Hoe vind je geluk in jezelf? | Sonnevelt

Hoe vind je geluk in jezelf?

Hoe vind je geluk in jezelf? Sleutel tot geluk.

Gelukkig zijn willen we allemaal. Maar, hoe vind je geluk in jezelf? Al eeuwenlang houd die vraag de mensheid bezig. Waarom? Omdat geluk ervaren en je gelukkig voelen, loont! Eenvoudigweg, omdat je gezondheid er wel bij vaart. Gelukkige mensen leven langer, zijn beter bestand tegen stress en hebben een beter sociaal leven. Daarom tips om je geluksgevoel een boost te geven.

Hoe vind je geluk in jezelf? 9 tips!

Plezier hebben in je leven, genieten en gelukkig zijn, daar streven we allemaal naar. Immers, het is gewoon een mooi, fijn, sterk en positief gevoel. Waar put je kracht uit, krijg je energie van en wat geeft je leven fleur en franje?

1. Investeer in je sociale netwerk

Wil je geluk ervaren in jezelf? Dan zijn wetenschappers het er allemaal over eens dat het belangrijk is te investeren in je sociale contacten. Van het opbouwen van diepere banden tot oppervlakkige contacten. Het aangaan van relaties met anderen heeft een positief effect op je geluk.

2. Help anderen

Er zijn meerdere onderzoeken die keer op keer concluderen dat iets voor een ander doen je gelukkiger maakt en dus bijdraagt aan je geluk. Of het nu gaat om vrijwilligerswerk, een kaartje aan je opa en/of oma sturen, een kopje koffie of thee bij de buurvrouw drinken of op de school van je kinderen helpen. Feit is: een ander aandacht geven en een handje meehelpen, voelt gewoonweg goed. Het vergroot je gevoel van tevredenheid en welzijn en draagt zo bij aan je geluk.

3. Stel jezelf doelen

Ook jezelf doelen stellen, bevordert je geluk. Omdat een doel hebben je leven zin geeft. Het geeft je kracht, maakt je trots en boost je zelfvertrouwen. Je hebt iets waarvoor je gaat. Waar je tijd en energie in steekt en dat voelt ongelooflijk fijn.

4. Sta positief in het leven

Je weet het vast wel: benader je het leven positief? Zie je gebeurtenissen, voorvallen en dergelijke van de zonnige kant? Dat geeft je een goed gevoel. Vervult je met energie en bevordert je welbevinden en geluk. Want, denk je positief? Dan maken je hersenen happystofjes als endorfines aan. En zit het leven eens tegen? Dan zorgt een positieve blik ervoor dat je weet dat na regen weer de zon gaat schijnen. 

5. Hoe vind je geluk in jezelf? Doe nieuwe ervaringen op

Activiteiten ondernemen, nieuwe dingen leren, onbekende plekken bezoeken, mensen leren kennen en dergelijke, verrijken je leven. En het aantrekkelijke ervan is dat dat alles je een fijn en goed gevoel geeft. Het maakt je blij en zorgt voor levensgeluk. Dus, kom in actie en onderneem lekker veel dingen.  

6. Houd je lichaam en geest gezond

Ben je lichamelijk gezond en geestelijk fit? Dan voel je je sterker, prettiger en gelukkiger. Beweeg daarom dagelijks minimaal 30 minuten. Dat vermindert stress en spanning en houdt je conditie op peil. Eet je daarnaast gezonde, verse en gevarieerde voeding? En neem je eveneens regelmatig de tijd om te relaxen? Door leuke dingen te doen of bijvoorbeeld te mediteren voor rust in je hoofd? Dan boost je eveneens je geluksgevoel flink, omdat je je gewoonweg stukken fijner voelt.

7. Lach vaak

Lachen is ontzettend gezond en prettig. Het helpt je vrolijker door het leven te gaan en je gelukkiger te voelen. Dat is niet zo vreemd, want uit onderzoek blijkt dat lachen ontspant, je helpt te dealen met lastige situaties en eveneens stress reduceert. Dus? Voel je je niet happy? Zet dan een lachfilm op, luister naar een komediant, lees grappige verhalen et cetera.  

8. Leef in het nu

Doen! Want, leven in het hier en nu, betekent genieten van wat dit moment je brengt. Die knuffel van je kind, die warme handdruk van een collega, die stralende lach van een onbekende, de laatste zonnestralen van de dag of een enorme plensbui. Geniet gewoon meer van alles wat elke dag je brengt en jakker niet als een sneltrein of razende Roeland door je leven met oogkleppen op. Want, bezig zijn met straks en later zorgt dat je voorbijgaat aan al die mooie en gelukkige momenten in het nu.

9. Besef je dat geluk niet te koop is

Ben je bezig met hoe vind je geluk in jezelf? Realiseer je dan dat je gelukkig voelen niet draait om een flinke bankrekening en allerlei materiële bezittingen. Want, heb je eenmaal alles? Groot huis, relatie, kinderen, nieuwste model auto, topcarrière enzovoort? Ben je dan écht gelukkig? Oké, makkelijker is het wel, maar dat alles went ook. En dan…? Wil je echt geluk ervaren? Besef je dan dat intens gelukkig zijn niet te koop is. Het is een innerlijk gevoel dat je ervaart en dat kun je niet kopen.

Kortom, de vraag: hoe vind je geluk in jezelf, kun je op vele manieren invullen. Wil je meer geluk in je leven? Je happier voelen? Ga dan aan de slag met de bovenstaande tips.

Wil je graag mensen begeleiden bij het ontwikkelen van een leefwijze die duurzaam geluk bevordert? Bekijk dan de opleiding Gelukscoach.

Gratis proefles Opleiding Gelukscoach

Proefles opleiding Gelukscoach
  • Lees delen van verschillende hoofdstukken uit de lesmap.
  • Leer meer over de inzichten en modellen over geluk en de factoren die van invloed zijn op welbevinden.
  • Lees over deelonderwerpen binnen de positieve psychologie zoals optimisme, mindfulness en flow.
  • Krijg inzicht in de unieke Sonnevelt leermethode.
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.