Heeft pedagogisch werk je belangstelling? Omdat je graag als professioneel opvoedkundige wilt bijdragen aan de opvoeding en ontwikkeling van kinderen en/of jongeren? Door onder andere de kinderen, ouders, verzorgers, leerkrachten en dergelijke te helpen, te begeleiden en te ondersteunen in normale of moeilijke opvoedsituaties? Dan zijn er diverse werkgebieden waarin je aan de slag kunt gaan. Bijvoorbeeld in de kinderopvang of buitenschoolse opvang, jeugdzorg, of in een ziekenhuis. Hieronder een overzicht met wat pedagogisch werk inhoudt in de verschillende werkgebieden.
Als professioneel opvoedkundige in de kinderopvang werk je met baby’s, peuters, kleuters en/of jonge kinderen tot 12 jaar. Niet alleen vang je de kinderen op in een ontspannen sfeer, maar zorg je ook dat ze te eten en te drinken krijgen en de allerkleinsten voldoende rusten. Vervolgens draag je bij aan de ontwikkeling en opvoeding van de kinderen volgens het pedagogisch beleidsplan van de organisatie. Onder andere door een activiteitenprogramma op te zetten die aansluit bij de leeftijden en vaardigheden van de kinderen. Ook laat je kinderen zelfstandig spelen en stimuleer je het samen spelen. Daarnaast observeer je de kinderen tijdens hun bezigheden om tijdig eventuele problemen of achterstanden te signaleren. Indien daar sprake van is heb je overleg met collega’s, zo nodig deskundigen en uiteraard de ouders.
Werken in de jeugdzorg betekent dat je te maken hebt met jongeren tot 23 jaar die buitenshuis worden opgevangen. Dat kan zijn in een gesloten of open instelling, gezinshuis, crisisopvang of tehuis. Bijvoorbeeld omdat zij met geestelijke of sociale problemen kampen, last hebben van gedragsstoornissen of met justitie in aanraking zijn gekomen. Op basis van een behandelplan ga je aan de slag met de jongeren. Naast een veilige leefomgeving bieden, stimuleer je de ontwikkeling door activiteiten te organiseren, zorg je voor de dagelijkse structuur, observeer je het gedrag en stuur je waar nodig bij. Verder heb je intensief contact met de ouders dan wel verzorgers over hoe het gaat en welke aanvullende begeleiding nodig is om ontwikkeling van de jongeren te bevorderen. Verder overleg je ook met school, werkgever en andere betrokken hulpverleners.
Van een totaal andere orde is het pedagogisch werk dat je in een ziekenhuis doet. Want dan sta je kinderen voor, tijdens en na een operatie bij. Onder andere door ze informatie te geven dan wel voor te bereiden op onderzoeken, eventuele narcose en daaropvolgende behandeling. Verder praat en speel je met de kinderen. Om dat zo goed mogelijk te doen stel je een beleids- of activiteitenplan op. Daarnaast ben je het aanspreekpunt voor ouders. Als pedagogisch werker in een ziekenhuis heb je verder contact en overleg met artsen, verpleegkundigen en andere medewerkers. Streven is ervoor te zorgen dat het verblijf van kinderen in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk is.
Hieronder een aantal kwaliteiten die belangrijk zijn als je pedagogisch werk wilt gaan doen, namelijk:
- Interesse hebben in het werken met kinderen en/of jongeren en je kunnen inleven in de doelgroep;
- In teamverband kunnen werken;
- Oplossingsgericht kunnen denken en doen;
- Zeer geduldig en stressbestendig zijn;
- Ondernemend, creatief en zeker ook flexibel zijn;
- En tot slot: betrokken, sociaal en communicatief vaardig zijn.
Wil je pedagogisch werk gaan doen? Dan moet je minimaal beschikken over het mbo-diploma pedagogisch medewerker kinderopvang 3 óf sociaal pedagogisch werker 3 (SPW-3). Uiteraard zijn er ook andere opleidingen zoals sociaal pedagogisch hulpverlener (SPH) en verpleegkundige (A of B) die het mogelijk maken om als pedagogisch werker aan de slag te gaan.
Wil je leren om kinderen en ouders/opvoeders te begeleiden in de opvoeding en bij ontwikkelingsvraagstukken? Dan is de opleiding Kindercoach wellicht ook leuk voor jou.
Wil je werken met jongeren? Neem dan een kijkje bij de opleiding Jongerencoach. Je kunt per opleiding ook een gratis proefles downloaden.
Wil je meer lezen over pedagogiek en pedagogisch werk? Bekijk dan deze pagina met tips en meer informatieve artikelen.