Welke opleiding past bij jou?

Doe de studiekeuzetest!

** Let op: er zijn nog enkele plaatsen vrij. **

Petra voelt zich futloos en het ontbreekt haar vaak aan energie. De ene nacht valt ze maar niet in slaap, de andere nacht ligt ze vanaf 3 uur wakker. Ze heeft al van alles geprobeerd: een warme douche voor het slapen gaan, een meditatie, de telefoon op tijd uit. Maar niets lijkt te helpen. Ze zou zó graag weer eens snel in slaap vallen, goed en diep doorslapen en ‘s morgens fit en uitgerust wakker worden! Een slaapcoach biedt hulp.

Steeds meer mensen kampen in deze ‘overprikkelde’ maatschappij met slaapproblemen. Meer dan 60% van de Nederlanders (onderzoek Hersenstichting en Trimbos Instituut, maart 2019) is zelfs ontevreden over hun eigen slaapkwaliteit. Goed slapen is een samenspel van veel factoren. Het heeft raakvlakken met de medische wetenschap, voedings- en bewegingsleer, positieve psychologie en breinwetenschap. De slaapcoach is in staat om al deze facetten slim te combineren om zo de meest uiteenlopende slaapproblemen te behandelen. Je helpt mensen om weer grip te krijgen op hun slaap en daarmee hun levensenergie. Als je mensen graag ‘evidence based’ met hun slaapproblemen wilt helpen, volgens een duidelijke methode, dan is deze cursus echt iets voor jou.

Een in samenwerking met docent Floris Wouterson Slaap Performance © opgeleide slaapcoach is een allrounder. Je leert hoe je mensen op een vaardige manier helpt om weer energiek aan de dag te starten.

Voor wie?

De (nascholings)cursus slaapcoach is een waardevolle aanvulling voor o.a. mental coaches, loopbaan coaches, HR managers, case- en reïntegratie managers, (bedrijfs)artsen, arbeidsdeskundigen, personal trainers, beweegcoaches, vitaliteitscoaches, levenscoaches en stress- en burn-out coaches.

Daarnaast is de (nascholings)cursus interessant voor zorgprofessionals, zoals psychotherapeuten, osteopaten, psychologen, sociaal pedagogisch werkers, wandelcoaches, hardlooptrainers en mindfulnesstrainers, die de cursus slaapcoach willen combineren met andere vormen van coaching.

Vooropleiding: minimaal afgeronde MBO niveau 4 of HAVO opleiding. Heb je een wat ouder diploma en twijfel je aan het niveau, neem gerust contact op met onze studieadviseur.

Wat leer je?

Tijdens de 4 cursusdagen wordt ‘s morgens telkens aandacht besteed aan de oorzaken en gevolgen van slecht slapen en slaaptekort. ‘s Middags wordt ruimschoots tijd besteed aan de toepassing van de aangereikte theorie in de praktijk. De volgende onderwerpen komen aan bod:

Dag 1 - Slaapwetenschap 

 • Wat is slaap en de verschillende slaapfasen 
 • Waarom slapen we?
 • Wat is de relatie tussen slaap en leeftijd?
 • Wat zijn de 3 dimensies van een goede slaap?
 • Wat zijn de gevolgen van slecht slapen en (chronisch) slaaptekort?
 • Wat is het verschil tussen slaaptekort en slaapproblemen?
 • Wat is een chronotype, hoe wordt deze bepaald en hoe zet je deze kennis slim in? 

Dag 2 - Slaaphygiëne - Slaapomgeving - Slaapcomfort

 • Welke 5 factoren zijn van belang bij de selectie van een goede matras?
 • Hoe ziet de ideale slaapomgeving eruit?
 • Wat zijn slaaproutines en hoe zet je deze het beste in?
 • Kan je slaapproblemen oplossen met externe tools?

Dag 3 - Oorzaken en oplossingen van slaapproblemen

 • Wat zijn de belangrijkste oorzaken van slecht slapen?
 • Welke slaappatronen liggen ten grondslag aan een slaapstoornis?
 • Wat is de typologie van een slechte slaper en welke denkfouten maken ze?
 • Hoe breng je de belangrijkste zintuigen tot rust?
 • Welke vormen van beweging ondersteunen een goede nachtrust?
 • Wat is CGT en ACT en wat is het verschil tussen beide?
 • Hoe ziet het protocol van de (beginnend) slaapcoach eruit? 

Dag 4 - Slaapfysiologie 

 • Wat is de relatie tussen voeding en slaap?
 • Het 12-fasen-stressmodel
 • Waarom is de darmgezondheid zo bepalend om goed te slapen?
 • Wat is de meest bepalende factor voor de diepe herstellende nachtrust?

Wat kan je?

