Werkstress, herken de druppel

Werkstress, herken de druppel

Werkstress ofwel stress veroorzaakt door je werksituatie. Ongeveer 1 op de 8 Nederlanders kampt ermee en het is dan ook ziekteverzuim oorzaak nummer 1. Negeer je de stresssignalen? Dan loop je de kans op een burn-out of andere werkgerelateerde psychische aandoeningen. De vraag is natuurlijk ‘hoe herken je de bekende (stress)druppel die je emmer laat overlopen?'

Wanneer spreek je van werkstress?

Normaalgesproken hoeft nu en dan stress ervaren helemaal geen probleem te zijn. Het kan er onder andere voor zorgen dat je wordt uitgedaagd en zodoende beter presteert. Bijvoorbeeld wanneer je in een stimulerende omgeving werkt waar behoeften, kennis en capaciteiten in lijn zijn met de werklast. Echter, als de spanning langdurig te hoog is en er zijn geen of onvoldoende momenten om te herstellen dan kan het negatief uitpakken. Daardoor neemt je productiviteit af, ben je minder gemotiveerd en ook minder weerbaar wat je uiteindelijk kan opbreken en je gezondheid schaadt.

Veelvoorkomende voorbeelden van werkstress

Niet alleen een te hoge werkdruk is debet aan werkstress. Er zijn legio andere voorbeelden waarin je eveneens met stress op je werk wordt geconfronteerd.

Zo kan pesten en ongewenste intimiteiten op de werkvloer zorgen voor flinke spanningen. Of wat te denken van: altijd bereikbaar willen zijn en in contact staan met je werk. Zelfs buiten werktijd en in je vakanties. Andere situaties waarin werkstress om de hoek kan komen kijken zijn onder andere: onregelmatige werk- en rusttijden hebben, geen eigen inbreng hebben op het werk dat je doet en/of gebrek aan sturing en ondersteuning door een leidinggevende. Ook je een slag in de rondte werken zonder waardering als opslag, een complimentje of promotie en werk doen waarbij je te maken hebt met verbaal agressieve klanten zijn potentiële stressfactoren.

Die spanningen die je werksituatie met zich meebrengt, kunnen je op den duur opbreken. Je krijgt dan gaandeweg allerlei vage fysieke, mentale en zelfs psychische klachten die je niet kunt duiden, maar wel een flinke impact op je doen en laten hebben.

Stresssignalen om in de gaten te houden

Wanneer je de werkstresssignalen herkent en tijdig ingrijpt, kun je ziekteverzuim en langdurig uitval – gemiddeld zo’n 180 dagen – voorkomen. Hieronder een aantal tekenen dat je last hebt van behoorlijk wat stress.

- Je bent continu moe, voelt je mat, lusteloos, slaapt slecht, je productiviteit daalt en herstellen van stress kost je veel tijd. Zelfs een weekendje vrij helpt je niet om bij te tanken. Daarbij heb je weinig zin om allerlei dingen te doen. Ook niet wat je altijd leuk vond.

- Je praat cynisch over je werk, bent extreem kritisch en vaak ontevreden. Ook reageer je snauwerig, bent je snel geïrriteerd en hebt moeite met veranderingen. Ook zeer emotioneel reageren, komt vaak voor. Denk aan in huilen uitbarsten om niets.

- Je ervaart allerlei vage lichamelijke klachten. Van hartkloppingen, verkrampte nek- en schouderspieren tot hoofdpijn plus maag- en darmklachten. Een bezoek aan de huisarts levert meestal niets op.

- Je geheugen lijkt je in de steek te laten. Helder denken kost je moeite. Je bent vergeetachtig, hebt concentratieproblemen en maakt fouten of dingen gaan mis. Ook plannen maken, iets organiseren of beslissingen nemen gaat vaak moeilijk. Je verliest de grip en dat schaadt je zelfvertrouwen en kan je zelfs angstig maken.

- Je kunt verder geen zin in seks hebben, sociale contacten mijden, je heil zoeken in drank en/of pillen, weer gaan roken of meer, overmatig veel eten en tics ontwikkelen

- Je meldt je steeds vaker ziek omdat je je niet ‘lekker’ voelt.

Herken je enkele stressklachten? Blijf er dan niet mee rondlopen. Praat over de ervaren werkstress met je partner en leidinggevende. Zoek indien nodig professionele hulp, want de klachten verdwijnen niet vanzelf.

Wil jij mensen helpen die kampen met stressproblemen, overspannen zijn of zelfs in een burn-out terecht zijn gekomen? Word stress en burn-out coach!

Lees meer over werkstress.

Gratis proefles Opleiding Stress en Burn-out Coach

  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
  • Leer over de oorzaken en functie van Stress.
  • Lees over communicatievaardigheden.
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.