Wat is passie en wat is mijn passie?

Wat is passie en wat is mijn passie?

Passie ervaren voelt ongelooflijk goed. Het laat je hart sneller kloppen alleen al bij de gedachte eraan. Het zorgt dat je sprankelt, bubbelt, bruist en straalt. Ook doet het je de tijd en je omgeving vergeten. Daarbij is het een inspiratiebron, motivator, energizer en nog veel meer. In dit artikel meer over wat passie is én hoe je die vindt.

Wat is passie nu precies?

Passie wordt nogal eens omschreven als hartstocht. Ofwel iets wat je ontzettend graag doet. Maar dat is erg kort door de bocht. Want, eigenlijk is het een innerlijke drijfveer. Iets wat je doet met heel je hart en ziel. Het geeft je voldoening, stemt je blij, stimuleert, geeft kracht en helpt je je doelen te bereiken. En… dat hoeft niet zonder slag of stoot te gaan.

Door je passie te volgen kan het best zijn dat je offers moet brengen én afzien. Of beter gezegd: pijn lijden, zoals het van oorsprong Latijnse woord – pati – aangeeft. Neem bijvoorbeeld een solo-zeezeiler die ondanks piraten, heftige stormen, uitputting, haaien en andere gevaren telkens weer de wereldzeeën bevaart. Eenvoudigweg omdat de voldoening die de passie brengt duizenden keren groter is dan de ervaren risico’s.

Passie hoeft ook niet direct te betekenen dat je er talent voor hebt. Misschien heb je een talent voor organiseren en regelen, maar vind je het helemaal niet leuk om dat continu te doen. Passie daarentegen is juist wat je enorm belangrijk vindt in het leven. Waar je graag veel tijd en energie in stopt. De gedachte eraan maakt je al enthousiast. En ben je ermee bezig? Dan voel je je op en top happy. Van fotograferen, coachen en schermen tot een groene woonwijk, bestrijden dierenleed tot mensen helpen. Je passie kan groot zijn, maar ook klein.

Wat is mijn passie?

Er zijn verschillende manieren om je passie te ontdekken. Hieronder tips om je op het juiste spoor te zetten van wat je het allerliefste wilt doen met je leven.

1. Wat doe je ontzettend graag?

Ga eens bij jezelf na wat je superfijn vindt om te doen, ook als je moe bent. Of vraag jezelf: wat vind ik vervelend/niet leuk. Misschien helpen de antwoorden je passie te vinden.

2. Wat heb je altijd al eens willen doen?

Maak een overzicht van zaken en dingen die je graag zou willen doen, maar nog niet hebt gedaan. Vanwege financiële obstakels, tijdgebrek, angsten et cetera. Eigenlijk een soort bucketlist.

3. Welke activiteiten peppen je op en maken je gelukkig?

Misschien is het vinden van je passie helemaal niet zo ingewikkeld. Kijk eens naar je hobby’s, sporten of andere bezigheden. Welke vervullen je met vreugde, geven je energie en zelfvertrouwen?

4. Wat voor werk zou je onbetaald ook elke dag willen doen?

Oftewel: wat voor soort bezigheid vind je zo boeiend, inspirerend, motiverend, uitdagend, enzovoort dat je het ook helemaal voor nop dagelijks zou willen doen. Ook een mooie vraag om beter zicht te krijgen op waar je hart sneller van gaat kloppen.

5. Wat zegt je onderbuikgevoel?

Als je nadenkt over mogelijke passies, wat vertelt je onderbuik je dan? Je intuïtie dat instinctief aangeeft wat je interessant en fijn vindt en wat helemaal niet. Wie weet achterhaal je zo in welke richting je je passie moet zoeken.

6. Hoe wil je dat anderen je herinneren?

Dus als je bent overleden. Wat is dan hetgeen anderen over je zouden moeten zeggen? Schrijven? Ook het antwoord op deze vraag kan bijdragen aan je zoektocht naar jouw passie.

7. Als je jouw leven over mocht doen

Mensen die de dood in de ogen kijken, krijgen een fenomenaal heldere kijk op het leven. Alsof ze opeens weten hoe het had gemoeten. Door goed naar hen te luisteren en van hen te leren, kun je je leven veranderen. Niet straks, maar vandaag.

Verpleegkundige Bronnie Ware heeft vele jaren in de palliatieve zorg gewerkt. Haar patiënten waren mensen die op sterven lagen. Als ze vroeg naar waar ze spijt van hadden, of wat ze anders gedaan zouden hebben, doken dezelfde thema´s steeds weer op. Het vaakst werd genoemd: “Ik wou dat ik de moed had gehad om een leven te leiden waarbij ik trouw was gebleven aan mezelf, in plaats van te leven volgens de verwachting van anderen.”

Een ander thema dat verrassend vaak voorkomt is: “Ik wou dat ik mezelf had toegestaan gelukkiger te zijn.” Veel mensen realiseren zich pas aan het levenseinde dat geluk een keuze is. Ze blijven steken in oude patronen en gewoontes. De angst voor verandering maakte dat ze zowel tegenover zichzelf als tegenover anderen deden alsof ze tevreden waren.

Wil je je passie vinden? Ga dan aan de slag en wacht niet af. Door nieuwe dingen te doen, leer je jezelf kennen en ontdek je nieuwe zaken. Laat dat je inspireren en geniet ondertussen van de ontdekkingsreis naar je passie.

Wil je graag hulp hebben? Tijdens de masterclass Ontdek je passie helpt Albert Sonnevelt je bij het ontdekken van jouw passie. Met behulp van 10 fundamentele vragen krijg je een inspirerende indruk van de richting die je met jouw leven op kan gaan. Je ontvangt praktische oefeningen, duidelijke voorbeelden en handige tips om je op weg te helpen.

Gratis proefles Opleiding Vitaliteitscoach

Proefles Vitaliteitscoach | Sonnevelt
  • Lees het interview met Albert Sonnevelt.
  • Leer meer over de Vitaliteitspiramide.
  • Oefening: ben jij in balans?
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.