding Relatiecoach

Gratis proefles opleiding Relatiecoach

 • Inkijkje in de lesmap.
 • Fasen in liefdesrelaties.
 • Coachen met het Verbindingswiel©.

De start van een goede relatie

Een goede relatie begint zoals vrijwel iedere relatie: twee personen voelen zich tot elkaar aangetrokken, er is ‘chemie’. Wetenschappers denken dat mensen elkaar opzoeken omdat hun genen goed bij elkaar passen. De combinatie van de genen van de man en de genen van de vrouw geven samen goede kans op gezonde kinderen. Dat is volgens biologen ons levensdoel: onszelf voortplanten en gezonde kinderen krijgen, zodat onze genen steeds worden doorgegeven. Maar hoe weet je nu welke man of vrouw de beste genen heeft? Dat zie je immers niet aan de buitenkant.

Feromonen als cupido

Feromonen zijn stoffen die door dieren veel gebruikt worden om met elkaar te communiceren. Ze geven deze stoffen af aan de omgeving, bijvoorbeeld via zweet en urine. Een ander dier vangt deze stoffen op met zijn neus. Een kenmerk van een feromoon is dat je het niet bewust ruikt als een geur, maar dat het wel door de neus wordt opgevangen en een signaal naar de hersenen geeft. Dieren gebruiken feromonen bijvoorbeeld om dieren van het andere geslacht aan te trekken, hun territorium te verdedigen of om elkaar te waarschuwen voor vijanden.

Mensen blijken deze feromonen ook aan te maken. Seksueel opgewonden mannen maken extra feromonen aan. Vrouwen nemen die feromonen vervolgens waar. Op sommige feromonen reageren ze positief, op andere juist niet. Op welk feromoon ze reageren, verschilt per persoon. Vrouwen maken meestal minder feromonen dan mannen.

Feromonen voor een goede relatie?

De theorie is dus dat vrouwen vallen op mannen die aantrekkelijke feromonen aanmaken. Het is wetenschappers nog niet gelukt om dit te bewijzen; het blijft voorlopig dus een theorie. Of deze theorie gestoeld is op waarheid of niet, je kunt je nog steeds afvragen of die feromonen een garantie zijn voor een goede relatie. Wanneer je iemand uitkiest met aantrekkelijke feromonen, is dat niet per een garantie voor een goed huwelijk. Je voelt je dan slechts seksueel tot de ander aangetrokken.

Wat is een goede relatie?

Wanneer je eenmaal je ideale partner denkt te hebben gevonden, moet je blijven werken om de relatie onderhouden. Voor je daaraan kunt gaan werken, moet je eerst bedenken wat een goede relatie eigenlijk is. Uit een wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de meeste stellen een relatie goed vinden als die relatie de volgende kenmerken heeft:

 1. Je kunt op elkaar vertrouwen en voelt je veilig bij elkaar.
 2. Je kunt op elkaar bouwen, je vult elkaar aan.
 3. Je accepteert je partner volledig zoals die is. Je wilt elkaar dus niet veranderen.
 4. Je gelooft in elkaar en je relatie
 5. Je gaat flexibel om met veranderende omstandigheden in het leven.
 6. Je hebt plezier met elkaar.
 7. Je deelt goede herinneringen waarop je samen kunt terugkijken.

Tips voor een goede relatie

Op internet circuleren vele lijsten met tips voor een goede relatie. Die tips zijn natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde. Toch zijn er wel richtlijnen te geven over de vraag hoe je een goede relatie in stand kunt houden. Die richtlijnen sluiten ook goed aan bij de kenmerken van een goede relatie:

 1. Wees open en eerlijk naar elkaar, zodat je elkaar blijft vertrouwen
 2. Hou van jezelf en schuif jezelf niet opzij, zie jezelf als een volwaardig persoon. Wees aan de andere kant niet bang om je tekortkomingen toe te geven, zodat je elkaar kunt steunen en aanvullen zoals partners in een goede relatie doen.
 3. Ga 100% voor je relatie en blijf streven naar een goede relatie, ook als het even tegenzit. Geef niet te snel op en kies steeds opnieuw voor elkaar.
 4. Houd samen een doel voor ogen. Als je een gezamenlijk doel hebt, kan dat je helpen een crisis door te komen. Je kunt bijvoorbeeld samen ergens voor sparen of samen een project beginnen.
 5. Luister naar elkaar. Praat niet alleen langs elkaar heen, maar luister echt geïnteresseerd naar de ander. Probeer elkaar te begrijpen. Daarbij hoort ook dat je de ander echt leert kennen, in zijn voorkeuren, normen en waarden.
 6. Maak tijd voor elkaar om samen leuke dingen te doen. Zorg dat je gedeelde interesses hebt, zodat je daar samen mee aan de slag kunt. Dat zijn goede momenten om plezier met elkaar te hebben en elkaar echt te zien staan, juist in drukke tijden als je langs elkaar heen lijkt te leven.
 7. Herinner elkaar aan de mooie dingen die je samen hebt meegemaakt. Deel goede herinneringen, juist als je even een dipje hebt in je relatie. Bedenk dan waarom jullie voor elkaar hebben gekozen. Dierbare herinneringen zijn daarbij een waardevolle ondersteuning.

Een partnerrelatie is niet altijd vanzelfsprekend en vergt inspanningen van beide partijen. Niet voor niets wordt vaak gezegd 'liefde is een werkwoord'.

Wil je meer leren over de dynamiek van relaties? Bekijk hier de Sonnevelt opleiding tot Relatiecoach.