Integrale Lichaamstherapie

Integrale massagetherapie is een therapievorm, waarin niet alleen gebruik gemaakt wordt van wetenschappelijk kennis, maar vooral ook van de genezingsinstrumenten waar ieder mens van nature over beschikt.

Integrale Massagetherapie

Een integraal massagetherapeut is een generalist en dus van alle markten thuis. Hij is bedreven in aanraking, gespreksvoering, heeft de nodige medische en psychologische kennis en beschikt ook nog eens over voldoende tijd. Hiermee is hij in staat om lichamelijk en psychisch leed op een natuurlijke manier te verzachten en in sommige gevallen erger leed helpen te voorkomen. Integrale lichaamstherapie moet dan ook niet gezien worden als vervanging van het werk van arts, fysio- of psychotherapeut. Het gaat er niet om lichaam of geest te repareren als dat nodig is. Integrale lichaamstherapie heeft in plaats daarvan een holistische kijk op de mens: lichaam en geest zijn immers onlosmakelijk met elkaar verbonden. Waar het lichaam pijn doet is er vaak een geestelijke oorzaak aan te wijzen en omgekeerd.

Stel je de klasieke situatie maar eens voor, dat je onder hoge tijdsdruk de hele dag achter de computer door moet brengen en 's avonds thuis komt met een knallende hoofdpijn. Natuurlijk kunnen er allerlei alarmerende ziektes aan die hoofdpijn ten grondslag liggen, maar het ligt voor de hand om eerst eens te gaan liggen. Het contact met een warme hand in je nek of op je voorhoofd kan vervolgens wonderen doen.

Door de ontspanning die dat teweeg kan brengen wordt vaak ineens vanzelf duidelijk wat er aan de hand is. Misschien is  het werk wel niet zo leuk, loopt je al jaren op zijn tandvlees. Misschien voelt je je opgejaagd door een autoritaire baas en weet je niet meer hoe je nee moet zeggen.  Je kan er zo misschien achter komen dat je beter af bent door ander werk te gaan doen, of een assertiviteitscursus te gaan volgen,

Recente psychologische onderzoeken wijzen uit dat zieke mensen sneller beter worden als zij de regie kunnen houden over hun eigen genezingsproces en een mens weet van nature heel goed wat hij nodig heeft. We hebben alleen afgeleerd om naar de signalen van ons eigen lijf te luisteren. We hebben de regie uit handen gegeven aan specialisten van allerlei aard, die ons niet alleen moeten genezen, maar ons ook nog duidelijk moeten maken hoe we ons moeten voelen.

Integrale lichaamstherapie is geen wondertherapie die voor iemand uit zal maken wat er aan de hand is. Het is wel een menselijke manier van benaderen die je weer in contact kan brengen met je eigen lijf, waardoor je weer kan leren te vertrouwen op de signalen die je lichaam geeft. Integrale lichaamstherapie is een therapievorm die in nauwe samenwerking met bijvoorbeeld een huisarts, het werk van die zelfde huisarts in hoge mate zou kunnen verlichten. Een therapievorm die preventief kan werken, doordat pijnlijke situaties in een vroegtijdig stadium kunnen worden onderkend, waardoor erger kan worden voorkomen.

De opleiding Therapeut Integrale Lichaamsmassage is niet meer beschikbaar. Binnen de holistische visie ziet Sonnevelt het lichaam als een van de belangrijkste instrumenten. In onze samenleving bestaat een overwaardering voor de geest. Verstaan wat ons lichaam zegt, zijn we verleerd. In de opleiding Je Lichaam als Kompas leer je om de signalen van je lichaam beter te begrijpen en om werkelijk te voelen. Massagevormen en reflexologie komen aan bod. Je leert o.a. de inhoudelijke en toepasbare basiskennis van haptonomie, massagetechnieken en (voet)reflexologie.

 

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.