Docent

Roos van Bruggen

“We zijn allemaal leraren, iedere dag, voor iedereen die we ontmoeten. Bij iedere ontmoeting leren we iets van en aan anderen.”

Be a teacher

We zijn allemaal leraren, iedere dag, voor iedereen die we ontmoeten. En tegelijk zijn we allemaal leerlingen! Bij iedere ontmoeting leren we iets van en aan anderen. Ken je dat filmpje waarin Tim Minchin ‘9 Life lessons’ verkondigt? Life lesson 6: ‘Be a teacher, rejoice in what you’ve learned and spray it!’ Dat is me bijgebleven. Kennis delen is vermenigvuldigen, en zo ook met ervaring. Ik hoop alvast als docent te kunnen delen wat ik geleerd heb, net zoals ik van iedere student weer iets nieuws leer.

Communicatie

Mijn inspiratie en stokpaardje vond ik in communicatie, en dan vooral: ‘The single biggest problem in communication is the illusion that it has taken place.’ (George Bernard Shaw). Een voortschrijdend onderzoek naar wat we nodig hebben om goed met elkaar te communiceren, en hoe we de veiligheid die ervoor nodig is kunnen opbouwen.

Beweeglijke balans

Vitaal leven betekent voor mij een actief evenwicht tussen in beweging zijn en een doel nastreven enerzijds, en laten gebeuren, bewust in rust zijn anderzijds. Zonder het ene geraak ik nooit bij het ander, het is een beweeglijke balans.

Open ruimte

Ik kwam oorspronkelijk bij Sonnevelt terecht als student. Ik zocht en vond bij hen wat ik destijds niet vond in België: een degelijke opleiding Gezinscoach en Kindercoach. Vandaag kies ik als docent voor Sonnevelt omwille van de open ruimte waar zowel docenten als studenten zich in mogen bewegen. Als student heb ik er geen seconde spijt van gehad, als docent ben ik trots deel uit te maken van een gedreven team. Iedere opleiding is een uitnodiging om jezelf te verkennen en je potentieel waar te maken, zowel voor studenten als docenten.

Mijn achtergrond

Na mijn studies Filosofie (Universiteit Antwerpen) en Vergelijkende Cultuurwetenschappen (Rijksuniversiteit Gent) rolde ik als vanzelf het communicatiewereldje in. Ik deed mijn eerste werkervaring op in het marketing-bedrijfje van mijn vader. Hij leerde me dat goede communicatie staat of valt met een zekere dosis schizofrenie (in de schoenen van een ander gaan staan), boerenverstand (eenvoud, goed luisteren, je voeten op de grond), en hard werken (het komt niet vanzelf). Dat credo pas ik dagelijks toe, in allerlei contexten.

Mijn vakgebied

Na heel wat jaren werkervaring in zowel de culturele als de zorgsector, besloot ik mijn passie te volgen en mijn eigen coachingpraktijk te starten. Met mijn honden aan mijn zijde, ontvang ik dagelijks zowel jongeren als ouders, bied hen een frisse blik op hun situatie en leen hen even wat kracht om de verandering die ze zo wensen in praktijk te brengen. Het geeft me dagelijks zin om nog meer te leren, te lezen, te ervaren, en te verdiepen.