De afgelopen tientallen jaren heeft zich een nieuwe cultuur gevormd: de light-cultuur.
Je zou kunnen denken dat mensen de afgelopen decennia een stuk gezonder, fitter en slanker zijn geworden. Dat zou een logische verwachting zijn, maar niets is minder waar! Alle geknutselde voedingsmiddelen hebben juist een bijdrage geleverd aan diverse welvaartsziekten zoals obesitas en diabetes. De naam insinueert minder calorieën, maar wie hier kritisch naar kijkt, kan bedrogen uitkomen. Bovendien heeft men de gedachte dat light-producten lucht-producten zijn. Daardoor wordt er meer van gegeten, zodat men alleen maar dikker wordt.
Low-fat-tussendoortjes bevatten gemiddeld 11% minder calorieën dan gewone snacks. Uit onderzoek blijkt dat men ten onrechte denkt dat ze minstens 40% minder calorieën bevatten. Tegelijkertijd toonde het onderzoek ook aan dat veel mensen low-fat-producten eten om hun geweten te sussen. Daar komt nog eens bij dat voedingsmiddelen zijn samengesteld uit drie voedingsstoffen: eiwit, vet en koolhydraten. Deze leveren calorieën. Vet levert de meeste calorieën. Daarom is er ooit eens bedacht dat het verminderen van de hoeveelheid vet een oplossing zou bieden, tenslotte breng je dan ook de calorische waarde naar beneden.
Dat vet zit in een bepaalde verhouding in (echte) voeding, dit heeft een reden. Dit kan je niet ongestraft veranderen. De natuurlijke balans van de verhouding tussen de voedingsstoffen is weg. Daardoor komt zowel de vertering als de stofwisseling in het gedrang. Producten die eiwitten bevatten, bevatten vaak ook vetten. Door het aanwezige vet blijft de voeding langer in de maag aanwezig en daardoor kan het enzym pepsine langer op het eiwit inwerken wat aminozuren vrij maakt. Hierdoor ontstaat er een optimale eiwitvertering. Voordeel hiervan is dat je dan ook minder eiwitten tot je hoeft te nemen en dat betekent minder calorieën.
Door het vet te verlagen, blijft het eiwit dus minder lang in de maag en daardoor ontstaat een onvolledige vertering. Dit slecht verteerde eiwit gaat in de darmen over tot rotting (darmgassen). Via het bloed kunnen deze gifstoffen overal in het lichaam komen. Tevens is de verwerking van de eiwitvertering altijd al een hele klus voor de nieren, als die vertering onvolledig is, is het een nog grotere belasting voor de nieren. Verder gebruikt het lichaam het vet voor de structuur /glijmiddel van de ontlasting in de darmen. Dit vet wordt dus niet verteerd en levert dus geen calorieën.
Als laatste komen de vetoplosbare vitaminen in het gedrang. Door het vet te verminderen, verminder je ook bepaalde vitamines die je nou eenmaal wel nodig hebt om een goed en gezond functionerend lichaam te behouden.
Bij zoete voedingsproducten worden de suikers vervangen door zoetstof. Door het eten van (kunstmatige) industriële suikers, raakt het lichaam in de war. Het kan de producten niet herkennen als een voedingsmiddel, daardoor raakt de hormoonproductie in de war en vet wordt sneller opgeslagen, er ontstaan ook vermoeidheidsklachten en andere nare verschijnselen. Daar komt nog eens bij dat koolhydraten een belangrijke voedingsstof is, waar we veel van nodig hebben. Het is het voedsel voor de hersenen, het zenuwstelsel en de spieren. Als koolhydraten worden vervangen, mist het lichaam niet alleen zijn belangrijkste voedingsstof, maar kan het ook onvoldoende vet aanmaken of net omgekeerd als er te weinig vet aanwezig is, kan het organisme geen koolhydraten aanmaken.
Light-producten schaden de gezondheid door het verstoren van het natuurlijk evenwicht. Dus om de vraag kort en krachtig te beantwoorden: nee, light-producten zijn niets anders dan (zelf)bedrog.
