Gezond de feestdagen door: dat willen we allemaal wel. Toch lijken gezond eten en feestdagen vaak niet samen te gaan. Tijdens de feestdagen in december eten we vaak veel meer, vetter en meer suiker dan anders. Met soms extra kilo’s en een ongezond gevoel tot gevolg. Hoe voorkom je dit? Hoe kom je toch gezond de feestdagen door?
Gezond de feestdagen doorkomen begint met gezond of gezonder eten. En dat hoeft helemaal niet saai te zijn! Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor volkoren afbakbroodjes in plaats van witte broodjes en voor gerookte zalm, avocado en magere vleesproducten in plaats van spijsbroden en vette salades. Ook voor tussendoortjes tijdens de feestdagen kun je gezonde keuzes maken. Zet in plaats van kerstkransjes eens nootjes of pure chocolade (met een hoog cacaogehalte) of zelfgebakken suikervrije lekkernijen op tafel. Iets anders dan anders en ook nog lekker. Door bewuster inkopen te doen, kun je tijdens de feestdagen heerlijke gezonde maaltijden en tussendoortjes op tafel zetten.
Tijdens de feestdagen zijn we vaak geneigd om het ontbijt of de lunch over te slaan. Maar dit is allesbehalve gezond. Door een maaltijd over te slaan krijg je snel trek. Dat heeft als gevolg dat je meer gaat eten op andere momenten en bijvoorbeeld snel grijpt naar ongezonde tussendoortjes. Vooral als je het ontbijt overslaat, is de kans groot dat je later op de dag veel meer gaat eten dan anders. Het meest gezond is het dus om ook tijdens de feestdagen gewoon te ontbijten en te lunchen. Sta je later op, dan kun je de feestdag ook beginnen met een brunch. Vóór de feestdagen kun je al met jezelf afspreken hoeveel en wat je gaat eten. Als je de feestdagen bij familie doorbrengt weet je waarschijnlijk wel welke maaltijden en tussendoortjes je kunt verwachten. Door afspraken te maken met jezelf wordt het gemakkelijker om de feestdagen gezond door te komen.
Bewust en met aandacht eten tijdens de feestdagen is ook gezond. Je lichaam heeft namelijk zo’n twintig minuten nodig om een seintje naar de hersenen te sturen dat je vol zit. Eet je snel, dan kan het zijn dat je allang vol zit maar dat je dit nog niet zo voelt. Op die manier eet je al gauw te veel. Niet gezond dus. Eet je bovendien zonder goed te proeven, dan eet je sneller dingen die je eigenlijk helemaal niet wilt. Door al je zintuigen te gebruiken merk je bijvoorbeeld dat het eten van grote porties niet altijd ten goede komt van de smaak. Probeer daarom ook tijdens de feestdagen je aandacht te vestigen op het voedsel en al je zintuigen te gebruiken. Wat vind je van het eten? Ga ook eerst na of je echt trek hebt. Zo niet, stel jezelf dan de vraag waarom je het zou eten. Gezelligheid tijdens de feestdagen zit in de contacten die je hebt met de mensen om je heen, niet in het eten zelf!
Tijdens de feestdagen is het verleidelijk om de hele dag op de bank te blijven zitten en door te blijven eten. Maar tussendoor even iets actiefs doen met z’n allen is natuurlijk veel gezonder. Bovendien is het gezellig. Plan daarom actieve uitjes tijdens de feestdagen. Ga bijvoorbeeld een stuk wandelen in het bos, een eindje fietsen of ga schaatsen als er ijs ligt. Buiten zijn is sowieso al gezond. Je kunt natuurlijk ook lekker dansen in de huiskamer – op foute kerstliedjes bijvoorbeeld – of bewegingsspelletjes doen op de Wii. Beweging zorgt ervoor dat je stofwisseling goed op gang komt en dat de afvalstoffen in je lichaam sneller worden verwerkt. Bovendien leidt het je even af van al het eten. Gezond dus!
Niet alleen tijdens de feestdagen zelf, maar de hele maand december en waarschijnlijk ook de maand ervoor kom je voor verleidingen te staan. Die hele periode staat namelijk in het teken van - niet het meest gezonde - eten en drinken. Probeer het daarom toch echt bij de feestdagen te houden en ga op de andere dagen verder met jouw normale, gezonde voedingspatroon. Ga ook niet compenseren na de feestdagen. Als je dan ineens minder gaat eten dan normaal, kan je lichaam in een soort overlevingsmodus terechtkomen waardoor je zo’n 20 tot 30% minder verbrandt. Niet gezond! Probeer dus ook na de feestdagen direct je gewone eetpatroon weer op te pakken. Heb je veel eten van de feestdagen over? Geef het dan weg aan de voedselbank of een andere instantie. Zo help je de medemens en kom je ook de periode na de feestdagen gezond door.
Wil jij leren hoe je mensen kunt begeleiden naar een gezond eetpatroon en hun ideale gewicht? Wellicht is de opleiding Natuurvoedingsadviseur wellicht iets voor jou.