Voetreflexologie en stress

Mensen reageren allemaal anders onder (negatieve) stress. Zo kan de ene persoon goed presteren onder druk en de ander kan daar juist niet goed tegen. Tijdens een stress situatie gebeurd er zowel op fysiek, mentaal als emotioneel vlak veel. Want de mens bestaat tenslotte niet alleen maar uit zijn lichaam of zijn denken. Gedurende een stress-moment wordt extra adrenaline en cortisol aangemaakt, het lichaam komt in staat van opperste paraatheid. Wordt het vechten of vluchten? Als die stress te lang gaat duren gaat het lichaam protesteren. Het zoekt een “zwakke” plek op en trekt zo de aandacht van de persoon. De vraag is dan: wat doe je ermee?

Een voorbeeld uit de praktijk

Een vrouw komt met klachten over haar rug en haar darmen.  Bij het afnemen van het anamnese gesprek geeft ze aan dat ze het wel erg druk heeft de laatste tijd. Zowel op het werk als privé gebeuren er veel dingen. Ze heeft het idee dat ze niet aan zichzelf toekomt en het allemaal niet meer kan behappen.

Wat kan voetreflexologie betekenen?

In het voorbeeld hierboven van de vrouw met rug- en darmklachten zullen we tijdens de behandelingen zeker de reflexgebieden van de rug en de darmen op de voeten behandelen. Dan werken we direct op het betreffende reflexgebied zodat dit een positief effect kan hebben op de rug en de spijsvertering.

Maar de behandeling doet meer:

  • Door de prikkels die gegeven worden via de voeten kan het zenuwstelsel tot rust komen.
  • De fysieke aanraking zorgt voor o.a. het hormoon oxytocine, wat ook wel het knuffelhormoon wordt genoemd en een positief effect heeft op het lichaam om te laten ontspannen.
  • De doorbloeding en de lymfe wordt gestimuleerd zodat het lichaam beter afvalstoffen kan afvoeren.
  • Tijdens de behandeling zorgen we voor zoveel mogelijk rust en een etherische olie in de streamer of de massage olie kan dat gevoel versterken.

Dit alles zorgt ervoor dat het lichaam zelf weer de balans kan gaan zoeken tussen spanning en ontspanning.

Bewustwording

Daarnaast is het altijd goed om met de cliënt te kijken wat ze in het dagelijks leven kan doen om beter om te gaan met de stress. Te denken valt dan aan rust- en/of beweeg-momenten inbouwen, letten op welke voeding genomen wordt en hoe het dag/nacht ritme is. Maar bovenal wat geeft je energie en wat kost je energie.

Lijkt het je leuk om een keer kennis te maken met voetreflexologie? Dan is de opleiding Lichaamsgericht Coach wellicht een leuke start. Binnen de holistische visie ziet Sonnevelt het lichaam als een van de belangrijkste instrumenten. In deze opleiding leer je om de signalen van je lichaam beter te begrijpen en om werkelijk te voelen. Massagevormen en reflexologie komen aan bod. Je leert o.a. de inhoudelijke en toepasbare basiskennis van haptonomie, massagetechnieken en (voet)reflexologie.

Proefles opleiding Lichaamsgericht Coach

Gratis proefles opleiding Lichaamsgericht Coach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Leer over coachen en waarnemen.
  • Ontdek de rol van emoties.