Aan het einde van de (nascholings)cursus Slaapcoach kun je:
 • Uitleggen wat slaapcoaching is en wanneer het kan worden ingezet;
 • De belangrijkste soorten slaapproblemen en slaapmiddelen benoemen;
 • De verschillende tools, zoals slaap vragenlijsten, Wheel of Sleep, 5-W model, 12-fasen stressmodel, actuele slaapmodellen, ontspanningsoefeningen en sticky note methode toepassen.
 • De belangrijkste slaap-vragenlijsten en het slaapdagboektool lezen en interpreteren.
 • Het belang van goed slaapcomfort en de vijf factoren die essentieel zijn bij de keuze van goed slaapcomfort uitleggen.
 • Het belang van de juiste slaapomgeving, de invloed van elektrosmog op slaap uitleggen;
 • De cliënt helpen om zijn slaap te verbeteren.

Huiswerk

Ter voorbereiding op de (nascholings)cursus, vragen we je het volgende:

 1. Het lezen van 2 boeken: 1) 'Superslapen' van Floris Wouterson en 2) 'Waarom je niet slaapt' van Chris Winter.
 2. Houd een week een slaapdagboek bij. De instructie over hoe je dit doet, ontvang je 1 tot 2 weken voor aanvang van de cursus.
 3. Lees de NHG Standaard Slaapproblemen en slaapmiddelen
 4. Verdiep je alvast in de breedte van de slaapmarkt door een kijkje te nemen op de volgende websites: www.nswo.nlwww.slaapregister.nlwww.hersenstichting.nlwww.slaapwaakcentra.nlhttps://www.sleepfoundation.org/,  
  www.apneuvereniging.nlwww.insomnie.nlwww.slaapstraat.nl

Daarnaast dien je tijdens de (nascholings)cursus rekening houden met een studiebelasting van circa 4 uur per week, bestaande uit o.a. zelfstudie van de boeken en de syllabus, huiswerkopdrachten en overleg met een studiegenoot.

Docent

Floris Wouterson is slaapexpert en gespecialiseerd in het helpen van mensen met een druk bestaan, ondernemers en iedereen die meer energie kan gebruiken om hun slaap en daarmee hun performance, humeur en levenskwaliteit sterk te verbeteren. Daarnaast is hij adviseur van bedrijven, een veelgevraagd spreker en coacht hij (top)sporters. Ook is Floris de bedenker van de Slaaptekort Calculator, een tool waarbij HR managers, ondernemers en bedrijven direct gratis inzicht krijgen in de financiële impact van slaaptekort voor hun organisatie of team.

Afronding

De (nascholings)cursus slaapcoach wordt afgerond met een korte kennistoets. Na het bijwonen van alle lesdagen ontvang je een certificaat.

Reacties van deelnemers

 •  Door deze cursus heb ik een waardevolle verdieping gekregen in het onderwerp slaap en inzichten hoe ik mijn eigen slaap kan verbeteren.'' 
 • "Nu weet ik alles van slaap en ook nog mooie dingen over coaching geleerd."
 • "Ik ben een stuk verder geholpen in de ontwikkeling van mijn eigen coach plannen. Het heeft me die info opgeleverd die ik nog mistte en daarnaast ook een netwerk opgeleverd!"
 • "Door deze cursus heb ik meer kennis over slapen en heb ik voldoende bagage om te beginnen als beginnend slaapcoach."
 • "Ik ben mij meer bewust van mijn eigen slaapgedrag en kan ik andere mensen met slaapproblemen ondersteuning. Dit komt van pas in mijn begeleiding van verzuimende medewerkers en bij de vrouwen met overgangsklachten die ik begeleid."

Praktische informatie

Datum:
woensdag 19 oktober 2022, woensdag 02 november 2022, woensdag 16 november 2022, woensdag 30 november 2022
Tijd:
09:30 - 16:30 uur
Locatie:
Zaltbommel, Watletjenu
Docent(en):
Accreditatie:

SNRO (2 EC-punten) en KABIZ (24 PE-punten).

Prijs: €1295,-
Betaling:

De betaling van deze na- en bijscholing gaat via iDEAL of Mistercash (België). Na het inschrijven op deze na- en bijscholing word je direct doorgeleid naar de website van je bank.

** Let op: er zijn nog enkele plaatsen vrij. **

In het kader van de onderwijsvrijstelling geen btw van toepassing. De prijs is exclusief verplichte literatuur.

Gedurende veertien dagen na inschrijving bestaat de mogelijkheid volgens consumentenrecht kosteloos te annuleren. Voor meer details zie onze Algemene voorwaarden.

Op locatie

Deze (nascholings)cursus vindt fysiek plaats op locatie. Op dit moment gelden er geen overheidsmaatregelen meer op onze locaties. Wanneer in de toekomst lesdagen op locatie om welke reden dan ook onverhoopt niet door kunnen gaan, dan herplannen we de lesdag(en).

Stap-budget

De overheid ondersteunt je bij het volgen van een opleiding of cursus met de nieuwe STAP-subsidie van max. 1.000 euro. Lees hier meer over het aanvragen van het STAP-budget.

NB: Ben je ondernemer of ZZP-er? Wanneer je een opleiding volgt voor jouw bedrijfsactiviteit, nieuwe ontwikkelingen of het op peil houden van jouw kennis, zijn de kosten nog (deels) fiscaal aftrekbaar! Lees meer.