Denk jij lang na over wat je eet? Of eet je waar je zin in hebt, ongeacht hoe gezond dat is? Vrijwel iedere Nederlander is opgegroeid met de Schijf van Vijf: eet gevarieerd en zorg dat je iedere dag genoeg vezels, vitaminen, mineralen, eiwitten, vetten en koolhydraten binnen krijgt. Eet drie maaltijden per dag en niet teveel tussendoortjes. Steeds vaker ontdekken wetenschappers dat deze simpele richtlijnen niet genoeg zijn. Goede en evenwichtige voeding blijkt ontzettend belangrijk te zijn en vele kwalen te kunnen voorkomen of te verbeteren.
Tegenwoordig is vermoeidheid een veelgehoorde klacht. Steeds vaker blijkt voeding oorzaak én oplossing voor deze klachten. De precieze oorzaak verschilt per persoon; de een is overgevoelig voor tarwe of melk, de ander heeft een glutenintolerantie, een tekort aan bepaalde vitaminen of mineralen of een teveel aan suikers. Het kunnen allemaal oorzaken van vermoeidheid en andere lichamelijke ongemakken zijn. Ongetwijfeld zijn er nog veel meer factoren rondom voeding die mee kunnen spelen.
Na het volgen van een opleiding over voeding ben je in staat om anderen te adviseren bij het kiezen van de juiste voeding. Hoewel je geen arts bent, kun je wel een duidelijke bijdrage leveren aan het welbevinden van mensen, een dankbare taak, die veel voldoening kan geven.
Tijdens een opleiding over voeding leer je bijvoorbeeld waarom E-nummers vaak ongezond zijn, wat je lichaam doet met voeding en waarom je lichaam eigenlijk voeding nodig heeft. Je leert hoe je gezonde alternatieven kunt bedenken en hoe mensen met een dieet toch al hun voedingsstoffen binnen kunnen krijgen. Zo kun je je cliënten niet alleen vertellen wat ze beter kunnen laten staan, maar ze ook kunt vertellen wat ze wél kunnen eten. Als je vervolgens hoort en ziet hoe ze beter in hun vel zitten, heb jij je werk als voedingscoach goed uitgevoerd.