Wat leer ik in de opleiding Jongerencoach?
Centraal in de opleiding jongerencoach staan de praktische gereedschappen om een specialist te zijn op het gebied van jongerenbegeleiding. Je kunt op basis van de meest recente wetenschappelijke- en maatschappelijke ontwikkelingen hulp bieden aan jongeren en advies geven aan onderwijs en opvoeders. Tijdens het klassikale onderwijs is er veel ruimte voor praktijk, zoals de begeleiding van proefcliënten en onderzoek je je eigen pubertijd. Ook wordt er veel aandacht besteed aan jouw persoonlijke proces. De basis voor een goede coach is inzicht in eigen thema’s en terugkerende patronen.
Aan het einde van de opleiding Jongerencoach kun je:
- Jongeren op een effectieve manier begeleiden.
- Jongeren coachen naar meer vertrouwen in de toekomst, de jongeren hun talenten laten ontdekken en hun innerlijke vrijheid laten ervaren.
- Deskundige opvoedadviezen geven binnen je eigen sociale omgeving, onderwijsinstellingen, op internet en in binnen de jeugdzorg.
- Grenzen en mogelijkheden binnen de jongerenhulpverlening herkennen.
- Onderscheid maken tussen oorzaak en gevolg in opgroeiproblemen bij de jongeren.
- Zelfstandig een praktijk als jongerencoach starten.
Wat kan ik als jongerencoach?
Een door Sonnevelt opgeleide jongerencoach helpt jongeren hoe zij zelf met vertrouwen keuzes kunnen maken en daardoor hun eigen weg kunnen bepalen. Jongerencoaches kunnen zelfstandig aan de slag of passen de kennis toe als aanvulling op al bestaande kennis en vaardigheden. Andere mogelijke werkvelden, anders dan een eigen praktijk, zijn gemeente, onderwijs en stichtingen die gericht zijn op jongeren.
Wie zijn mijn medestudenten?
De opleiding Jongerencoach wordt gevolgd door mensen die een professionele stap willen maken naar een zelfstandige coachpraktijk of meer coachvaardigheden binnen hun bestaande baan willen ontwikkelen, zoals kinderartsen, leerkrachten en jongerenwerkers. De opleiding is ook geschikt voor ouders die de kennis direct willen toepassen in de opvoeding bij hun eigen kinderen.
Structuur opleiding Jongerencoach
De opleiding tot jongerencoach is opgebouwd uit 10 lesdagen, waarvan 9 lesdagen en 1 examendag.
De volgende onderwerpen komen aan bod:
- Principes Jongerencoach en communicatie
- Gezin van herkomst; opvoeding en positie kind
- Ontwikkelingen in gezinnen; echtscheidingen en samengestelde gezinnen
- Herkennen en doorbreken van gedragspatronen
- Wensen en dromen
- Tienerbrein
- Ontwikkeling- en gedragsobstakels
- Effectieve methodes
- Mindfulness voor jongeren; stress, lichaams-en emotiebewustzijn
- Persoonlijk leiderschap
- Geweldloze communicatie en omgaan met de generatie einstein
- Posititionering van de jongerencoach; beroepenveld
- Opbouw coachtraject; intake en genogram
- Examen theorie en praktijk
Tijdens de opleiding werk je aan je portfolio (reflectieverslagen, procesanalyse en huiswerkopdrachten) en doe je al ervaring op door middel van intervisie (4 bijeenkomsten) en begeleid je proefcliënten (6 contactmomenten). Ook leer je een presentatie geven.