Voor alle lezers die het idee hebben om snel voor de vakantie nog even 5-10 kg kwijt te raken, wordt in dit blog uitgelegd waarom crashdiëten niet werken. Want wat de statistieken aangeven is dat 95% van alle mensen die een snel dieet volgen, binnen een jaar weer terug zijn op hun oude gewicht, of daar zelfs overheen gaan. Waarom diëten niet werkt.
Hoe veelbelovend de meeste diëten zich ook presenteren, het merendeel belooft snel succes met het sterk verminderen van het aantal in te nemen calorieën. In veel gevallen duiken ze onder de dagelijkse 1500 calorieëngrens en daarmee gaat het lichaam in de overleveringstand. Voor je lijf is de hongerwinter aangebroken en zal het juist vet vasthouden voor onzekere tijden. Daarentegen worden wel spiervezels afgebroken om aan brandstof te komen. En verder zal er ook vocht worden verloren. Dus wanneer de weegschaal aangeeft dat je gewicht ben kwijtgeraakt, dan klopt dat. Het is echter precies dat gewicht dat je niet kwijt wilt raken, namelijk spiermassa en water. De vetcellen zitten echter nog keurig op de plaatsen waar jij ze modetechnisch niet wil hebben: buik, billen en borst. De weegschaal spiegelt je daarom een illusie voor. De enige die in dit geval de waarheid spreekt is de te strakke spijkerbroek. Die vertelt je namelijk dat het vet nog steeds aanwezig is.
Het wel of niet iets in je mond stoppen is nog redelijk te controleren. Veel chronische diëters beschikken dan ook vaak over veel wilskracht. Ze zijn prima in staat om zichzelf maandenlang een uiterst streng regime op te leggen, soms tot het dwangmatige toe. Ingegeven door de beelden die de media voortdurend over ons heen rollen, ontstaat er een onrealistisch verlangen om aan al die eisen te voldoen. Door die opgelegde dwang wijzen zij zichzelf voortdurend af. Steeds is onbewust de boodschap: ‘Ik ben niet goed zoals ik nu ben’, ‘ik moet slanker, jonger, beter, aantrekkelijker, soepeler, gespierder en populairder zijn’. Door deze voortdurende vergelijking ontstaat er een pijnlijke afwijzing van jou als mens die een perfect onderdeel is van de complete schepping.
Om een verandering in levensstijl te ontwikkelen, gaat het in eerste instantie om liefde te ontdekken voor jezelf. Dat is makkelijk gezegd en klinkt misschien wel zweverig, maar er is geen andere weg. Daarvoor is een bepaalde vorm van discipline nodig. De oorsprong van dit woord ligt in het Latijnse werkwoord discere: leren. Leren is het verlangen om te groeien en jezelf te ontwikkelen, jezelf voeden met geestelijk voedsel. Dit verlangen zit in het hart. Wilskracht zit in je buik. Op het moment dat je op het punt staat om weer junkfood of onvolwaardig voedsel in je mond te stoppen, besef dan dat je in veel gevallen een onbewuste emotionele leegte wilt vullen. Daar ligt tegelijkertijd dan het moment van discipline = leren. Stel jezelf dan de vraag: ‘wat heb ik nu werkelijk nodig, in plaats van lege vulling?’
Wil je meer leren over vitaliteit en een gezonde leefstijl? Bekijk dan onze opleidingen en cursussen.