Werkstress ofwel stress veroorzaakt door je werksituatie. Ongeveer 1 op de 8 Nederlanders kampt ermee en het is dan ook ziekteverzuim oorzaak nummer 1. Negeer je de stresssignalen? Dan loop je de kans op een burn-out of andere werkgerelateerde psychische aandoeningen. De vraag is natuurlijk ‘hoe herken je de bekende (stress)druppel die je emmer laat overlopen?'
Normaalgesproken hoeft nu en dan stress ervaren helemaal geen probleem te zijn. Het kan er onder andere voor zorgen dat je wordt uitgedaagd en zodoende beter presteert. Bijvoorbeeld wanneer je in een stimulerende omgeving werkt waar behoeften, kennis en capaciteiten in lijn zijn met de werklast. Echter, als de spanning langdurig te hoog is en er zijn geen of onvoldoende momenten om te herstellen dan kan het negatief uitpakken. Daardoor neemt je productiviteit af, ben je minder gemotiveerd en ook minder weerbaar wat je uiteindelijk kan opbreken en je gezondheid schaadt.
Niet alleen een te hoge werkdruk is debet aan werkstress. Er zijn legio andere voorbeelden waarin je eveneens met stress op je werk wordt geconfronteerd.
Zo kan pesten en ongewenste intimiteiten op de werkvloer zorgen voor flinke spanningen. Of wat te denken van: altijd bereikbaar willen zijn en in contact staan met je werk. Zelfs buiten werktijd en in je vakanties. Andere situaties waarin werkstress om de hoek kan komen kijken zijn onder andere: onregelmatige werk- en rusttijden hebben, geen eigen inbreng hebben op het werk dat je doet en/of gebrek aan sturing en ondersteuning door een leidinggevende. Ook je een slag in de rondte werken zonder waardering als opslag, een complimentje of promotie en werk doen waarbij je te maken hebt met verbaal agressieve klanten zijn potentiële stressfactoren.
Die spanningen die je werksituatie met zich meebrengt, kunnen je op den duur opbreken. Je krijgt dan gaandeweg allerlei vage fysieke, mentale en zelfs psychische klachten die je niet kunt duiden, maar wel een flinke impact op je doen en laten hebben.
Wanneer je de werkstresssignalen herkent en tijdig ingrijpt, kun je ziekteverzuim en langdurig uitval – gemiddeld zo’n 180 dagen – voorkomen. Hieronder een aantal tekenen dat je last hebt van behoorlijk wat stress.
Herken je enkele stressklachten? Blijf er dan niet mee rondlopen. Praat over de ervaren werkstress met je partner en leidinggevende. Zoek indien nodig professionele hulp, want de klachten verdwijnen niet vanzelf.
Wil jij mensen helpen die kampen met stressproblemen, overspannen zijn of zelfs in een burn-out terecht zijn gekomen? Word stress en burn-out coach!