Wat doet een voetreflexbehandeling bij inspanning of vermoeidheid?

Wat doet een voetreflexbehandeling bij grote inspanning of vermoeidheid?

Wandelende mensen

Ook dit jaar waren er weer (oud) cursisten en docenten van Sonnevelt aanwezig om de voetreflex toe te passen bij deelnemers van de 100e Nijmeegse Vierdaagse. Hoe heerlijk is het om tijdens zo’n grote inspanning de voeten gedaan te krijgen. En dan hebben wij het natuurlijk niet alleen over blaren doorprikken en pleisters plakken.

Voetreflexbehandeling tijdens Nijmeegse Vierdaagse

Er waren dit jaar meer mensen op het parcours en dit samen met de warmte maakte dat het heel erg druk was. We hadden meer massagetafels dan anders en die lagen constant vol. Wat zagen we zoal behalve blaren, warmte uitslag op de benen, verkrampte spieren en gigantisch veel blaren? Veel vermoeide mensen.  Vermoeidheid kan komen door een grote fysieke inspanning. Neem daar dit jaar ook nog de hitte en het slechte slapen (door de extreme warmte) bij en het lichaam moet hard werken.

Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse werden er ontspannende voetreflexbehandelingen gegeven. Hierdoor komt het lichaam even tot rust en zorgt de behandeling ervoor dat de doorbloeding en lymfe beter gaat stromen. Afvalstoffen kunnen dan beter afgevoerd worden, het lichaam vitaliseert en kan daardoor beter herstellen.

De massages werden gratis gegeven maar men kon een vrijwillige donatie geven voor Hart voor Vrouwen, een onderzoek van het Radboud UMC naar hartklachten bij vrouwen.

Vermoeidheid

Niet alleen tijdens zo’n groot wandel evenement kunnen mensen last hebben van vermoeidheid. In de praktijk en tijdens de lessen komen er veel vragen over vermoeidheid naar voren.

Vermoeidheid is eigenlijk een symptoom van het lichaam. Er kunnen namelijk meerdere oorzaken zijn van vermoeidheid. Bij een fysieke inspanning als de Nijmeegse Vierdaagse leveren mensen een topprestatie. Het lichaam is flink actief bezig, dan is het logisch dat het lichaam vermoeidheid vertoond. Bij een gezond lichaam is goed water drinken en slapen voldoende om de dag erna weer (grotendeels) hersteld te zijn. Als water drinken en slapen niet genoeg is om te herstellen zijn er andere dingen waar je naar kunt kijken:

 • Medicijngebruik
 • Verkeerde voeding voor het lichaam (en geest)
 • Alcohol/drugs e.d.
 • Stress
 • Te weinig uitdaging
 • Hoe is de bezieling in de dingen die je doet

Binnen de holistische visie ziet Sonnevelt het lichaam als een van de belangrijkste instrumenten. Wil je kennis maken met o.a. (voet)reflexologie, haptonomie en massagetechnieken? Bekijk dan de opleiding Lichaamsgericht Coach.

Geschreven door Monique Heesen en Marijke Vaneman.

Gratis proefles Opleiding Lichaamsgericht Coach

Proefles Lichaamsgericht Coach
 • Lees delen van verschillende hoofdstukken uit de lesmap.
 • Leer de signalen van het lichaam waarnemen en begrijpen.
 • Lees over de relatie tussen lichaam en psyche: emoties, zintuigen, waarneming
 • Krijg inzicht in de unieke Sonnevelt leermethode.
 • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.