Cursus / Nascholing
Psyche en Gewicht

  • Over de rol van het onderbewuste
  • 2 lesdagen
  • Docent uit de praktijk

Onbewuste eetpatronen en emotie-eten

Coach Lieke is gespecialiseerd in emotie-eten en eetgedrag. Haar cliënt Carla is een paar kilo te zwaar en die wil ze graag kwijt. Overdag lukt het Carla om te bewegen en gezond te eten, maar sinds de scheiding eet ze elke avond gedachteloos een zak chips leeg. Lieke laat Carla bewust worden van het feit dat haar gevoel, de eenzaamheid en de leegte, en haar behoefte, gezelschap en liefde, niet kloppen met de invulling die zij er nu aan geeft: chips en eten. Stapsgewijs leert ze haar cliënt hoe ze een 'nieuw karrespoor' aanlegt in haar brein en haar oude patroon kan doorbreken.

Over de cursus Psyche en gewicht

Onderzoek en ervaring hebben aangetoond dat de 3 pijlers voor succesvol afvallen bestaan uit voeding, psyche en beweging. Voeding en beweging hebben al jaren de aandacht. Het is echter pas van de laatste tijd dat men erkent dat de geest van essentieel belang is. Mentale begeleiding mág dan ook niet ontbreken. De oplossing voor overgewicht wordt vaak cognitief-gedragsmatig benaderd. Maar als eten een uitlaatklep is, helpen diëten en sporten zelden. We moeten dan gaan kijken wat er onder het gedrag zit. Wat maakt dat iemand zo vast blijft zitten in zijn patroon?

De grootste oorsprong van het verstoord (eet)gedrag ligt in het onbewuste. Onevenwichtig eetgedrag wordt vaak in stand gehouden door oude, hardnekkige patronen en/of traumatische ervaringen. (Hetzelfde geldt overigens ook voor hardnekkige gewoonten zoals roken, alcohol en andere verslavingen zoals shoppen of werken!). Dan komen we bij een interessant gebied waar in deze 2-daagse cursus/nascholing de nadruk op ligt: onbewust eetgedrag en emotie-eten.

Docent
Jacqueline Vogelaar is opgeleid als psychosociaal therapeute Interactionele Vorming aan de Educatieve Academie in Antwerpen. In haar praktijk begeleidt ze met name mensen die kampen met overgewicht en obesitas. Een opleiding met de nadruk op psyche én gewicht ontbrak nog in het Sonnevelt-aanbod en slaat de brug tussen eetgedrag en voeding. Jacqueline: “De combinatie eigen praktijk en lesgeven is voor mij een gouden greep”. 

Voor wie is deze cursus Psyche en gewicht?

Deze cursus/nascholing is bedoeld voor alle vormen van begeleiding waar gewicht, voeding en eetgedrag een onderdeel van zijn. Daarmee is de cursus geschikt voor diëtisten, gewichtsconsulenten, psychosociaal therapeuten, (leefstijl)coaches en andere professionals die in hun praktijk te maken hebben met gewichtsproblemen. Verder is het interessant voor iedereen die meer inzicht wil verkrijgen in de relatie tussen psyche en gewicht.

Vooropleiding: minimaal afgeronde MBO niveau 4 of HAVO opleiding. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur.

Doel van de cursus Psyche en gewicht

In deze cursus/nascholing richten we ons op de klantgroep volwassenen met overgewicht en/of obesitas en de relatie daarbij tussen psyche en (over)gewicht. Het gaat hier over onevenwichtig eetgedrag in het algemeen en niet specifiek over de eetstoornissen. Omdat het wel heel belangrijk is om eetstoornissen te kunnen herkennen komt dit onderwerp wel aan bod.

Je leert met behulp van een stappenplan hoe je het traject van cognitie naar het onbewuste kan doorlopen en hoe je cliënten kunt helpen hun patronen te doorbreken om zo de regie over eigen gedrag te (her)vinden en daardoor weer een gezonde relatie met eten te krijgen.

Wat kan ik na de cursus Psyche en gewicht?

Na deze cursus/nascholing kun je met behulp van de psychische inzichten je cliënt begeleiden door middel van een stappenplan en oefeningen om uit de cirkel van ongewenst (eet)gedrag te komen.

Duur:

09:30 - 16:30 uur.

Omvang:

2 lesdagen.

Studiebelasting:

0,7 EC-punten (SNRO) / 19 SBU (BGN) / 12 PE-punten (KABIZ).

Onderwerpen:

Tijdens deze 2 dagen komen de volgende onderwerpen aan bod:

  • De 3 pijlers voeding, beweging en psyche
  • Eetgedrag en de aansturing hiervan door onze hersenen
  • Patronen, conditioneringen en verslaving
  • Voeling met het lichaam
  • Kenmerken van overgewicht of obesitas
  • Eetstoornissen volgens de DSM-V

Huiswerk:

We vragen je om tussen de lessen de syllabus te lezen en een reflectie-opdracht op eigen eetgedrag en triggers te doen. 

Indien je meer achtergrondinformatie wilt, raden we je aan het volgende boek te lezen: Vrij van eetproblemen van Ingeborg Bosch (ISBN 9789401304139). Dit is niet verplicht.

Afronding

Je rondt de nascholing/cursus Psyche en gewicht af met het beantwoorden van vragen over dit thema. Na het bijwonen van beide lesdagen ontvang je een certificaat.

 

undefined
undefined
undefined

Zaltbommel

Watletjenu
06 november 2023
20 november 2023
maandag
09:30 - 16:30
Schrijf je in

Najaar 2023:

Prijs: € 595,-

De betaling gaat via iDEAL of Mistercash (België). Na het inschrijven op deze nascholing word je direct doorgeleid naar de website van je bank.

In het kader van de onderwijsvrijstelling geen btw van toepassing.

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens consumentenrecht kosteloos te annuleren. Voor meer details zie onze Algemene voorwaarden.

Subsidiemogelijkheden

Wil je STAP-budget aanvragen of gebruik maken van een andere subsidieregeling? Kijk dan hieronder bij de veelgestelde vragen.
 

De gemiddelde groepsgrootte is 16 deelnemers, met een minimum van 12 en een maximum van 20.

STAP-BUDGET: €1.000,- SUBSIDIE OP JE CURSUS 

Ja, voor deze cursus kun je STAP-subsidie aanvragen bij de overheid. Lees hier meer informatie over het STAP-budget.

Let op: Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.