Natuurvoedingsadviseur

Jeanet Zuidweg

Afgestudeerd Natuurvoedingsadviseur Jeanet Zuidweg deelt haar ervaring

Jeanet Zuidweg (50) laat zien dat je met een positieve mindset veel kunt bereiken. Zo slaagde zij voor de opleiding Natuurvoedingsadviseur van Sonnevelt. Een superprestatie, aangezien Jeanet een visuele beperking heeft en met haar linkeroog niets ziet en met haar rechteroog maar 5%. Al vanaf de middelbare school wil ze graag diëtiste worden en nu is haar verlangen vervuld. Jeanet vertelt enthousiast over het volgen van de opleiding, het overwinnen van drempels en de kracht van een positieve mindset.

Gefeliciteerd, je bent geslaagd! Hoe voelt dat nu?

“Het voelt lekker dat ik ben geslaagd. En het was zeker pittig, maar dit maakt mij zo blij! Uiteindelijk is het toch gelukt om een soort diëtiste te worden. Dat verlangen is eindelijk vervuld.”

Je had dus een drive om de opleiding Natuurvoedingsadviseur te volgen?

“Voeding heeft altijd mijn interesse gehad. Bakken en koken doe ik al sinds mijn 16e met veel passie. Zo wilde ik na de HAVO de opleiding diëtist volgen in Den Haag. Maar omdat ik een visuele beperking heb en in Zeeland woonde, was dat te ver weg. Ik ben toen de water- en milieuopleiding ‘Aquatische Ecotechnologie’ in Vlissingen gaan doen. Later volgde ik een opleiding maatschappelijk werk. Nu ben ik geslaagd voor de opleiding Natuurvoedingsadviseur en is het verhaal rond.”

Mooi te horen dat de opleiding zo goed past bij je interesses en eerdere studies.

“Inderdaad alles wat ik heb geleerd, sluit op elkaar aan en komt nu dus samen. Zo heeft mijn water- en milieuopleiding een link met natuur en voeding. Vervolgens heb ik tijdens mijn opleiding maatschappelijk werk onder andere geleerd gesprekken met cliënten te voeren. Die activiteit zie je ook terug in de opleiding Natuurvoedingsadviseur. Naast theoretische voedingskennis doe je eveneens praktijkervaring op. Je begeleidt een proefcliënt, wat een essentieel onderdeel van het examen is. Alles sluit gewoon goed op elkaar aan. Vind het mooi te zien dat het balletje zo is gerold.”

Heb je geen twijfels gehad tijdens je opleiding? Dat je te veel hooi op je vork zou nemen?

“Nee, omdat ik doe wat ik leuk vind en dat werkt positief en geeft flow. Niettemin was het best wel pittig. Ik volgde tegelijkertijd ook nog een cursus aan De Groene Kookacademie, dat is een echte doe-opleiding waar je je richt op koken met pure ingrediënten. Daarnaast speelde mee dat de opleiding Natuurvoedingsadviseur vanwege corona een kortere looptijd had. Zodoende had ik soms elke week les en niet tweewekelijks, zoals normaal. Dat gaf best wat druk. Af en toe heb ik wel gedacht: hoe krijg ik die kennis in mijn hoofd.

Je hebt vanwege de coronamaatregelen zowel online als offline lessen gevolgd, hoe heb je dat ervaren? Maakte dat vanwege je visuele beperking nog verschil?

“Ik heb twee lessen live en zeven online gevolgd. Het prettige van de online lessen was dat ik niet hoefde te reizen. Dat scheelt natuurlijk flink wat tijd. Anderzijds vond ik die lessen ook wel vermoeiend. Na de offline bijeenkomsten hadden we nog zoveel energie over. Daarbij komt dat het samenzijn en de onderlinge interactie zorgde voor een positieve dynamiek. Samen voor hetzelfde doel gaan. Dat was heerlijk!”

