Mensen die te weinig slapen hebben een hogere BMI dan mensen die genoeg nachtrust krijgen. Ondermeer in een Amerikaans onderzoek uit 2009 werd dit verband bevestigd: een groep van 92 mannen en vrouwen werd in twee groepen gesplitst, een groep die zoveel sliep als ze nodig hadden en een groep waarbij de slaap werd beperkt. De laatste groep was na elf dagen gemiddeld 1,3 kg meer aangekomen dan de groep met genoeg slaap.

Gratis proefles opleiding Vitaliteitscoach
- Inkijkje in de lesmap.
- Leer meer over de Vitaliteitspiramide.
- Oefening: ben jij in balans?
Verklaring
De verklaringen voor dit verband lijken op het eerste gezicht voor de hand liggend:
- Allereerst heb je -als je weinig slaapt- meer uren op een dag om te eten en zul je dus hoogst waarschijnlijk meer eten. Ook heb je waarschijnlijk minder energie om te koken en zul je eerder naar een snelle (calorierijke ) snack grijpen in plaats van een gezonde maaltijd te bereiden, zeker laat op de avond als je nog even door moet!
- Daarnaast hebben mensen, die te weinig slapen vaak minder beweging omdat ze moe zijn. Als je moe bent heb je minder energie om te sporten en pak je eerder de auto dan de fiets. Je verbrandt zo minder calorieën dan iemand die wel goed slaapt (en daardoor genoeg energie heeft om te sporten).
Ook hormonen ontregeld door slaapgebrek
Naast meer eten en minder bewegen door slaapgebrek, blijkt echter uit onderzoek dat er meer aan de hand is. De verklaring vinden we bij verschillende hormonen in ons lichaam, die ontregeld raken door slaapgebrek, met meer eten tot gevolg:
- Het hormoon leptine daalt door slaapgebrek. leptine wordt normaliter geproduceerd door het lichaam wanneer een gevoel van verzadiging is bereikt. Gedurende de dag stijgt het leptine niveau in het lichaam, een signaal dat er voldoende energie beschikbaar is. Door slaapgebrek daalt het niveau. Je hebt minder gevoel van verzadiging met meer trek als gevolg.
- Ook het hormoon ghreline wordt beïnvloed door slaapgebrek: het stijgt bij te weinig slaap. ghreline heeft precies de tegenovergestelde werking van leptine: het stimuleert het hongergevoel. Door slaapgebrek produceer je meer ghreline en krijg je dus meer honger, waardoor je meer gaat eten.
- Tot slot is er het hormoon cortisol. Slaapgebrek leidt bij veel mensen tot stress óf wordt veroorzaakt door stress. Stress leidt tot een verhoogd cortisolniveau, dat op zijn beurt de vetopslag stimuleert en ervoor zorgt dat de spiermassa afneemt. Bovendien verhoogt Cortisol de eetlust (met meer eten tot gevolg).
Voldoende nachtrust is dus essentieel voor een gezond lichaamsgewicht.
Vitaliteitspiramide - regelmatige herstelmomenten
Wat heb je nodig in je leven om je energiek en vitaal te voelen? De 6 lagen van de vitaliteitspiramide van Albert Sonnevelt geven helder weer wat de allerbelangrijkste elementen zijn. 'Regelmatige herstelmomenten' is een van de 6 lagen en belangrijker dan optimale voeding en voldoende beweging. Lees meer over de vitalteitspiramide.
In de cursus slaapcoach leer je alles over de oorzaken en gevolgen van slecht slapen en slaaptekort.