Leer hoe je mensen coacht om het beste uit zichzelf te halen als zij worstelen met hun zelfvertrouwen, angsten, keuzestress en werkdruk.
Een dip na de feestdagen: veel mensen zullen het herkennen. Na de gezellige en drukke feestdagen in december valt de koude en ‘lege’ januarimaand soms rauw op je dak en ligt een dip na de feestdagen op de loer. Hoe voorkom je een dip na de feestdagen en begin je het nieuwe jaar positief en vol energie?
Tijdens en rondom de feestdagen in december moeten we vaak veel van onszelf. De feestdagen ‘moeten’ gezellig zijn, met veel mensen om ons heen, overheerlijke maaltijden en een perfecte outfit. We doen soms meer dan we kunnen – want ook ons werk, de zorg voor het gezin en het huishouden gaan gewoon door. Zo gaan we sneller over onze grenzen heen en is het niet zo vreemd dat we een dip na de feestdagen krijgen. Daar komt bij dat onze verwachtingen van de feestdagen soms erg hoog zijn. Terwijl de feestdagen ook gewoon kunnen tegenvallen. Dat kan gevoelens van onvervulde verwachtingen, eenzaamheid of zelfs depressie met zich meebrengen. Een dip na de feestdagen komt dan ook vaak voor.
Een dip na de feestdagen kun je meestal al zien aankomen. Want zit je de ene dag nog lachend en etend met je vrienden, familie en kinderen voor de open haard, de volgende dag moet je gewoon weer aan het werk. Na de feestdagen in december is er bovendien in de verste verte geen feestdag meer te bespeuren, zal de zon zich (nog steeds) weinig laten zien en is het vaak koud. Allemaal feiten die een dip kunnen veroorzaken, maar die je uiteraard ook kunt verwachten. Stel je dus in op die dip na de feestdagen: dan word je er niet door overvallen en valt die dip misschien wel mee. Probeer bij een dip na de feestdagen ook een beetje mindful te blijven: accepteer dat je een dip hebt en realiseer je dat het over enkele weken weer beter met je zal gaan.
Denk je na de feestdagen veel terug aan het afgelopen jaar? Focus je dan vooral op de leuke situaties en de dingen die goed zijn gegaan. Koester je herinneringen en geniet er nog eens van. Ga niet piekeren over alles wat niet goed ging. Probeer in zo’n geval in oplossingen te denken: hoe kun je die zaken in het vervolg wel positief laten uitpakken? Ga na de feestdagen vooral ook leuke dingen doen. Je kunt januari zien als een sombere maand, maar ook als een maand waarin je vooral leuke activiteiten onderneemt. Ga er dus op uit, bezoek vrienden en familie, koop kaartjes voor een concert en volg die cursus die je altijd al wilde volgen. Daar krijg je energie van. Maak dus ook een leuke-dingenlijstje in plaats van alleen een lijst met ‘verstandige’ goede voornemens!
Na de feestdagen in december heb je misschien de neiging om je iedere avond op te sluiten in je huis met een zak chips of andere lekkernijen. Prima als je daar eens behoefte aan hebt, maar doe het niet te vaak. Van veel thuiszitten en ongezond leven kun je in een neerwaartse spiraal en dus in een dip terechtkomen. Wil je een dip na de feestdagen voorkomen, maak dan gezonde keuzes. Kook gezonde maaltijden voor jezelf én ga bewegen. Uit onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig flink bewegen zich vaker enthousiast en opgetogen voelen dan mensen die nauwelijks actief zijn. Een ideale remedie tegen een dip na de feestdagen dus! Probeer na het sporten ook eens bewust te voelen hoe goed je je voelt. Dan wordt de kans groter dat je na een paar dagen opnieuw zin hebt om naar de sportschool te fietsen of een rondje te gaan joggen in het park.
Wil je een dip na de feestdagen voorkomen, blijf dan dus vooral actief: ga leuke dingen doen en beweeg. Wat ook helpt tegen een dip is om dingen eens anders te doen dan anders. Neem bijvoorbeeld eens een andere route naar je werk en kijk wat je allemaal ziet. Of knoop eens een praatje aan met een onbekende als je dat normaal gesproken nooit doet. Door dingen op een andere manier te doen, krijg je andere prikkels en daardoor meer energie. Doe na de feestdagen dus eens gek! Heb je echter zo’n grote dip na de feestdagen dat je er niet uitkomt? Zoek dan hulp bij familieleden, vrienden of een professional. Schaam je er vooral niet voor, maar doe er iets aan. Zo zorg je ervoor dat je snel en effectief uit je dip kunt komen.
Wellicht is het een mooi moment om je te verdiepen in een opleiding van Sonnevelt - opleiders voor vitaal leven.
Leer gerichte coachtechnieken waarmee je jouw cliënten helpt te werken aan hun vitaliteit door middel van positief denken.