Hoe reset je je hormonen?

Hormonen vervullen een belangrijke rol in je lichaam. Ze stimuleren, reguleren en controleren diverse functies in je lijf. Is je hormoonhuishouding uit het gareel? Dan kun je daar flink veel last van hebben. Ze hebben onder andere effect op je humeur, energielevels, eetlust, slaappatroon en libido. Over de oorzaken en gevolgen van hormonale disbalans en antwoord op de vraag: hoe reset je je hormonen?

Proefles Opleiding Trainer Hormoonfactor

Gratis proefles opleiding Trainer Hormoonfactor

  • Inkijkje in de lesmap.
  • Herken hormonale problemen.
  • Lees over het spijsverteringsstelsel en hormonen.

Reset je hormonen, waarom?

Een verstoorde hormoonhuishouding treft niet alleen vrouwen. Ook mannen hebben ermee te maken.

Het nare ervan is dat het allerlei vage lichamelijke en geestelijke gezondheidsklachten tot gevolg kan hebben. Van stemmingswisselingen, trage stofwisseling, verminderde afweer en vermoeidheid tot slecht slapen, huidproblemen, laag libido en migraine.

Bekende oorzaken van die hormonale disbalans zijn onder meer de pubertijd en de menopauze. Maar, er zijn ook andere redenen. Voorbeelden daarvan zijn: voedselallergieën, blootstelling aan schadelijke chemische stoffen evenals schildklieraandoeningen, diabetes en ook PCOS kunnen leiden tot hormonale schommelingen. Verder kan ook een ongezonde leefstijl met veel stress, weinig slaap en gebrek aan lichaamsbeweging evenals te veel, te vet en/of te suikerrijk eten een juiste werking van je hormonen belemmeren.

Samengevat: verstoring van je hormoonhuishouding kent allerlei oorzaken en kan tot diverse gezondheidsklachten leiden. Als er één hormoon uit balans is, volgt de rest. Zodoende kan een kleine hormonale onbalans diverse processen in je lijf verstoren en invloed hebben op onder andere je gevoel, gedrag en uiterlijk. Gelukkig zijn er manieren om je hormonen te resetten.

Zo reset je je hormonen: 5 tips!

Zoals aangegeven kun je zelf ook de nodige invloed uitoefenen op het herstellen van je hormoonbalans. Je reset je hormonen met een combinatie van maatregelen die met voeding en je leefwijze te maken hebben.

1. Eet vers, gezond en gevarieerd

Onderdeel van hoe je je hormonen reset is gezond eten. Dus geen pakjes en zakjes, snelle koolhydraten en suikers, overmatig veel zout en vet. Kies bij voorkeur onder andere voor onbewerkte verse groenten en fruit, volkoren graanproducten, eet mager vlees en zet wekelijks vette vis op tafel. Drink verder voldoende water, wees matig met cafeïne en koolzuurhoudende dranken en laat dat glaasje alcohol staan. Wil je afvallen? Volg dan geen crashdiëten, die werken averechts. Ze zorgen voor tekorten en onbalans in je hormoonhuishouding. Ga liever gezonder eten en meer bewegen.

2. Beweeg elke dag voldoende

Een open deur, maar voldoende lichaamsbeweging doet je hormonen ook goed. En dat betekent niet dat je meteen intensief moet gaan hardlopen of je uren lang in de sportschool in het zweet moet werken. Zeker niet, want dat kan erg stressvol zijn voor je lijf. Kies bijvoorbeeld dagelijks voor een flinke wandeling, een stuk fietsen, baantjes trekken in het zwembad of ga yoga of pilates doen. Het draagt bij aan een betere werking van je hormoonhuishouding.

3. Reduceer je stress

Ervaar je geregeld stress? De kans is dan groot dat je flink wat cortisol aanmaakt en dat gaat ten koste van de productie van andere hormonen. Wil je dat voorkomen? Maak er dan sowieso een vaste gewoonte van om elke dag je stress af te bouwen en besteed daar een half uur aan. Doe bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen, ga mediteren of wandelen. Kijk verder ook hoe je je stressniveau op de dag kunt verlagen. Stel prioriteiten, plan taakjes, delegeer, werk samen, vraag gerust om hulp én geef je grenzen aan. Het kan allemaal helpen bij het resetten van je hormonen. 

4. Waak over je nachtrust

Ook goed en voldoende slapen, werkt positief. In de nacht komen de hormonen vrij die je lichaam nodig heeft om zich te herstellen. Slaap je slecht? Dan heeft dat dus een negatief hormonaal effect. Creëer daarom een vaste slaaproutine. Zet een uur voor je gaat slapen alle schermen uit en doe ontspannende dingen. Boek lezen, een bad nemen, yoga-oefeningen of muziek luisteren. Zo stimuleer je de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Het helpt je in slaap vallen en bevordert ook een diepere slaap.

5. Vermijd hormoonverstorende stoffen

Er zijn stoffen die je hormoonsysteem verstoren en een negatieve invloed op je gezondheid uitoefenen. Met die hormoonverstorende stoffen kun je op verschillende manieren in aanraking komen. Bijvoorbeeld via cosmetica, voeding, milieu of speelgoed. Wil je je hormonen resetten en je hormonale balans boosten? Enkele manieren om de inname van hormoonverstoorders te verminderen, zijn kiezen voor biologische en verse voeding dat onder andere niet bespoten is met gif. Bewaar etensrestjes bij voorkeur in glazen potten en drink water uit BPA-vrije flessen. Vervang cosmetica door natuurlijke, biologische en/of ecologische producten. Dat geldt eveneens voor onder meer shampoos, crèmes, deo’s en haarverf. Allemaal kleine stapjes die helpen om de hoeveelheid hormoonverstorende stoffen te vermijden.

Tot slot: uiteraard kost de reset van je hormonen tijd. Dus, vertrouw erop dat als je gezonder gaat leven en goed voor jezelf zorgt dat je lichaam even tijd nodig heeft om weer in balans te komen.

Wil je meer leren over de relatie tussen gezondheidsproblemen en hormonen? Bekijk dan de opleiding Trainer Hormoonfactor.