Overweeg je een opleiding te volgen om specialist te worden in hormonen? Dan doe je onder meer gedetailleerde kennis op over het hormonale systeem. Zo leer je dat hormonen (neurotransmitters) eigenlijk regelstofjes zijn die ervoor zorgen dat allerlei lichaamsfuncties en -processen soepel verlopen. Van je voortplanting, vetopslag, spijsvertering, slaap en gedrag tot stressniveau, celgroei, lichaamstemperatuur, vochtthuishouding en je afweersysteem.
Normaalgesproken houdt je lichaam je hormoonhuishouding goed in balans. Je zit dan goed in je vel, bent blij, blaakt van de energie en voelt je fysiek en mentaal vitaal. Raken je hormonen uit balans? Dan kun je daar flink wat hinder van ondervinden. Hormonen oefenen namelijk invloed uit op hoe je je geestelijk voelt, je lichamelijke welzijn en ook je gedrag. Ofwel door hormonale onbalans kun je allerlei gezondheidsklachten ervaren waardoor je niet in staat bent optimaal te functioneren.
Tijdens een opleiding tot hormoonspecialist wordt ook uitgebreid stilgestaan bij de oorzaken van onbalans in de hormoonhuishouding. Onder andere je leeftijd kan een rol spelen. Bijvoorbeeld in de pubertijd of de overgang raken hormonen uit balans.
Andere redenen voor hormonale schommelingen zijn spijsverteringsproblemen, diabetes en voedselallergieën. Maar eveneens blootstelling aan bepaalde chemische stoffen of het gebruik van parfums, medicijnen en dergelijke kan een negatief effect hebben op de werking van je hormonen.
Verder is bekend dat een ongezonde leefstijl een goede werking van je hormonen kan belemmeren. Denk aan te vet en te veel (suikerrijk) eten tot weinig bewegen en veel stress ervaren.
Dus, weten welke factoren een hormonale disbalans veroorzaken, is van essentieel belang als je hormoonspecialist wilt worden.
Als hormoonspecialist is het van belang dat je weet welke hormonale disbalansen er zoal zijn en hoe je de klachten herkent en in kaart brengt.
Enkele signalen van hormoon gerelateerde klachten zijn: gewichtstoename of –afname, laag libido, haaruitval, migraine en stijve spieren. Maar ook: slaapproblemen, oververmoeidheid, stemmingswisselingen en bijnieruitputting, onvruchtbaarheid, concentratieproblemen tot angstig zijn, depressief of menstruatie- en overgangsklachten ervaren. Denk hierbij aan opvliegers, nachtzweten, vaginale klachten en droge huid.
Uiteraard krijg je tijdens de opleiding tot hormoonspecialist ook de kennis, vaardigheden en tools aangereikt die een goede hormoongezondheid bevorderen. Denk aan gezonde eet- en leefstijladviezen geven die de hormonale balans herstellen waardoor mensen zich weer fit voelen en vitaal zijn.
Ben je gefascineerd door de invloed van hormonen en spreekt werken als hormoonspecialist je aan? Via Sonnevelt kun je de opleiding Trainer Hormoonfactor volgen. Deze studie duurt 5 maanden en wordt verzorgd in samenwerking met Ralph Moorman. Hij is levensmiddelentechnoloog, gezondheidscoach en auteur van onder andere de bestsellers De hormoonfactor en De boodschappencoach.
Tijdens de opleiding krijg je inzicht in hoe hormonen en gezondheid elkaar beïnvloeden, kun je de basisprincipes van coachen toepassen in cliëntcontacten, leer je gezondheidsadviezen te geven en kun je ook individuele behandelplannen op maat maken.
Kortom, na voltooiing van de opleiding ben je in staat mensen die kampen met hormoondisbalans stap voor stap te begeleiden naar een optimale hormoongezondheid.
Wil je alles leren over hoe hormonen de gezondheid beïnvloeden en hoe je met kleine aanpassingen in de levensstijl grote verschillen kunt maken? Bekijk dan de opleiding Trainer Hormoonfactor.
Heb je last van acné? Stemmingswisselingen? Stress? Haaruitval? Buikklachten? Vermoeidheid? Het kan dat je hormonen uit balans zijn. Wil je weten wat de oorzaak is en hoe je dat kan verhelpen? Een deskundig hormoonexpert kan je begeleiden de balans te herstellen. Lees meer over de invloed van hormonen op je gezondheid en hoe je hormoonspecialist kunt worden.
Leer vanuit het hormonale systeem naar klachten kijken en advies geven op het gebied van voeding, training en stressbeperking.