Ga direct naar de inhoudGa direct naar de hoofdnavigatie
Logo Sonnevelt opleidingen10 keer op rij verkozen tot beste opleider van Nederland
Ga naar alle opleidingen

Eet jezelf gelukkig

Eet jezelf gelukkig. Het klinkt kort door de bocht, maar toch is het mogelijk. De oude Grieken suggereerden al dat er een verband bestaat tussen wat we eten en hoe we ons voelen. Je eet jezelf gelukkig met gezonde voeding. Gezond zijn, is namelijk één van de belangrijkste voorwaarden om gelukkig te zijn. Daarnaast kan je jezelf gelukkig eten door bewust voeding te kiezen die stoffen in de hersenen beïnvloedt.
 

Je bent wat je eet

‘Je bent wat je eet’, zegt een bekende uitdrukking. Kies natuurlijke, gezonde voeding, zodat je lichaam beter functioneert en je eet jezelf gelukkig. Wie gezond eet, krijgt een betere lichamelijke conditie en wordt minder snel ziek. Deze mensen zitten lekker in hun vel en gaan dus ook positiever en gelukkiger door het leven.

Veel voeding is door de industrie echter zo sterk bewerkt, dat een groot deel van de essentiële stoffen is vernietigd. Bij voeding uit zakjes, pakjes of blikjes is dit vaak het geval. Bovendien bevatten deze vaak toegevoegde stoffen die niet bijdragen aan onze gezondheid of hebben zelfs een negatief effect. Let bij gezond eten daarom vooral op de kwaliteit van het voedsel. Daarnaast zijn gevarieerd eten, gezond snoepen, voldoende beweging en verse producten belangrijke aspecten om jezelf gezond en daarmee gelukkig te eten.

Naast gezond eten kunnen bepaalde voedingsmiddelen ons geluksgevoel beïnvloeden. De zenuwcellen in de hersenen communiceren met elkaar via chemische boodschappers: de neurotransmitters. Studies doen vermoeden dat onze voedingskeuze invloed heeft op de beschikbaarheid van verschillende neurotransmitters en daarmee direct op onze gemoedstoestand. Doe dus slim boodschappen en eet jezelf gelukkig.
 

Eet jezelf gelukkig en opgewekt

Welke stoffen zijn dit en wat moet je eten? Dopamine en noradrenaline zijn bekende opwekkende neurotransmitters. Dopamine speelt een grote rol bij het ervaren van genot, blijdschap en welzijn. Door veel groente en fruit te eten die rijk zijn aan antioxidanten worden zenuwcellen die dopamine gebruiken beschermd. Noradrenaline is een stof die zorgt voor euforie en opwinding. Mensen met een tekort hieraan voelen zich vaak depressief. Zowel dopamine als noradrenaline worden gemaakt uit de aminozuren tyrosine en phenylalanine. Tyrosine zit onder andere in amandelen, avocado, bananen, pompoen- en sesamzaden.

Eet jezelf gelukkig en kalm

Een ander belangrijke neurotransmitter is serotonine. Deze werkt kalmerend. Een te laag serotininegehalte kan leiden tot slapeloosheid, depressie, agressie en verhoogde pijngevoeligheid en wordt in verband gebracht met dwangmatige eetstoornissen.

Serotinine zou dus wel eens de factor kunnen zijn waarmee je jezelf gelukkig eet. Serotonine wordt aangemaakt door het aminozuur tryptofaan samen met de vitamines B1, B3, B6 en foliumzuur. Voedingsbronnen van tryptofaan zijn onder andere bruine rijst, zonnebloempitten, pompoen- en sesamzaadjes en bananen. Kort kan gezegd worden dat voedsel dat rijk is aan koolhydraten de hoeveelheid serotonine in het brein op peil houdt, terwijl eiwitrijk voedsel de opwekkende stoffen dopamine en noradrenaline verhogen.

Eet jezelf gelukkig en high

Van bepaalde bestanddelen is bekend dat ze een stimulerend effect hebben op de hersenen. Tegelijk zijn dit ook bestanddelen die verslavend kunnen werken. In die zin eet je jezelf dus gelukkig, maar doe dit wel met mate om verslaving te voorkomen. Cafeïne maakt ons alert, doordat het adenosine – ons natuurlijke verdovingsmiddel- blokkeert. Chocola bevat cafeïne, maar ook phenylethylamine wat stoffen in de hersenen opwekt die een prettig gevoel geven.

Daarnaast is alcohol op zijn tijd een prettig verzachtend middel. Alcohol remt het centrale zenuwstelsel. Je eet je dus gelukkig met deze ‘high-makers’. Maar kijk hiermee uit, want wordt het een verslaving? Dan maken ze je juist ongelukkig.
 

Eet jezelf gelukkig met slow-food

Veel mensen denken dat ze gelukkig worden door het eten van fastfood. Ze krijgen op korte termijn een bevredigend gevoel, maar fastfood is ongezond. De tegenhanger van fastfood is slow-food. Deze beweging staat voor bewuster eten, waarbij respect voor mens en milieu centraal staan. Hierbij wordt ook rekening gehouden met eerlijke prijzen voor de producten.

Naast dat dit gezonder is, denk je hierbij ook aan de herkomst van je eten. Je eet dus niet alleen gezonder, maar ook bewuster. Deze keuze zal zorgen voor een beter gevoel over je voedsel, wat bijdraagt aan een gevoel van geluk. Op deze manier eet je jezelf gelukkig op een indirecte manier.
 

Iedereen is anders

Ondanks bovengenoemde mogelijkheden is ieder mens anders. Heb je het idee dat je voedingsgewoonten iets met je geluksgevoel te maken hebben? Door een dagboek bij te houden kan je proberen te achterhalen welke voeding de boosdoener is. Ook is het een mogelijkheid om gedurende twee weken bepaalde voedingsmiddelen uit je dieet te schrappen en te kijken of ongewenste symptomen verdwijnen.

Tot slot geldt voor iedereen dat je jezelf gezond eet met afwisselende voeding. Voldoende gevarieerde stoffen dragen bij aan een gezond en gelukkig leven.

Meer weten over voeding? Dan is de opleiding Natuurvoedingsadviseur interessant voor jou!