Wat leer ik in de opleiding Natuurvoedingsadviseur?
Je leert om onderscheid te maken tussen voeding die energie geeft en voeding die energie kost. Je verwerft gespecialiseerde kennis over natuurvoeding en het effect ervan op je lichaam. Je ontdekt hoe de manier van eten, de bereiding en de samenstelling van onze voeding bepalend zijn voor het behoud van onze gezondheid (voedingsleer). Hierbij worden geen ideeën of denkwijzen uitgesloten. Tijdens het klassikale onderwijs is er ruimte voor veel praktijk en worden steeds actuele ontwikkelingen op het gebied van voeding meegenomen. Al deze kennis leer je te vertalen naar gedegen adviezen.
Aan het einde van de opleiding Natuurvoedingsadviseur kun je:
- Voeding inzetten ter bevordering van (eigen) vitaliteit en gezondheid.
- Voeding inzetten in het kader van een bewustere en meer duurzame leefstijl.
- Voedingsadvies en voorlichting geven aan individuele cliënten, groepen en bedrijven/organisaties.
Wat kan ik als Natuurvoedingsadviseur?
Een door Sonnevelt opgeleide natuurvoedingsadviseur kan aan de slag als professioneel adviseur op het gebied van gezonde voeding. Je bent in staat om mensen te adviseren over de effecten van pure voeding op de gezondheid. Dit kan in de vorm van een-op-een gesprekken (advies), in groepen en met organisaties (voorlichting en workshops). De opleiding Natuurvoedingsadviseur is ook zeer geschikt als aanvulling op al bestaande kennis en vaardigheden.
Wie zijn mijn medestudenten?
De opleiding Natuurvoedingsadviseur is bedoeld voor iedereen die professioneel advies over natuurvoeding wil geven. De opleiding kan ook prima worden gevolgd als je meer wilt weten over natuurvoeding en je persoonlijke vitaliteit wilt verbeteren. Samen leer je hoe voeding een bijdrage kan leveren aan het behoud van een optimale gezondheid.
Structuur opleiding Natuurvoedingsadviseur
De opleiding Natuurvoedingsadviseur is opgebouwd uit 10 lesdagen. Deze opleiding kan als afzonderlijke opleiding worden gevolgd of als onderdeel van de
opleiding Vitaliteitscoach.
In iedere les komt zowel theorie als praktijk aan bod. Het adviesgesprek staat steeds centraal. De volgende onderwerpen worden behandeld:
- Natuurvoeding, biologische voeding en levenskracht
- Vitaliteitspiramide, voedingspiramide, micronutriënten (vitamines/mineralen)
- Planten als basis voor vitaliteit en gezondheid, bioactieve stoffen
- Macronutriënten: eiwitten, koolhydraten en vetten
- Suiker, zoetmiddelen en verslaving
- Granen en brood
- Voedingsleefstijl, voedingsvisie, vegachecklist en voedingswetenschap
- Darmgezondheid, darmflora en spijsvertering
- Fermenteren
- Smaak, kruiden, specerijen en smaakversterkers
- Warenkennis van voedingsproducten
- Koken met natuurvoeding
- Mindful eten en voedingsgedrag
- Adviesgesprekken en voedingsanalyse
Ook werk je tijdens de opleiding aan je portfolio (reflectieverslagen en opdrachten), kookopdrachten, leer je een workshop te verzorgen en doe je praktijkervaring op tijdens je stage bij een bioboer (1 dag). De opleiding wordt afgesloten met een theoretisch en praktisch examen.