Wat leer ik in de opleiding Beweegcoach?
Centraal in de opleiding Beweegcoach staat het leren doorgronden van het beweegapparaat met zijn grenzen en mogelijkheden. Op grond daarvan leer je hoe je passende bewegingen en/of oefeningen kunt aanreiken en aanleren. Je leert de behoefte van je cliënt te begrijpen en ontwikkelt kennis, vaardigheden en technieken waarmee je in staat bent cliënten te motiveren en te begeleiden tijdens het bewegen. Je zet beweging in om de cliënt te laten ervaren wat het lijf wil vertellen. Tijdens de opleiding wordt er ook veel aandacht besteed aan jouw persoonlijke proces. De basis voor een goede coach is inzicht in eigen thema’s en terugkerende patronen.
Aan het einde van de opleiding kun je:
- Je cliënt helpen bij het vergroten van zijn/haar bewegingsvrijheid.
- Je cliënt de positieve aspecten van bewegen op gezondheid en welzijn laten ervaren, zodat je cliënt ook intrinsiek gemotiveerd raakt om meer te bewegen.
- Beweegplannen opstellen passend bij de mogelijkheden en doelen van de cliënt.
- Beweegarrangementen inzetten om te coachen op levensthema’s
- De kennis die je hebt over jezelf, als bewegend mens, effectief inbrengen in het coachen van je cliënten.
- De mentale blokkades die een cliënt weerhouden van bewegen doorgronden en ombuigen naar gedachtes die helpen om in beweging te komen en blijven.
- Jouw cliënt begeleiden, stimuleren, enthousiasmeren en motiveren om in beweging te komen en blijven.
Wat kan ik met Beweegcoach?
Als beweegcoach kan je zelfstandig werken in je eigen praktijk en/of online. Beweegcoaching is ook een uitstekende lichaamsgerichte aanvulling als je al werkt als coach, voedingsdeskundige of als lichaamsgericht therapeut. Veel beweegcoaches werken daarnaast samen met andere instanties en zorgverleners/verwijzers in de regio zoals: gemeenten, gezondheidscentra, ouderenbonden en zorginstellingen, fitness- en sportcentra, diëtisten, fysiotherapeuten, sportmasseurs en huisartsen.
Wie zijn mijn medestudenten?
Studenten van deze opleiding zijn mensen die bewegen zien als bron van vitaliteit en als middel tot coaching. Ze onderschrijven dat de lichamelijke conditie een cruciale rol speelt in het welbevinden van de mens. Vaak houden ze zelf van beweging en hebben ze een sportieve levenshouding. Daarnaast wordt de opleiding gevolgd door coaches, gewichtsconsulenten, leefstijl- of seniorencoaches die hun praktijk willen verdiepen. Beweegsituaties inzetten in het coachen en zo cliënten laten voelen wat ze doen, is een verrijking voor je praktijk.
Structuur opleiding Beweegcoach
De opleiding Beweegcoach is opgebouwd uit 10 lesdagen (12 EC punten). Deze opleiding kan afzonderlijke worden gevolgd of als onderdeel van de opleiding Vitaliteitscoach.
De volgende onderwerpen komen worden behandeld:
- Beweging: de essentie van het leven (introductie van de opleiding, het beweegapparaat)
- Gedragsverandering & Coaching
- Intake, anamnese en metingen
- Beweeg- en trainingsvormen
- Omgaan met grenzen, stress disbalans en pijn (vergroten van bewegingsvrijheid)
- Specifieke doelgroepen: overgewicht, ouderen, zwangeren, zintuiglijke beperkingen
- Werken met beweegplannen, opstellen van beweegarrangementen
- Professionalisering, beroepsethiek en opzetten van een eigen onderneming
- Integratie en examenvoorbereiding
Ook werk je tijdens de opleiding aan je portfolio (reflectieverslagen en opdrachten) en doe je al ervaring op door middel van intervisie (4 bijeenkomsten) en het begeleiden van proefpersonen (4 contactmomenten). De opleiding wordt afgesloten met een examen.