Het consumeren van light-producten heeft soms ook voordelen, maar….. Waar vervang je het light-product voor? Hoeveel neem je tot je? Dronk je eerst heel de avond (kruiden)thee en ga je nu over op light frisdrank, ja dan is de kruidenthee toch echt gezonder. Maar vervang je dat ene glas fris voor een lightvariant, dan is dat niet zo'n bezwaar. Tenslotte, hoe zet je frisdrank in je voedingsstatus? Frisdrank is een genotmiddel en heeft niet echt een toegevoegde waarde voor je lichaam als voedsel. Dus pak je één glas light-frisdrank, ’s avonds voor de buis, even lekker ontspannen en is je voedingsstatus verder op orde? Prima, doen. Want in een glas reguliere frisdrank zitten erg veel suikerklontjes en dat geeft ook geen positief effect op de gezondheid, calorie- en gewichtbalans.
Zo ook met een zoetje in de koffie, bijvoorbeeld stevia als suikervervanger. Maar zou het mogelijk zijn om te wennen aan heel langzaam steeds iets minder zoet? Want dat zou natuurlijk nog veel beter zijn. Waar zet je het tegenover, zijn er alternatieven (die goed verkrijgbaar zijn) en is er eventueel een andere oplossing? Denk creatief en probeer te zoeken naar een oplossing die bij jou en jouw leefstijl past!
En dan de low-fat-producten. Ben je een persoon die erg bezig is met natuurlijke voeding en gezondheid? Dan is het absoluut geen aanrader, maar hoeveel mensen eten werkelijk natuurlijk en biologisch?
Als je iets uit een product haalt, wat doe je er dan daarvoor in de plaats? Als het verwijderen van vet gepaard gaat met het toevoegen van veel suiker/koolhydraten, waar zit dan je winst? Of door vet eruit te halen of door moeilijke procedures anders gaat verbinden in het voedingsproduct, blijft het dan nog voeding? Als deze complexe verbindingen ervoor zorgen dat vitaminen of mineralen moeilijker opgenomen worden, krijg je weer andere tekorten en is je voeding meer gedegradeerd tot maagvulling.
Uiteraard is dit heel zwart-wit opgesteld, maar natuurlijk en onbewerkt is echt beter en dan kan je met gezond verstand eventueel bepaalde producten kritisch vervangen. Want één glas magere melk of één glas light-frisdrank zal voor het lichaam echt niet ineens voor problemen zorgen, maar alles bij elkaar gestapeld.....tja dan wordt het een heel ander verhaal. Tenslotte verstoort niet alleen een overmatig gebruik van light-producten de gezondheid, ook een overmatig gebruik van ‘normale’ voedingsmiddelen is schadelijk voor de gezondheid.
Het eten van zo min mogelijk bewerkte voeding heeft als voordeel dat het lichaam dit herkent als voeding en weet hoe hiermee om te gaan. Het geeft zo min mogelijk afvalstoffen wat een voordeel is voor je lever, darmen en nieren en je zuur/base-balans van het lichaam. Toch is het moeilijk om alles onbewerkt te eten vanwege tijd, geld, hygiëne en verkrijgbaarheid. Er zal dus altijd wel een deel bewerkt voedsel bij komen.
Conclusie is minder zwart/ wit: Alles draait om balans en gematigdheid, het in balans weten te brengen van de voedingstoffen en calorierestrictie. Daarbij speelt beweging ook een enorm belangrijke (nog steeds onderschatte) rol.
Overdaad schaad, en dit geldt niet alleen voor zoetstoffen of lightproducten, maar voor alles. Als je geheel biologisch zou eten en daarbij veelvuldig gebruik maakt van kokosvet, olijfolie en/of roomboter, ben je ook niet gezond bezig. Het gaat altijd om de verhouding tussen de diverse nutriënten en het maakt niet uit hoe je in het leven staat en waar je in gelooft. Met andere woorden: geniet bewust, maar dan wel met mate.
Wil je meer leren over een gezonde voeding en/of anderen daarin adviseren? Bekijk dan de opleiding Natuurvoedingsadviseur.