EMDR is een nog vrij jonge therapeutische interventietechniek en wordt voornamelijk toegepast bij mensen met een posttraumatische stressstoornis(PTSS). EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing en is ontwikkeld door Francine Shapiro eind jaren ’80.
De techniek is een zeer effectief middel gebleken om traumatische ervaringen te verwerken. Wetenschappelijk onderzoek wijst inderdaad uit dat EMDR werkt, maar waarom blijft een grote vraag.
EMDR is gebaseerd op diverse therapeutische technieken. Het gespreksprotocol is gebaseerd op diverse cognitieve therapieën. Het essentiële element in EMDR is het continue ompolen van de aandacht: links-rechts-links-rechts. Er zijn voor die ompoling diverse technieken voorhanden:
De veronderstelling van Shapiro is dat de ompoling van links naar rechts en andersom, is gebaseerd op de REM-slaap, waarbij de ogen soortgelijke bewegingen maken. Verder wordt gesproken over ‘accelerated information processing’, een versnelde informatieverwerking. Bij een psychotrauma gaat men er van uit dat de betrokkene is ‘bevroren’ in de traumatische gebeurtenis en dat de reacties op deze traumatische situatie zich blijven herhalen. Denk bijvoorbeeld aan een slachtoffer van een auto-ongeluk, die jaren later nog steeds voor elke rijdende auto angst heeft. Rationeel weet hij wel dat die angst ongegrond is, maar zijn onderbewuste is nog ‘bevroren’ in de traumatische situatie. Met EMDR kunnen deze ongegronde gevoelens, die zich in het heden blijven manifesteren, volledig worden geëlimineerd.
Een EMDR-sessie bestaat uit onderstaande stappen:
EMDR is een krachtige therapeutische techniek bij de verwerking van PTTS. Met vrij simpele stappen kan een trauma reeds verdwijnen. Toch is het van belang hier verantwoord mee om te gaan en alleen gekwalificeerde therapeuten dit werk te laten doen.