Opleiding
Vitaliteitsadviseur

  • 10 lesdagen
  • Organisaties adviseren over vitaliteit
  • Ervaringsgericht leren
  • Met docenten uit de praktijk

Vitaliseren op de werkvloer

De medewerkers hebben bedrijfsfitness, ieder jaar een uitgebreid kerstdiner en een plezierige nieuwjaarsborrel. Het management denkt: voldoende geïnvesteerd in het welbevinden van ons personeel. Of toch niet? Cijfers wijzen uit dat gezond en vitaal personeel productiever is: ze worden minder vaak ziek, krijgen minder vaak een burn-out en gaan met plezier naar hun werk. Maar een bedrijfsfitness of een personeelsuitje is niet genoeg, integendeel. Erkenning, oprechte aandacht voor personeel, ontwikkelingsmogelijkheden: dit soort zaken dragen nog veel meer bij aan het werkplezier. Als vitaliteitsadviseur begeleid jij bedrijven en organisaties bij de transitie naar duurzame inzetbaarheid.

Over de opleiding Vitaliteitsadviseur

De opleiding Vitaliteitsadviseur is jou op het lijf geschreven als je dagelijks aan de duurzame inzetbaarheid binnen een bedrijf of organisatie wilt werken. Jij weet als geen ander dat vitaliteit de onderscheidende factor gaat worden voor ieder bedrijf of organisatie. Als vitaliteitsadviseur ben je in staat om ondernemingen en organisaties op het niveau van directie en management te adviseren en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan een vitalere werkomgeving.

Fianne over...
opleiding Vitaliteitsadviseur

Een hele goede waardevolle opleiding voor mij. Mijn doel van tevoren was om mijn rugzakje op het gebied van vitaliteit te vullen. Dat rugzakje is niet overbelast, maar wel heel goed gevuld. Met casussen, voorbeelden uit de praktijk, werkvormen. Heel divers. Ik ben blij dat ik de opleiding Vitaliteitsadviseur heb gedaan.

— Fianne —

Voor wie is de opleiding Vitaliteitsadviseur?

Studenten van de opleiding Vitaliteitsadviseur zijn afkomstig uit het bedrijfsleven, werken voor organisaties of willen dat gaan doen.

Doel van de opleiding Vitaliteitsadviseur

Na het volgen van de opleiding Vitaliteitsadviseur ben jij in staat om bedrijven en organisaties te adviseren over diverse vitaliteitsvraagstukken. Als zodanig speel je een belangrijke rol in het werkklimaat voor medewerkers. Je kunt adviseren over bijvoorbeeld fysieke belasting, motivatie en persoonlijke ontwikkeling van medewerkers. De vitaliteitsadviseur weet organisaties en medewerkers in beweging te brengen om blijvend te werken aan de vitaliteit en daar in de toekomst mee te kunnen excelleren.

Wat leer ik in de opleiding Vitaliteitsadviseur?

Studenten van de opleiding Vitaliteitsadviseur worden opgeleid tot allround specialisten op het gebied van vitaliteit binnen bedrijven en organisaties. Als adviseur ken je de markt waarbinnen je opereert en geeft vanuit verschillende invalshoeken advies.

Aan het einde van de opleiding kun je:

  • Bedrijven en organisaties adviseren en begeleiden op het gebied van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid;
  • Uitleggen waar Vitaliteit over gaat op basis van de 6 basisprincipes uit de Vitaliteitspiramide
  • Instrumenten op zowel werkgevers- als werknemersniveau toepassen (Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid) ;
  • Diagnosticeren en adviseren vanuit een integraal duurzaam inzetbaarheidsmodel;
  • Planmatig en procesmatig een vitaliteitsproject binnen bedrijven begeleiden;
  • Adviezen financieel onderbouwen en een ‘return on investment’ voor jouw klanten berekenen.

Wat kun je als vitaliteitsadviseur?

Na het volgen van de opleiding Vitaliteitsadviseur kun je aan de slag als zelfstandig adviseur van bedrijven en organisaties of kun je werken als intern vitaliteitsadviseur.

