“…dat kan ik zelf wel! Daar heb ik geen hulp bij nodig. Minder eten, niet snoepen en de kilo’s vliegen eraf. Dat heb ik al zo vaak gedaan!”
Waarom is het nodig om “zó vaak” af te vallen? Weten we wat er gebeurt met ons lichaam als we op dieet gaan. Uit onderzoek van het Centraal Bureau van Statistiek onder Nederlanders van 12 jaar en ouder, blijkt dat bijna 50% onvoldoende beweegt en dat ruim één op de tien personen van 20 jaar en ouder ernstig overgewicht heeft (CBS Persbericht PB10-017).
Uit de Bevolkingsprognose 2010-2060 blijkt ook dat leefstijlfactoren zoals lichamelijke inactiviteit en overgewicht de komende jaren belangrijke risicofactoren blijven en (in negatieve zin) van invloed zijn op het ontstaan van hart- en vaatziekten (CBS: Bevolkingsprognose 2010-2060: model en veronderstellingen betreffende de sterfte).
Ieder lichaam is anders en heeft een andere energiebehoefte. Lengte, leeftijd, gewicht, spiermassa, vetpercentage, hoeveelheid beweging etc. Het zijn allemaal factoren waar rekening mee gehouden dient te worden bij het samenstellen van een geschikt dagmenu. Onderzoeken hebben namelijk uitgewezen dat als het lichaam te weinig calorieën binnen krijgt, het in een jojo-effect komt vast te zitten en uiteindelijk veel zwaarder wordt.
Evenzo belangrijk is dat ons lichaam elke dag díe voedingsstoffen binnenkrijgt, wat het nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Een goede verhouding van koolhydraten, vetten, eiwitten, vezels, water, vitaminen en mineralen is nodig om met voldoende energie en zonder hongergevoel de gewenste kilo’s kwijt te raken.
Afvallen en bewegen gaan hand in hand. Spieren verbruiken meer energie dan vet dat doet. Door de spiermassa te vergroten, verbrand je uiteindelijk meer, waardoor het vetpercentage daalt. Tevens is het voor een goede verbranding van belang dat je krachttraining afwisselt met beweging waarbij er rekening wordt gehouden dat er in de juiste hartslagzone getraind wordt.
Om te kunnen begrijpen waarom we wel eens eetbuien of juist geen eetlust hebben in periode van bijvoorbeeld stress, is het goed om te kijken naar de huidige leefsituatie. Hoe hoog is de tevredenheid over ons leven eigenlijk en leven we volgens onze dromen en idealen? Dit alles kan van invloed zijn op het voedingspatroon en eetgedrag en kan een gezonde eetpatroon aardig in de weg staan.
Het doel is om uiteindelijk onbewust bekwaam te worden in de gezonde manier van leven en voorgoed af te rekenen met de overtollige kilo’s. Volgens het Voedingscentrum zou de helft van de Nederlanders gezonder willen eten dan ze nu meestal doen en tegelijkertijd blijkt dat mensen ook geholpen willen worden in het maken van een gezonde keuze. Dat er legio factoren bestaan waar men rekening mee moet houden om gezond af te vallen, is wel duidelijk.
Kortom; bij afvallen kun je wel wat hulp gebruiken! Wil je hier meer over leren of anderen begeleiden? Bekijk dan de opleiding Leefstijlcoach of Vitaliteitscoach.