Stoelmassage, dat woord roept bij veel mensen een beeld op van comfortabel zittende fauteuils met een massagemechaniek erin: een massagestoel. Na een druk op de knop komt er beweging in de rugleuning en worden alle spieren in de rug grondig gemasseerd. Deze stoel is ontstaan vanuit de stoelmassage als massagetechniek, uitgevoerd door een therapeut. Een techniek die in de jaren tachtig ontstond en nog steeds terrein wint.
De grondlegger van de stoelmassage is David Palmer. Hij was eigenaar van een massageschool en masseur. Zijn doel was om massage net zo geaccepteerd en toegankelijk te krijgen als het bezoeken van een kapper. Dat was niet gemakkelijk, omdat massage vooral met seksualiteit werd verbonden. Palmer deed in zijn werk als masseur een poging om Amma-technieken toe te passen, en ontwikkelde zo een massage die gebaseerd was op acupunctuurdrukpunten. Deze massage kon toegepast worden in een zittende houding: de stoelmassage was geboren.
In 1982 gaf Palmer de eerste trainingen voor stoelmassage. Stoelmassage leek veel verder af te staan van de seksuele massage dan massage waarbij de cliënt op een tafel ligt en was voor vrijwel iedereen geschikt. Zo hoopte Palmer de stoelmassage populairder te maken. Toen in 1984 Apple voor al hun employees iedere week stoelmassage wilde, werd de stoelmassage al gauw steeds populairder.
Stoelmassage heeft diverse voordelen ten opzichte van de zogenaamde tafelmassage, waarbij de cliënt gewoon op tafel ligt. In een zittende houding zijn sommige spieren voor de masseur beter bereikbaar dan in een liggende houding en er kan meer gestrekt worden in de buurt van de schouder. Bovendien is stoelmassage veel toegankelijker voor mensen met zware rugproblemen, die soms moeite hebben om op een massagetafel te komen.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat stoelmassage veel positieve effecten kan hebben. In een Amerikaans onderzoek kregen deelnemers tweemaal per week tijdens de lunchpauze een stoelmassage van ongeveer vijftien minuten. Na vijf weken bleek dat de deelnemers zich minder moe voelden en helderder konden denken. Bij een EEG bleek dat de hersenactiviteit van de deelnemers duidden op hogere alertheid, wat ook bleek uit het feit dat de deelnemers na die vijf weken wiskundige problemen in minder tijd met veel minder fouten dan vóór de behandelingen konden oplossen. Tot slot waren angsten flink verminderd en gaven de deelnemers aan dat ze zich meer ontspannen voelden.
Stoelmassage wordt meestal gegeven op een speciaal daarvoor ontworpen stoel. Niet een masserende stoel, maar een stoel waarop de cliënt plaatsneemt. De stoel heeft een smalle rugleuning waardoor de behandelaar goed bij de rug kan. Bovendien heeft de stoel voetsteunen voor steun als de cliënt naar voren buigt. De massagestoel is gemakkelijk mee te nemen, zodat behandelaars die stoelmassage op locatie geven, zonder problemen de stoel mee kunnen nemen.
Stoelmassage is niet geschikt voor massage aan alle spieren. Vooral de spieren in het bovenlichaam zijn goed te bereiken bij stoelmassage. De rug, schouders, nek, armen, polsen en handen kunnen zonder problemen behandeld worden. Behandeling aan de heup en de lage extremiteiten is wel mogelijk, maar veel minder praktisch. Niet alleen omdat een deel van het onderlichaam in een zittende houding niet goed te bereiken is omdat de cliënt erop zit, maar ook omdat de masseur dan altijd moet bukken om erbij te komen. In deze gevallen is stoelmassage dus niet raadzaam en kan men beter gebruik maken van een massagetafel.
Stoelmassage wordt steeds vaker door werkgevers aangeboden. Omdat aangetoond is dat het kan helpen bij het voorkomen van gezondheidsproblemen en het verbeteren ervan, mogen werkgevers stoelmassage opgeven als ARBO voorziening en daarom aftrekken van de belasting.
Stoelmassage is vooral populair omdat het ziekteverzuim lijkt te verminderen. Men zegt dat stoelmassage de motivatie stimuleert, de werksfeer verbetert, klachten vermindert en zo uiteindelijk kostenbesparend is. Zeker in combinatie met het belastingvoordeel dat stoelmassages voor werknemers kan opleveren lijkt stoelmassage alleen maar voordelen te hebben voor de werkgever. En uiteraard ook voor de werknemers, omdat die zich er beter door voelen en hun werk beter kunnen uitvoeren.
Ook als er al klachten bestaan, bijvoorbeeld spanning in nek en schouders, kan stoelmassage veel verlichting geven en zorgen dat werknemers het werk snel weer op kunnen pakken. Bovendien zijn er stoelmasseurs die behalve massages ook advies op maat bieden voor het goed gebruik van een bureaustoel en een verantwoorde werkhouding, om zo klachten te voorkomen.
Tijdens de opleiding Therapeut Integrale Lichaamsmassage leer je over diverse massagetechnieken en in welke situatie je welke techniek het best kunt toepassen.