Wanneer heeft relatietherapie geen zin

Relatietherapie is een hulpmiddel voor stellen die werk willen maken van hun relatie. In eerste instantie met als doel weer samen gelukkig te worden. Mocht dat niet lukken? Dan kan een relatiecoach jullie begeleiden om op goede voet uit elkaar te gaan. Maar, wanneer heeft relatietherapie geen zin?

Proefles opleiding Relatiecoach

Gratis proefles opleiding Relatiecoach

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Fasen in liefdesrelaties.
  • Coachen met het Verbindingswiel©.

1. Een van beiden wil niet in relatietherapie

Om relatietherapie of een andere vorm van therapie te laten werken, is het van belang dat beiden bereid zijn zich ervoor in te zetten. Wil jij wel en je partner niet? Dus is die niet gemotiveerd? Ziet die er geen heil in? Dan heeft het eigenlijk weinig zin om samen in behandeling te gaan. Het vergt commitment, tijd, energie en moeite van beiden kanten. Ontbreekt dat? Dan kan een relatietherapeut weinig doen.

2. De liefde voor elkaar is al tijden voorbij

Wanneer heeft relatietherapie geen zin? Als je relatietherapie ziet als laatste strohalm of redmiddel. Om de scherven te lijmen van jullie al jaren uitgedoofde relatie. Jullie hebben problemen genegeerd en voor je uitgeschoven en leven compleet langs elkaar heen. In therapie gaan is meer een excuus om verwijten achteraf te voorkomen.

3. Hals over kop verliefd bent op een ander

Wanneer de ander hoteldebotel verliefd wordt op een ander en niet verder wil met jullie relatie. Het wordt dan knap lastig om samen in therapie te gaan. Zeker wanneer het gevoel al bij die nieuwe vlam is en er wordt gedacht over een nieuwe toekomst samen met die ander. Anderzijds kun je je verliefdheid en vreemdgaan ook zien als een wake–up call. Een signaal dat er iets schort aan jullie relatie. Bijvoorbeeld verlangen naar intimiteit, autonomie, avontuur, vrijheid, levenslust enzovoort.

4. Geen hulp van buitenaf wensen

Praten over je relatiestrubbelingen, gevoelens en intimiteit doe je liever niet. Laat staan met een vreemde, in dit geval een relatietherapeut. Je moet er niet aan denken. Ben je niet in staat je open te stellen voor een therapeut? Vind je het onprettig om over je relatiesores te praten? Dan heeft relatietherapie geen zin. Misschien helpt het als je je eerst eens verdiept in de verschillende vormen van relatietherapie. Vervolgens kun je dan kijken waar je wel vertrouwen in hebt.

5. Het probleem is niet duidelijk én dus ook het doel niet

Je gaat in relatietherapie omdat je relatieproblemen ervaart die jullie willen oplossen. Wordt echter niet helder wat jullie problemen zijn? Dan heeft relatietherapie geen zin. Want, dan wordt het vervolgens ook erg lastig om het doel van de therapie te bepalen. Uiteraard speelt de therapeut in dit proces een essentiële rol, maar ook bij betrokken stellen moet overeenstemming zijn over welke problemen er spelen en waar zij naartoe willen werken.

6. Als je negatieve verwachtingen hebt

Modder je al geruime tijd aan in je relatie en vliegen jullie elkaar telkens weer in de haren? En besluiten jullie in een ultieme poging een relatietherapeut in de arm te nemen om de boel te redden? Maar zien jullie er eigenlijk weinig heil in? Dus ontbreekt het vertrouwen, omdat jullie eigenlijk al tot de slotsom zijn gekomen dat het toch niet meer samen gaat? Tja, dan wordt het knap lastig voor een relatietherapeut het zinkende schip te redden. Immers, de kans is groot dat wat wordt besproken nauwelijks doordringt of anders wordt gevoeld en/of ervaren. Misschien dat de therapie dan wel kan helpen inzicht te krijgen in waarom jullie uit elkaar wensen te gaan. Dat kan helpen bij het verwerken van het einde van een relatie en zorgen voor rust.

Kortom, in relatietherapie gaan is zinvol wanneer beide partijen gemotiveerd zijn en zich willen inspannen voor het oplossen van de relatieproblemen. 

Wil jij mensen leren begeleiden van wie een relatie of relaties verstoord zijn geraakt? Bekijk dan de opleiding Relatiecoach.