Tijd voor een nieuwe uitdaging op je werk?

Nieuwe uitdaging werk

Iedereen heeft wel eens geen zin in z’n werk, maar dat betekent niet meteen dat je werk z’n houdbaarheidsdatum heeft bereikt. Hoe weet je dat het tijd is voor een nieuwe uitdaging op je werk en hoe kun je dat met jobcrafting vormgeven? 

Wanneer ben je toe aan een nieuwe uitdaging op je werk?

Op een gegeven moment bekruipt je een gevoel dat je niet langer happy bent in je baan.

Met tegenzin naar je werk gaan

Als ’s ochtends de wekker gaat, draai je je het liefst nog een keer om. Het vooruitzicht aan een nieuwe werkdag maakt je bij voorbaat al somber en futloos. Je hebt geen zin en gaat met tegenzin naar je werk.

Alleen voor je salaris werken

De enige reden waarom je dagelijks naar je werk gaat, is vanwege je maandelijkse salarisstrookje. Al het andere kan je eigenlijk gestolen worden. Je werkplezier weg.  

Je ondergewaardeerd voelen 

Je voelt je niet gezien of gewaardeerd op je werk en dat frustreert. Het is alsof je geen bijdrage levert aan de organisatie en niet echt meetelt. 

Kampen met vage gezondheidsklachten

Dat is ook een teken dat de uitdaging in je werk weg is. Je kampt geregeld met hoofdpijn, je nek doet zeer en je rug speelt op. Ook je vermoeid voelen en concentratiegebrek kan je parten spelen. Of je ervaart enorm veel stress. Dat hoeft niet alleen door een te hoge werkdruk te komen, maar ook gebrek aan uitdaging kan de oorzaak zijn.

Niets meer leren

Je persoonlijke en professionele ontwikkeling op je werk staan stil. Je leert niets meer bij, ervaart zodoende geen uitdaging meer en bent ook minder betrokken bij je huidige werk. Dat gaat ten koste van je motivatie waardoor je er niet meer helemaal voor gaat.  

Geen doorgroeimogelijkheden

Op je werk gaat alles z’n gangetje. Maar, de uitdaging ontbreekt. Je inmiddels opgedane kennis en vaardigheden worden wellicht onvoldoende benut of je hebt geen doorgroeimogelijkheden. Dat leidt ertoe dat je behoefte hebt aan verandering. Nieuwe collega’s, nieuwe verantwoordelijkheden, nieuwe inspiratie en nieuwe energie om nieuwe zaken op te pakken. 

Sociaal niet betrokken zijn

Je interesse in collega’s neemt af en je bent minder collegiaal dan voorheen. Je neemt niet langer deel aan bedrijfsborrels, mijdt de gezamenlijke lunch, hebt geen interesse in wat je collega’s doen. 

Nieuwe uitdaging werk: jobcrafting

Daagt je werk je niet meer uit? Dan kun je natuurlijk van baan switchen. Maar, er is ook een andere optie. Een inmiddels beproefde manier om nieuwe uitdaging in je werk te vinden, is jobcrafting.
Dat betekent simpel gezegd dat je zelf je baan én carrière gaat vormgeven bij je huidige werkgever. Dit door op verschillende fronten veranderingen in je functie en werk door te voeren.

Zo pas je jobcrafting toe voor meer uitdaging in je werk:

Herdefinieer je taken 

Welke klussen dagen je uit, wat vind je plezierig om te doen? Wat maakt je werk interessanter of wat zorgt voor minder werkdruk? Kortom, zoek uit wat jouw werk verrijkt én hoe je van toegevoegde waarde blijft voor je werkgever.

Maak werk van je werkrelaties 

Wat draagt voor jou bij een aan fijne werkrelaties? Wil je meer samenwerken met collega’s of juist minder? Meer of minder klantcontact? Samen werkklussen oppakken, meer ruimte om ervaringen uit te wisselen? Onderzoek welk sociaal contact zorgt voor een nieuwe uitdaging en meer plezier in je werk.

Pas je kijk op je werk aan

Welke rol speelt werk in je leven? Zie je het als broodwinning? Roeping? Manier om carrière te maken? De kans bestaat dat je kijk op je werk door de jaren heen is veranderd. Misschien lag je focus eerst op een flitsende loopbaan en zie je het nu als een manier om je gezin te onderhouden. Ofwel: ga na wat je van je werk verwacht en pas je beeld van je werk aan je doel aan.  

Sleutel aan je werkomstandigheden/-omgeving

Wat kun je doen aan je werkomgeving en/of -omstandigheden voor meer uitdaging in je werk? Helpen flexibele werktijden voor een betere balans tussen privé en je werk? Is een dag thuiswerken een optie? Helpt een andere werkplek voor meer werkplezier? Inventariseer het eens voor jezelf en ga ermee aan de slag. 
 
Kortom, er zijn diverse manieren om je huidige werk uitdagender, afwisselender en interessanter te maken zonder meteen ander werk te zoeken. Zoek uit wat je wilt veranderen aan je baan. Kaart het aan bij je werkgever en ga aan de slag. Er zijn diverse onderzoeken waaruit blijkt dat jobcrafting leidt tot meer tevredenheid, betere prestaties en een lager ziekteverzuim.

Weet je niet goed waar je nu echt enthousiast over bent of welke opleiding of baan bij je past? Kom dan naar de Masterclass Ontdek je passie van Albert Sonnevelt. Tijdens deze masterclass helpt hij je bij het ontdekken van jouw passie.

Gratis proefles Opleiding Basis Coach

Proefles Basis Coach | Sonnevelt
  • Lees een hoofdstuk uit de lesmap.
  • Principes van de Basis Coach.
  • Inleiding op gedragspatronen
  • Krijg inzicht in de unieke Sonnevelt leermethode.
  • Ontvang interessante en aanvullende informatie.
Download proefles

Reactie toevoegen

CAPTCHA
De volgende vraag wordt gesteld om geautomatiseerde inzendingen te voorkomen.

De proefles ook in je mailbox ontvangen?

Laat dan je gegevens achter. Wil je de proefles niet in je mailbox ontvangen? Klik dan direct op de button 'Nu downloaden'.