Het is nooit te laat voor een nieuwe start

Het is nooit te laat voor een nieuwe start

Worstel je ook wel eens met de vraag: Leid ik het leven dat echt bij me past of is het tijd voor een nieuwe start? Een mens leeft gemiddeld 4000 weken. Dus leef je dromen na en maak ze waar! Het is nooit te laat voor een carrièreswitch of om aan een nieuwe studie te beginnen. Maar, hoe achterhaal je wat je wilt? 4 manieren om je geheime verlangens boven tafel te krijgen.

Van droom naar nieuwe start

Inspireren en boeien mensen die het roer omgooien je ook zo? Bekende voorbeelden zijn gezinnen die bijvoorbeeld naar Spanje, Italië of Zweden vertrekken om hun droom waar te maken. Vanuit het niets bouwen zij een goedlopende B&B of camping op. Uiteraard zijn er dito andere voorbeelden. Een café-eigenaar die zanger wordt, een secretaresse die haar eigen kledinglijn op de markt brengt of een liedjesschrijver die zich ontpopt tot wijnboer.

Mooie en hoopgevende verhalen die mogelijk het verlangen in je aanwakkeren om ook je leven te veranderen; een nieuwe start te maken. Want als anderen hun dromen waar kunnen maken dan kan jij het misschien ook. Rijst de vraag: wat ga je dan doen. Wat zijn de verlangens die je graag werkelijkheid ziet worden? Heb je dat nog niet helder voor ogen? Of misschien ben je bang je huidige zekere bestaan op te geven? Een nieuwe start of dromen waarmaken wil niet meteen zeggen dat je rigoureus je leven moet omgooien. Ook met kleine veranderingen en/of aanpassingen in je huidige leven kun je doen wat je zinvoller vindt en wat goed voelt. Maar, hoe krijg je je heimelijke wensen en verlangen helder?

Nieuwe start? 4 oefeningen om te ontdekken wat je écht wilt!

 

Oefening 1: Wat wil jij het allerliefste doen?

Zoek een rustig plekje en ontspan. Maak je hoofd leeg en stel je voor dat je geen verantwoordelijkheden en verplichtingen hebt. Laat je fantasie de vrije loop. En geld speelt ook geen rol. Focus je vervolgens puur en alleen op wat je ontzettend leuk vindt. Wat boeit je? Inspireert je eindeloos? Geeft je telkens weer nieuwe energie? Ofwel: wat doe je het allerliefst? Dag in en dag uit zonder dat het je verveelt? 

2. Oefening 2: Hoe ziet je ideale dag eruit?

Heb je een beeld van wat je het liefste doet? Ga nu nog een stapje verder. Doe je ogen dicht, breng je aandacht naar binnen en roep nu het beeld van je ideale dag op in je droomleven. Projecteer wat je ziet op een filmdoek en zie het beeld steeds scherper worden.

- Hoe word je wakker in je ideale leven? Nee, er zijn geen restricties. Alles kan en mag in deze fantasie. Waar word je wakker? Hoe ziet de kamer eruit? Welke kleding trek je aan? Wat zie je als je naar buiten kijkt? Ben je in de stad? In de natuur? En wat hoor je? Verken ook de rest van je huis. Loop door de kamers. Hoe zien die eruit? Wat is de sfeer? Welke geuren ruik je? Wat hoor je? Woon je alleen of met je gezin? Kortom, fantaseer en ervaar hoe je ideale leventje aanvoelt.

- Hoe ziet je perfecte werkdag eruit in je droomleven? Visualiseer die werkdag zo levendig mogelijk op het imaginaire filmdoek. Van wanneer je gaat werken, waar je werkt, hoe je naar je werkt gaat en eventuele collega’s. Zie wat je doet, kwaliteiten en talenten die je inzet, de sfeer, geuren, gesprekken, hoe je je voelt enzovoort. Gebruik je fantasie en zintuigen om je ideale werkdag vorm te geven. Dit helpt je om helder te krijgen wat je heimelijke verlangens zijn.

Oefening 3: Wat maakte je als kind dolgelukkig

Nog een manier om je droomleven te ontdekken, is teruggaan naar je kindertijd. Een kind is onbevangen en conformeert zich niet aan allerlei regeltjes. Dit in tegenstelling tot volwassenen. Daarom kan een reis terug in de kindertijd helpen verborgen verlangens te ontdekken. Zoek een rustig plekje, relax en visualiseer jezelf als kind. Wat deed je vol hartstocht en overgave. Wat vond je interessant en boeide je mateloos? Maakte je dolblij? Zorgde dat je de tijd vergat? Was dat buiten spelen? Sporten? Knutselen? Dieren verzorgen? Muziek maken? Kortom, welke activiteit verveelde je eenvoudigweg nooit. En… heb je nog dezelfde bezigheden nu je volwassen bent? Achterhaal je kinderdromen. Wie weet helpt het je heimelijke verlangens te vinden.

Oefening 4. Kijk terug op je leven

Nog een manier om je leven richting te geven en te achterhalen wat je wilt veranderen is terugkijken op je leven als je straks op je sterfbed ligt.  Wat was belangrijk voor je? Wat wil je gedaan hebben? Nog harder werken? Meer geld? Meer succes? Of zijn er ook betekenisvolle doelen als persoonlijke groei en ontwikkeling, een bijdrage leveren aan iets, fijne relaties en dergelijke die je belangrijk vindt? Schrijf het eens op. Noem enkele positieve zaken en geef ook voorbeelden van waar het wrikt. Mogelijk dat je zo een stapje dichterbij je ideale droomleven en dus nieuwe start komt. 

Nieuwe start: resultaat oefeningen

Bovenstaande oefeningen helpen je inzicht te krijgen in wat je wilt veranderen. Is het reizen? Schilderen? Dieren in nood redden? Een boek schrijven? Mogelijk kun je met een paar kleine aanpassingen in je dagelijkse bestaan al een stap in de richting van je droomleven zetten. Een dag minder werken, extra kinderopvang regelen, cursussen volgen enzovoort. Aarzel niet langer en begin nu.

Gratis proefles Opleiding Vitaliteitscoach

Proefles Vitaliteitscoach | Sonnevelt
  • Lees het interview met Albert Sonnevelt.
  • Leer meer over de Vitaliteitspiramide.
  • Oefening: ben jij in balans?
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.