Hoe kijk je terug op de lessen bij Sonnevelt? En wat heb je zoal gedaan om de opleiding succesvol af te ronden?

“Voor Sonnevelt was het denk ik spannender dat ik slechtziend ben dan voor mij. Ik heb inmiddels meerdere opleidingen gedaan en durf tegenwoordig voor mezelf op te komen. Toen ik jonger was deed ik dat niet. Dat kan lessen volgen moeilijker maken.

En natuurlijk was het even aftasten, maar het is allemaal prima gegaan. Zo zei de docent Carola – een ontzettend positief mens – steeds: “Je moet het zeggen als ik wat voor je kan doen”. Zo had ik bijvoorbeeld moeite met het volgen van de filmpjes. De oplossing was dat iemand mij vertelde waarover het ging. Ook stuurde Carola mij de filmpjes van tevoren toe. Dat was handig, want dan kon ik ze thuis online bekijken. Superfijn was ook dat ik de lesmap digitaal kreeg. Met een handige app die voorleest, kon ik toch snel door de lesstof heen. Ideaal. Ook heb ik trouwens heel veel aan mijn intervisiegroepje gehad. Een leuke en actieve groep die elkaar echt hielp en steunde.

Ik kijk dan ook positief terug op de opleiding. Ik ben op alle fronten geholpen en gesteund. Wat ik nodig had, is aangereikt. Carola wees mij op tijdverlenging voor het examen. Die tijd had ik niet nodig. Toch, dat iemand dat voor je bedenkt én dus zo betrokken is, dat voelt heel fijn!”

Natuurvoedingsadviseur Jeanet Zuidweg deelt haar ervaring

Fijn te horen dat je zo positief bent. Waar komt dat vandaan?

“Zo ben ik eigenlijk van nature. Mijn geloof geeft mij de kracht om positief in het leven te staan. Ook wat betreft mijn beperking. Al is het soms moeilijk. Daarbij komt dat ik een doorzetter ben en van nature enthousiast. Ik geniet er wel 200% van dat ik zo’n opleiding doe. Maar, dat doe ik evenzogoed van mijn eigen moestuin en andere dingen in mijn leven.”

 Zou je een opleiding bij Sonnevelt aanbevelen?

“Jazeker. Onder andere vanwege de enorme betrokkenheid en het oog voor de individuele student. De inspanningen die zijn geleverd door de opleider gelden voor iedereen. De lessen zijn op maat en sluiten daardoor goed aan bij ieders wensen.”

En… wat heeft de opleiding je uiteindelijk gebracht?

“Ik heb veel enthousiaste en positieve mensen leren kennen. Daarnaast heb ik ontzettend veel kennis opgedaan op voedingsgebied. Ik heb goede en fijne handvatten aangereikt gekregen om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan. Ik voel me sterk en ben dolenthousiast om mijn kennis te delen met anderen en hulp te bieden.”

Wat zijn je toekomstplannen?

“Het is allemaal nog heel vers. Hoe ik alles vorm moet geven, weet ik nog niet. Qua werk zou ik graag iets met de opleiding doen en stiekem hoop ik daar ook op. Maar, er zijn weinig vacatures. Bovendien is een baan vinden voor mij vanwege mijn beperking best wel lastig. Nu ben ik natuurvoedingsadviseur en kan weer een titel aan mijn lijst toevoegen…. Ik heb wel het verlangen. Gun mij een plekje. We leven immers in een prestatiemaatschappij en daar wil ik graag in meedoen. 

Ik sta ervoor open om mij bij anderen aan te sluiten. Denk aan een groepspraktijk waarbij je op elkaar kan terugvallen en/of naar elkaar doorverwijzen. In zo’n omgeving werken, past ook bij wie ik ben. Ik ben een gezelligheidsmens en houd van contact met andere mensen. Ook denk ik erover met een groepje een workshop op te zetten. Zelf heb ik een plan klaarliggen om een workshop verse pasta maken te geven!”