Sporten is een sterk medicijn. Niet alleen werkt regelmatig voldoende bewegen positief voor je lichamelijke welzijn, maar ook geestelijk krijg je er een oppepper van. Een overzicht met de voordelen van regelmatig bewegen ofwel: de genezende werking van beweging.
Er zijn inmiddels diverse studies die bewijzen dat sporten en bewegen een flinke meerwaarde hebben. Je voelt je niet alleen fitter, energieker en dus gezonder, maar ook je concentratie verbetert, je krijgt meer zelfvertrouwen en dat draagt bij aan een betere kwaliteit van leven. Hieronder voorbeelden van de helende werking van bewegen en sporten.
Wie dagelijks lichamelijk actief is en dus volop beweegt, heeft 50% minder kans op hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, overgewicht, diabetes en een te hoog cholesterolgehalte. Minder zitten en tijd investeren in bewegen is zowel op jonge als oudere leeftijd effectief. Echter, des te jonger aangeleerd des te meer profijt je ervan hebt.
Bewegen en sporten blijkt ook zeer effectief te zijn om mentaal fit te blijven en psychische klachten te bestrijden. Wanneer je geregeld sport, maakt je lichaam onder andere stofjes aan die stress bestrijden en je positief stemmen. Daarnaast heb je tijdens het hardlopen geen tijd om te piekeren of angstig te zijn. Je focust je op je ademhaling, je stappen en verder is je hoofd leeg. Bewegen heeft ook een positieve invloed op onder andere stemmingsstoornissen. Het werkt evengoed als antidepressiva, aldus onderzoek. Het inzetten van runningtherapie bij depressies is daar een bekend voorbeeld van.
Regelmatig lichaamsbeweging nemen, stimuleert ook je stofwisseling (metabolisme). Want, doe je aan sport dan bouw je spiermassa op en verbruik je energie. En des te meer spieren, des te meer energie je verbrandt, ook in rust. Bijkomend voordeel van geregeld bewegen is dat je conditie toeneemt. Combineer je het sporten met een gezond en gevarieerd eetpatroon? Dan helpt het ook wat kilootjes af te vallen of op gewicht te blijven.
Vervolgens vertraagt actief bewegen tot op hoge leeftijd ook slijtage aan botten en gewrichten. Door beweegactiviteiten te ondernemen die je botten belasten met je eigen gewicht worden en/of blijven ze sterk en neemt de kans op botontkalking af. Daarnaast helpt geregeld sporten de spieren soepel en krachtig te houden.
Doe je aan lichaamsbeweging? Dan is de kans groter dat je in contact komt met andere sporters. Zeker wanneer je ervoor kiest samen te trainen of een teamsport te beoefenen. Dat samen actief zijn verrijkt je sociale leven en doet je goed. Immers, een mens is een sociaal wezen en heeft een sociaal netwerk nodig. Dat is evolutionair bepaalt. Bovendien zorgt fit zijn ervoor dat je in staat bent eropuit te gaan en anderen te ontmoeten of sociale activiteiten te blijven ondernemen.
Is bewegen niet vanzelfsprekend voor je vanwege lichamelijke klachten, mentale problemen of geen zin en/of gebrek aan conditie? Maar, wil je graag kennismaken met de genezende werking van beweging? Dan kun je een beweegcoach in de arm nemen. Zo'n coach kan je door een beweegadvies op maat op te stellen stap voor stap helpen bij het op peil brengen van je conditie en motiveren bewegen onderdeel te laten worden van je dagelijkse routine.
Heb je een passie voor bewegen en ben je overtuigd van de genezende werking van beweging? Wil je graag je (theoretische) kennis vergroten en/of verdiepen? Anderen begeleiden en coachen bij het in beweging komen? Laten ervaren wat gezond bewegen is en wat juist niet? Hoe bewegen de vitaliteit bevordert, dat het leuk is om te doen en een bron van plezier is? Door een opleiding tot beweegcoach te volgen kun je daadwerkelijk een verschil maken en mensen activeren in beweging te komen voor een goede gezondheid.
Wil je graag je kennis op het gebied van bewegen verdiepen en mensen coachen hoe meer te bewegen? Neem dan een kijkje bij de opleiding Beweegcoach voor meer informatie.