Elma van der Salm (56) runt sinds 6 jaar haar eigen praktijk voor psychosociale therapie en levenscoaching in Hapert en Waalre. Daarnaast is zij bestuurslid van de beroepsvereniging FAGT en helpt ze coaches en therapeuten die voor zichzelf willen beginnen maar niet weten hoe. Een gesprek met Elma over haar drijfveren en het starten en runnen van een eigen praktijk.
“Ik zet mij in voor vrouwen die in het nu vastlopen door oude patronen. Patronen die zij op jonge leeftijd hebben aangeleerd om met moeilijke, pijnlijke en/of traumatische gebeurtenissen om te gaan. Bijvoorbeeld: als kind ga je stampvoeten als je boos bent óf als dingen niet lukken. Doe je dat als volwassene dan is dat raar. Ofwel, die aangeleerde oude patronen om met moeilijke situaties om te gaan, werken belemmerend. Sommige vrouwen slagen er daardoor niet in hun leven zo in te richten dat zij zichzelf kunnen zijn.
Ik werk onder andere met vrouwen in de overgang. Zij veranderen door de hormonen en vallen terug in oude patronen. Dan is het moment om zaken op te pakken. Je authentieke kracht te vinden, zodat je in alle vrijheid jezelf kan zijn. Ik behandel die vrouwen als dat nodig is met EMDR. En ik leer ze de taal van hun eigen innerlijk te vinden en hun eigen levensstroom te voelen, zodat zij een nieuwe balans ervaren.”
“De opleiding Levenscoach was een bewuste keuze omdat ik PTSS had. Ik kampte zodoende een groot deel van mijn volwassen leven met depressies en heb daar veel therapie voor gehad. Die therapieën hebben mij gefascineerd. Ik zocht een theoretische bedding voor mijn levenservaring en gevolgde therapieën als EMDR, Voice Dialogue en Transactionele Analyse. Sonnevelt was de opleider die dat bood. Het fijne van de lessen was de praktische opzet. Natuurlijk werd er een theoretisch kader geboden, maar je ging ook meteen met de methodieken aan de slag.”
“Tijdens de opleiding heeft de persoonlijke energie en drive van zowel Albert als Karin mij geïnspireerd én vertrouwen gegeven. Ik ben summa cum laude geslaagd. Daarbij is de opleiding een levensverandering geweest. Ik heb gereedschap gekregen én kennis om ze te gebruiken. Daardoor ben ik als mens zoveel rijker geworden.”
“Anderen helpen en begeleiden, dat heb ik eigenlijk altijd gedaan. In een pastoraal team én bij een telefonische hulplijn. Maar, ik had nooit gedacht er mijn werk van te maken. Tot ik in 2012 een burn-out/depressie kreeg en via mijn werkgever een coachingtraject kreeg aangeboden. Mijn coach zei indertijd: “Je hebt geen burn-out vanwege overbelasting, maar je talent komt er niet uit. Dat resoneerde. De coach vroeg ook: “Wat wil je doen als er geen grenzen zijn?”. Mijn reactie: “Het werk dat jij doet. Mensen begeleiden”.
Toen ik vervolgens mijn baan verloor na een reorganisatie en een outplacementtraject volgde, was voor mij duidelijk wat ik wilde: zelfstandig ondernemer worden. Dat was rond 2013. Ik volgde de opleiding Psychosociale en Medische Basiskennis via Sonnevelt. In 2015, het jaar dat ik 50 werd en de opleiding Levenscoach van Sonnevelt afrondde, besloot ik: nu ga ik bewijzen dat ik het kan. Ik start mijn eigen praktijk. Maar, dat doe ik in mijn eigen tempo. Dus zonder 60 uur werken in de week.”
“Ik startte vanuit de WW en heb thuis een ruimte ingericht als praktijkruimte. Een vriend, die een opleiding tot e-marketeer volgde en een stageplek zocht, heeft mij daarbij geholpen. Van een businessplan maken en website opzetten tot de marketing en het bloggen.
Tegelijkertijd huurde ik één dag in de week een ruimte in het centrum van Eindhoven. Na een jaar ben ik bewust lid geworden van de beroepsvereniging FAGT. Want, daardoor mocht ik ook mensen met een kleine beurs gaan helpen. De daaropvolgende jaren groeide de praktijk. Onder andere via mond-tot-mondreclame, netwerken en bloggen. Belangrijk is ook dat ik mijzelf altijd gezien heb als ondernemer. Zo stel ik jaarlijks doelen en nu is mijn grens maximaal 8 cliënten in de week. Ik leef niet alleen voor mijn praktijk. Daarnaast doe ik ook andere dingen.
Met een vriendin heb ik een VOF: van harte ondernemen. Via die organisatie coachen en begeleiden wij coaches en therapeuten die voor zichzelf willen beginnen, maar niet weten hoe. We geven die startende ondernemers een steuntje in de rug. Bieden ze onder andere een netwerk, delen kennis over ondernemen en geven coachingsessies om beperkende overtuigingen en onzekerheden te overwinnen. Verder ben ik bestuurslid bij de FAGT.
Die afwisseling maakt mijn werk interessant. Want als ZZP’er mag je zelf bepalen wat je doet en je bent eigen baas. Heerlijk!”
“Onvergetelijk is mijn inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Maar ook: de eerste factuur die je verstuurt en wordt betaald. Hoe gaaf is dat als het lukt.
En het allermooiste van een eigen praktijk hebben, is enerzijds de autonomie die ik heb. Om mijn werk in te richten zoals ik wil. Anderzijds zie ik ook dat mijn werk echt impact heeft voor mijn cliënten. Er verandert iets positiefs bij de vrouwen én ook in hun omgeving. Dus niet alleen hun innerlijke wereld wordt beter, maar ook hun uiterlijke wereld. Het is fantastisch dat ik dat kan en mag doen.”
“Het gaat nu goed, maar de eerste 3 jaar heb ik me best zorgen gemaakt of ik financieel rond zou komen. Nu gaan er klanten weg en komen er nieuwe bij. In het begin heb je dat vertrouwen niet. Belangrijk is dan dat je verbinding houdt met je droom en de klant voor wie je het wilt doen. Maak een moodboard en breng je verlangen in beeld. Waarom doe je wat je doet. En soms moet je er misschien tijdelijk een parttimebaan naast nemen, maar zorg ervoor dat je je focus en vuurtje brandend houdt. Zeker, ondernemen is voor doorzetters. Weet je iets niet óf heb je het gevoel het niet te redden? Aarzel niet en zoek hulp bij het ondernemen.”
“Dat is best lastig in deze tijd. Maar tijdens de lockdown in 2020 hebben we bij onze organisatie van harte ondernemen ontdekt dat we online evenzogoed verbondenheid kunnen creëren als offline. Daarom bouwen we momenteel een online trainingsprogramma. Onzekere (startende) ondernemers kunnen daar online aan deelnemen zodat hun bedrijf er ook écht komt én gaat bloeien. Daarnaast wil ik mijn eigen praktijk consolideren en nóg makkelijker laten stromen.”
“Durf te kiezen! Wie is de klant en waar word je blij van. Bepaal ook wat je aanbiedt qua dienstverlening. Het helpt om je er een voorstelling van te maken.
Waak er vervolgens voor al je theoretische kennis over je cliënten uit te storten. Dat put je enorm uit. Je cliënt moet juist aan de slag.
Tot slot: gun jezelf de tijd om je praktijk op te bouwen. Het duurt 1 tot 3 jaar om het vak van ondernemen in de vingers te krijgen. Dus heb geduld en overhaast het niet.”