Eten we omdat we echt honger hebben? Dan bedoelen we dus dat gevoel van een lege maag en geknor in de buik (buikhonger). Eten we omdat we zin hebben in iets specifieks (smaakhonger). Of eten we vanuit een zogenaamde onrustsituatie zoals onvrede, verdriet, eenzaamheid, depressie, etc. In dit artikel gaan we vooral in op de zogenaamde “onrusthonger”. Je hebt geen echte honger, maar je eet voornamelijk uit “troost”. Vaak is het zo, dat je daarna spijt hebt of zelfs met een schuldgevoel blijft zitten. Je komt hiermee in een vicieuze cirkel. Kom je vervolgens aan, dan starten veel mensen met een dieet. Het is belangrijk om eerst na te gaan waarom je zo’n eetbui laat gebeuren.
Overal om je heen zijn er prikkels die invloed hebben op jouw eetgedrag. Denk aan TV-reclames, bezinestations, kantines, snackbar, candybars op scholen, etc. Hier kunnen we weinig aan veranderen. Wel kunnen we proberen om hier zo goed mogelijk mee om te gaan. Een aantal tips:
Als je last hebt van stress, maakt het lichaam stresshormonen aan. Hierdoor kan je in een stresssituatie adequaat en snel handelen. De hormoonspiegel blijft te hoog indien de stress te lang aanhoudt. Hierdoor gebeurt het vaak dat men gaat eten en blíjft eten. Eten is dan ook een vorm van troost. Bij chronische stress zie je een continue behoefte aan vetten en koolhydraten. Het is belangrijk om de stress-eten-stress cirkel te doorbreken, maar hoe dan?
Veel mensen eten door emoties, zoals bijvoorbeeld angst, verdriet, eenzaamheid. Dit geeft kort een plezierig gevoel, maar zodra het besef komt, dat dit niet de manier is om met emotie om te gaan, blijf je vaak zitten met schuldgevoel en zelfverwijten. Eten uit emotie is lastig te veranderen, maar zeker niet onmogelijk.
Natuurlijk is er een relatie tussen negatieve emoties en vreetbuien, maar dat wil niet zeggen, dat je er niets aan kunt doen. Je doet het immers zelf! Jíj bent de enige die dat patroon kan doorbreken; ánderen kunnen je er wel bij helpen. Maar … je moet het wel zelf willen!
Wil je zelf ontdekken hoe je jouw eigen gewicht in balans kunt brengen én dat van anderen? Dan is de opleiding Leefstijlcoach of Vitaliteitscoach wellicht iets voor jou.
Eetprikkels of vreetbuien. We gaan in op de oorzaken die iemand aan kunnen zetten tot eten. Ook lees je tips om hier goed mee om te gaan.