We kennen allemaal het zogenaamde ’emotie-eten’: in tijden van ellende, liefdesverdriet, stress of zomaar ‘omdat we het hebben verdiend’ grijpen we allemaal wel eens naar een zak chips, chocolade, drop of een glas wijn. Wat hebben voeding en stress met elkaar te maken en wat kun je in zo’n situatie als alternatief nemen?
Laten we eerst eens wat dieper ingaan op stress. Stress is een vorm van spanning die in het lichaam optreedt als reactie op externe prikkels. Stress kan positief of negatief zijn. Positieve stress hebben we allemaal nodig, denk bijvoorbeeld aan een sportprestatie. Als er onvoldoende herstelmomenten zijn, spreken we van negatieve stress. Dit uit zich lichamelijk in bijvoorbeeld hoofdpijn, nek-, schouder-, rugklachten, slaapproblemen en/of hart- en vaatziekten. Geestelijk kan teveel stress verantwoordelijk zijn voor nervositeit, overspannenheid, depressie, burn-out en angststoornissen.
In een stresssituatie wordt in ons zenuwstelsel het hormoon adrenaline (het actiehormoon) aangemaakt. Tegelijkertijd wordt via het hormonale stelsel het hormoon cortisol gemaakt. Cortisol neemt als het ware de snelle reactie van adrenaline over. Het cortisolgehalte stijgt en zet glycogeen om in glucose. Na de stresssituatie kan het lichaam weer naar de ruststand, en via het zenuwstelsel wordt de rem erop gezet. Binnen het hormoonstelsel zorgen oxytocine en dopamine ervoor dat de cortisolproductie wordt geremd.
Teveel en te lange stress is een aanslag op onze gezondheid. Te veel cortisolproductie heeft op de lange duur vele negatieve consequenties voor ons lichaam, zoals:
Stress betekent dus daadwerkelijk een ernstige aanslag op onze gezondheid.
Als eerste zorg je ervoor dat de stressbron bij je cliënt wordt weggenomen; stuur je cliënt door. Ten tweede geef je een persoonlijk, uitgebalanceerd advies over voeding en beweging.
Beweging: dagelijks 30-60 minuten bewegen in de buitenlucht.(Ochtend)licht zorgt voor de stijging van de serotoninespiegel. Zorg dat de bloedsuikerspiegel niet of minder schommelt en zorg voor langzame koolhydraten en eventueel natuurlijke zoetmiddelen.
Bloeddrukverlagende voedingsmiddelen alsmede om hart- en vaatziekten te voorkomen.
Let op verslavingen (koffie, suiker, alcohol enz.) en biedt de juiste alternatieven aan.
Serotonine- en melatoninebevattende voedingsmiddelen (rijk aan complexe koolhydraten) zoals: bruine rijst, vlees, vis , ei, spirulina, zonnebloem- pompoen- en sesamzaad.
Oxytocine en dopamine, zodat de corisolproductie wordt geremd. Anti-oxidantrijke voeding vooral groente en fruit.
Dopamine wordt gemaakt uit het aminozuur tyrosine. Dit komt voor in: vlees, vis, avocado, noten, zaden, peulvruchten, kaas, ei, soja en melkproducten.
Vermijden van kleur-, geur- en smaakstoffen.
Gebruik van goede vetten: omega-3 rijk zoals lijnzaadolie, vette vis en olijfolie.
Kortom: Voeding heeft grote invloed op stress. Als natuurvoedingsadviseur kan je hierin van goede betekenis zijn.
Wil je graag aan de slag met je gezondheid? Gezonder, bewuster en natuurlijk eten? Of wil je graag anderen helpen, motiveren en informeren over natuurvoeding? Bekijk dan eens de Sonnevelt Opleiding tot Natuurvoedingsadviseur.