Het is inmiddels door diverse studies wetenschappelijk bewezen dat langdurige stress de oorzaak is van vele gezondheidsklachten. Zou het ook aan de basis kunnen liggen, in het ontstaan van Reumatoïde artritis? Wanneer we ons in de fysiologie van stress verdiepen, dan zijn er aanwijzingen dat langdurige stress de basis vormt van het ontstaan van reumatoïde artritis.
Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte, dat betekent dat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen het eigen lichaam. In dit geval tegen weefsel aan de binnenkant van het gewricht, de antistoffen veroorzaken een ontsteking die de gewrichten kan beschadigen. Waarom en waardoor iemand reumatoïde artritis krijgt, is nog niet bekend en wetenschappelijk bewezen.
Stress is een vorm van spanning die in het lichaam van de mens optreedt als reactie op bijvoorbeeld angstaanjagende, spannende en gevaarlijke gebeurtenissen.
Bij een stressreactie maakt het lichaam de hormonen adrenaline en daarna cortisol aan. Deze hormonen zorgen voor een verhoging van de hartslag, bloeddruk en de juiste spierspanning. Hiermee wordt het lichaam in hoogste paraatheid gebracht, om te vechten of te vluchten als reactie op de situatie. Wanneer de stressvolle situatie voorbij is, dan zorgen de hormonen oxytocine en dopamine dat de corticolproductie wordt geremd, zodat het lichaam zich weer kan ontspannen.
Dagelijks komen er diverse situaties voor die we als stressvol ervaren en die in het lichaam een stressreactie veroorzaken. Dit kunnen grote stresssituaties zijn, maar ook de dagelijkse file of deadline op het werk veroorzaakt een stressreactie. Je kunt je dus wel voorstellen dat het lichaam zich meerdere keren per dag klaarmaakt om in actie te komen om daarna weer te ontspannen. Wanneer het lichaam echter voordurend spanning ervaart en zich niet meer kan ontspannen, dan praten we over chronische stress.
Chronische stress is een enorme aanval op de gezondheid van het lichaam. Cortisol biedt in ‘normale omstandigheden’ bescherming door allerlei chemische reacties het afweermechanisme van het lichaam in werking te zetten. Maar wanneer er door chronische stress teveel cortisol wordt geproduceerd, creëren ze een omkeereffect van schadelijke fysiologische veranderingen. Hierdoor raakt het immuunsysteem overbelast en keert het zich tegen het eigen lichaam, zoals dat bij reumatische aandoeningen het geval is.
Wanneer het niveau van de cortisol in het lichaam toeneemt, gebeurt er tegelijkertijd ook nog iets anders in het lichaam. Het hormoon DHEA vermindert en een tekort aan DHEA zou kunnen leiden tot een auto-immuunziekte, waarvan reumatoïde artritis er één van is.
Nogmaals, dit is een theorie die nog niet wetenschappelijk is bewezen, maar het is wel overduidelijk dat reumatoïde artritis en stress met elkaar te maken hebben en op elkaar van invloed zijn.
Tijdens de opleiding Stress en Burn-out Coach leer je alles over stressfysiologie en andere kenmerken van stress.