Duur:

Circa 8 maanden.

Omvang:

10 dagen (incl. 1 examendag), gemiddeld 2 dagen per maand.

Studiebelasting:

Gemiddeld 6 uur per week. Door middel van intervisiegroepjes werk je het aangeboden lesmateriaal in de tussenliggende periode verder uit.

Onderwerpen:

Tijdens iedere lesdag staat één onderwerp centraal dat vanuit verschillende perspectieven wordt belicht. Naast theoretische kaders wordt gebruik gemaakt van casuïstiek en ervaringsgerichte oefeningen.

De opleiding staat in het teken van het ontwikkelen van een praktische aanpak om duurzame inzetbaarheid in organisaties te implementeren. Je bouwt tijdens de opleiding een portfolio op met werkvormen en instrumenten, zodat je over alles beschikt om direct binnen de eigen organisatie aan de slag te gaan of om organisaties te begeleiden. Na afloop van de modules krijg je gerichte huiswerkopdrachten mee om het portfolio te vullen. Tijdens de opleiding maak je kennis met de instrumenten van het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid (NPDI) (TNO, Kroon op het Werk en WerkVanNu).

De volgende onderwerpen komen aan bod:

  • Wat is Duurzame Inzetbaarheid
  • De vitale organisatie
  • Bewustwording en betekenis geven aan duurzame inzetbaarheid binnen organisaties
  • Trendanalyse
  • De 4 thema’s van duurzame inzetbaarheid
  • Versterken van het draagvlak binnen een organisatie
  • Versterken van de financiële onderbouwing
  • Duurzame inzetbaarheid binnen organisaties vormgeven
  • Van data naar een projectvoorstel.
  • Versterken van de leidinggevenden en medewerkers 
  • Werkdrukaanpak
  • Vitaal vakmanschap
  • Resultaat en borging
  • Inzetbaarheid als service: Van productdenker naar servicedenker

Afronding:

De opleiding wordt afgesloten met een examen theorie en praktijk.

Ontwikkeld in samenwerking met het Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid (NPDI) (TNO, Kroon op het Werk, WerkVanNu). Leermonitor en hoe gebruik je informatie in je advies.

 

undefined
undefined
undefined

Najaar 2023 bieden wij deze opleiding niet aan. Binnenkort wordt de startdatum voor najaar 2024 bekend gemaakt.

De lessen van deze opleiding zijn wisselend op vrijdag en zaterdag van 09:30-16:30 uur.

Najaar 2024:

Prijs: n.t.b.
Betaling in 3 termijnen is mogelijk.

Voordeel: Bij betaling ineens krijg je 5% korting op de opleidingskosten.

Bovenstaande prijzen zijn inclusief uitgebreide (online) lesmap, syllabus, examen op vastgestelde examendag van eigen opleidingsgroep en lunch tijdens de lesdagen. Exclusief literatuur en eventuele deelname aan (her)examen op herexamendag à €105,- per onderdeel. In het kader van de onderwijsvrijstelling zijn onze prijzen BTW-vrij. Onze Algemene voorwaarden zijn van toepassing op je inschrijving.

Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.

De gemiddelde groepsgrootte is 16 deelnemers, met een minimum van 12 en een maximum van 20.

Afgeronde HBO-opleiding.

Download het examenreglement.

Je ontvangt het diploma van deze opleiding bij:

  • een voldoende voor het portfolio met de huiswerkopdrachten
  • een voldoende voor het examen theorie en praktijk
  • het voldoen aan de aanwezigheidsplicht (max. 2 lesdagen gemist) 
  • het voldoen van de betalingsverplichting
     

Samenwerking UWV

Heb je momenteel een AG-, ZW- of WW-uitkering en kom je misschien in aanmerking voor een opleidingstraject voor een beter arbeidsperspectief? Informeer dan bij het UWV naar je mogelijkheden voor een eventuele vergoeding van deze opleiding. Of neem contact op met onze studiecoach Jolien Mahler op 0418-515782. Zij kan je meer vertellen over onze goede samenwerking met het UWV.