Student Bianca Houben-Collaris heeft als onderdeel van haar opleiding Stress & Burn-Out Coach bij Sonnevelt onderzoek uitgevoerd naar waarom vrouwen boven de 40 vaak onterecht gediagnosticeerd worden met een burn-out in plaats van klachten ten gevolge van de overgang. Zij doet dit op een toegankelijke en luchtige manier met als doel het taboe rond dit thema te doorbreken. En om informatie hierover te verspreiden onder de vrouwen zelf, werkgevers en zorgprofessionals. Om zo een passende aanpak te bieden bij (dreigende) uitval ten gevolde van de overgang én onnodig verzuim te voorkomen.
Haar onderzoek richt zich dus op vrouwen boven de 40 en de uitdagingen die zij ervaren met betrekking tot (werk)stress, burn-out, en de overgang. Bianca onderzoekt de overeenkomsten en verschillen tussen burn-out en overgangsklachten en de impact van de overgang op de werkvloer.
Uit het onderzoek blijkt dat er nog veel bewustwording en openheid nodig is met betrekking tot de overgang, zowel op de werkvloer als bij vrouwen zelf. Ook wordt het belang van erkenning van overgangsklachten in de medische wereld onderstreept en biedt Bianca concrete aanbevelingen om de impact van de overgang op het werk te verminderen.
De belangrijkste punten uit het onderzoek van Bianca zijn:
1. Overgang als onvermijdelijk fenomeen
Het artikel benadrukt dat alle vrouwen vroeg of laat te maken krijgen met de overgang, die veelal eerder begint dan vaak wordt aangenomen, soms wel 10 jaar voor de laatste menstruatie.
2. Overgangsklachten en werk
Ongeveer 80% van de 1,8 miljoen werkende Nederlandse vrouwen boven de 40 ervaart overgangsklachten. Deze klachten kunnen invloed hebben op het werk, variërend van verminderde productiviteit tot een hoger verzuimpercentage.
3. Verwarring tussen burn-out en overgang
Het artikel wijst op de uitdagingen bij het stellen van de juiste diagnose tussen burn-out en overgang, aangezien de symptomen vaak overlappen. Het onderstreept ook de toename van het risico op burn-out tijdens de overgang.
4. Gebrek aan erkenning in de medische wereld
Bedrijfsartsen hebben vaak onvoldoende kennis over de overgang en vinden het moeilijk om de relatie tussen arbeidsongeschiktheid en de overgang te beoordelen. Richtlijnen voor de overgang ontbreken.
Het onderzoek sluit af met aanbevelingen voor werkgevers, zorgprofessionals en vrouwen zelf. Praktisch omschreven en eenvoudig toe te passen. Werkgevers worden aangemoedigd de werkvloer 'overgangsvriendelijk' te maken, terwijl zorgprofessionals meer kennis moeten vergaren en richtlijnen moeten ontwikkelen. Vrouwen worden geadviseerd bewustzijn te vergroten en een gezonde levensstijl aan te nemen.
Voor het volledige artikel kan contact opgenomen worden met Bianca Houben-Collaris.