Intrinsieke motivatie is de drijfveer om iets te doen. Als iemand intrinsiek gemotiveerd is voor bijvoorbeeld zijn werk, doet diegene zijn werk met passie. Het gaat dan niet om status of beloning, maar om het bevredigen van een behoefte, het volgen van een drijfveer van binnenuit. Intrinsieke motivatie blijkt veel belangrijker te zijn dan extrinsieke motivatie. Maar hoe kun je jezelf intrinsiek motiveren? En hoe motiveer je anderen zo dat hun drijfveren voor hun acties van binnenuit komen?
Hoewel er vaak strak onderscheid wordt gemaakt tussen intrinsieke motivatie en extrinsieke motivatie, is dat onderscheid niet altijd zo duidelijk. Iemand die vooral werkt om het geld, is extrinsiek gemotiveerd. Tegelijkertijd speelt er bij zo iemand een duidelijke intrinsieke motivatie om geld te verdienen, namelijk omdat deze persoon intrinsiek gemotiveerd is om voor zijn gezin te kunnen zorgen of rijk te worden. Iemand die een spel alleen speelt om te winnen en minder voor het leuke van het spel zelf, is vooral extrinsiek gemotiveerd; die wil graag de beloning krijgen van het winnen. Maar waarom? Ook daar zit een intrinsieke motivatie achter.
In dit artikel hebben we het vooral over intrinsieke motivatie om iets te doen. Of het nu gaat om werk, om een dieet volhouden of sporten, in alle gevallen is het beter vol te houden en geeft het meer voldoening als je daarvoor intrinsiek gemotiveerd bent.
Wanneer ging je voor het laatst met plezier aan het werk? Haal jij nog plezier uit die avonden op de sportschool? Je kunt jezelf weer intrinsiek motiveren door te bedenken wat je motivatie was om ermee te beginnen. Wat wilde je ermee bereiken? Heb je dat al bereikt? Stel voor jezelf doelen om die doelen te bereiken. Dat helpt je om vol te houden. Natuurlijk hebben we het dan soms als snel weer over extrinsieke factoren: als je doel van het sporten is dat je in kilo’s af gaat vallen, lijkt dat een extrinsieke motivatie. Maar vaak is deze extrinsieke motivatie uitsluitend het concreet maken van je intrinsieke motivatie. Jij sport omdat je, vanuit jezelf, er fitter uit wilt zien of gezonder wil leven. Door die intrinsieke motivatie om te zetten in iets meetbaars kun je daar meer plezier uithalen.
Wat ook goed kan helpen is mensen betrekken bij je doelen. Vooral mensen die graag verbinden, die graag met anderen samenwerken, kunnen intrinsiek gemotiveerd blijven door met anderen samen naar doelen toe te werken, om er samen over te praten en elkaar te blijven motiveren. Belangrijk is dat je je realiseert dat iedereen anders is. Misschien houd je wel helemaal niet van doelen stellen. Misschien wil je juist wel zien hoe het loopt. Probeer een balans te vinden in een doel voor ogen houden en ruimte houden voor verrassingen.
Intrinsieke motivatie ontstaat bij uitstek door persoonlijke erkenning, door een goede sfeer en fijne mensen om mee samen te werken. Ook het gevoel dat je jezelf ontwikkelt, dat je bijleert, uitdagingen aangaat en dingen doet die je interessant vindt, kunnen de intrinsieke motivatie versterken.
Als je anderen intrinsiek wilt motiveren, is het dus belangrijk om die persoonlijke erkenning te stimuleren. Complimenten geven is daarbij een logische eerste stap. Werkgevers kunnen, door hun werknemers regelmatig complimenten te geven en te laten zien dat ze als mens gewaardeerd worden, de intrinsieke motivatie stimuleren. Als ze hun medewerkers laten meedenken, verantwoordelijkheid geven en hen het gevoel geven dat er naar hen geluisterd wordt, zullen die werknemers door hun toegenomen intrinsieke motivatie ook daadwerkelijk een stapje harder gaan lopen, productiever worden en meer hart voor de zaak krijgen. Het gaat om samenwerken, kennis delen en samen binden.
Ook als coach is het stimuleren van intrinsieke motivatie belangrijk. Als iemand het op z’n werk niet meer ziet zitten, als iemand zijn leven wil veranderen of nu eindelijk een gezonder dieet wil volgen, is intrinsieke motivatie onmisbaar om die doelen ook daadwerkelijk te kunnen verwezenlijken. Om anderen intrinsiek te motiveren kun je hen helpen om op een rij te zetten waarom ze iets nu echt graag willen. Ook het stellen van heldere doelen helpt. Maar het belangrijkste is ook hier weer: zelfvertrouwen geven, persoonlijke erkenning en geloof in zichzelf, geloof geven dat ze het ook kunnen volhouden en bereiken. Want intrinsieke motivatie dooft uit bij negatieve ervaringen, bij een gevoel dat het toch niet lukt. Daarom zijn heldere, haalbare doelen en veel persoonlijke aandacht essentieel.
Wil jij meer leren over het motiveren van mensen? Wil jij het beste in anderen naar boven halen? Kijk dan eens bij de opleiding Mental Coach.