De voordelen van biologische voeding

De voordelen van biologische voeding

Ik geef de voorkeur aan biologische voeding. Om te controleren of voeding echt biologisch is, is er een aantal keurmerken ontwikkeld die gecontroleerd worden door de SKAL (EKO) en Control Union Certifications (Demeter). De bekendste zijn EKO en Demeter (met name in biologische winkels). De belangrijkste voordelen van biologische voeding voor de gezondheid op een rij.

Geen chemische bestrijdingsmiddelen

De meeste chemische bestrijdingsmiddelen zijn xeno-oestrogenen en die kunnen de hormoonbalans schaden. Verder heeft een plant die zwaar bespoten is geen reden om zichzelf te beschermen. De plant zou anders antischimmelstoffen (o.a. Salvestrolen) aanmaken, die ook zeer gezond voor ons zijn.

Geen genetisch gemanipuleerde ingrediënten

Biologische producten mogen geen genetisch gemanipuleerde onderdelen bevatten. Veel mensen zijn overgevoelig voor genetisch gemanipuleerde ingrediënten. Bij Europese niet-biologische producten moet op de verpakking worden vermeld wanneer een product genetisch gemanipuleerde grondstoffen bevat óf als er gebruik is gemaakt van genetisch gemanipuleerde micro-organismen tijdens het proces (GGO’s).

Geen chemische E-nummers

Bij een biologisch product kun je ervan uitgaan dat er geen chemische E-nummers in zitten. Let echter wel op glutamaten (natuurlijke MSG/E621)! De natuurlijke vorm van E621 zit in gistextract in biologische producten en dit is ook een schadelijke stof. Ook nitriet en sulfiet zijn uitzonderingen.

Geen kunstmest

Er wordt geen kunstmest gebruikt. Hierdoor bevatten groenten en fruit minder nitraat. Nitraat kan worden omgezet in het schadelijke nitriet.

Geen antibiotica en chemische groeihormonen in vlees

Antibiotica zouden onder andere de darmflora uit balans kunnen brengen en chemische groeihormonen kunnen de hormoonbalans schaden. Groeihormonen zijn verboden in Nederland, maar er komen nog wel eens wat schandalen boven water op dit gebied in de niet-biologische veeteelt. Een bijkomend risico van de intensieve veehouderij is dat schadelijke bacteriën resistent kunnen worden voor antibiotica. Dus niet-biologische intensieve veehouderij kan gevaren opleveren voor de volksgezondheid op de lange termijn (pandemie).

Langere rijpingstijd

Een langere rijpingstijd leidt tot meer voedingswaarde.

Gekweekt op goede, volle grond

Biologische voeding wordt gekweekt op goede en volle grond. Dit verhoogt de nutritionele waarde en weerstand van de plant. Er zijn dus minder problemen met bescherming tegen invloed van buitenaf.

Ongetwijfeld zul je in de praktijk vragen krijgen vanwege een onderzoek van de Consumentenbond dat biologische voeding niet gezonder zou zijn dan niet-biologische. Dit is een ontzettend slecht opgezet onderzoek en er zijn dingen gemeten die eigenlijk niet zo van belang zijn. Zo hebben ze bijvoorbeeld het vitamine C-gehalte gemeten als een maat voor de oxidanten in de voeding. Ik kan me goed voorstellen dat dat niet zoveel scheelt. Wat echter niet is gemeten, is de hoeveelheid antischimmelstoffen bijvoorbeeld, die er veel meer inzitten. Overigens zijn er legio onderzoeken verricht die wel een duidelijke verbetering laten zien, maar dit onderzoek wordt iedere keer weer opgerakeld.

Geschreven door Ralph Moorman, docent Trainer Hormoonfactor en auteur van De Hormoonfactor.

Gratis proefles Opleiding Trainer Hormoonfactor

Proefles Trainer Hormoonfactor | Sonnevelt
  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
  • Herken hormonale problemen
  • Lees over het spijsverteringsstelsel en hormonen
  • Krijg inzicht in de unieke Sonnevelt leermethode.
  • Interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.