Voorkomt positief denken ziektes? Oftewel bevordert een optimistische levensinstelling je gezondheid? Dus: leef je vanuit de gedachte dat het glas halfvol is? Ga je uit van het goede? Zie je tegenslagen als oplosbare uitdagingen? Pluk je geregeld kleine geluksmomentjes? Weet je dat perfectie niet bestaat? Enzovoort? De kans is groot dat je positieve instelling ervoor zorgt dat je lekkerder in je vel zit en je blij, tevreden en vitaal voelt. De voordelen van een positieve mindset op je gezondheid.
Voorkomt positief denken ziektes? Die vraag houdt al veel decennia hele hordes mensen bezig. En het zal je niet verbazen dat er nogal wat wetenschappelijke publicaties zijn naar de effecten van positief denken en ziek worden of genezen. Overigens, niet altijd allemaal eenduidig, maar wel komt naar voren dat een positieve en optimistische levensinstelling diverse gezondheidsvoordelen kent. Zo schrijft bijvoorbeeld de Amerikaanse psycholoog Martin Selingman - grondlegger van de positieve psychologie – dat je denkwijze invloed heeft op je gezondheid. Uit zijn onderzoeken blijkt onder andere dat optimistische mensen langer leven. De redenen? Ze zijn minder gevoelig voor stress en hebben een beter werkend immuunsysteem.
Hieronder vind je een overzicht van enkele wetenschappelijk onderbouwde studies die ingaan op het thema: voorkomt positief denken ziektes. Lees welke voordelen positiever in het leven staan je biedt.
Sta je positief en optimistisch in het leven? Dan is dat goed voor je hart, aldus een langdurig Amerikaanse onderzoek onder 5100 volwassenen tussen de 45 en 84 jaar. Gedurende 11 jaar werden de volwassenen gevolgd en hun gegevens over onder andere bloeddruk, body mass index (BMI), eetpatroon, bloedsuikerspiegel, cholesterol, lichamelijke activiteit, rookgedrag en geestelijke gezondheid geanalyseerd. Rosalba Hernandez, professor aan de universiteit van Illinois en onderzoeksleider, stelt: “De deelnemers met het meeste optimisme hebben een twee keer hogere kans op een goede hartgezondheid dan de pessimistische deelnemers.”
Ben je optimistisch? Dan neemt ook je afweer toe. Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in Pychological Science (2010). Het onderzoek spitste zich toe op de relatie tussen optimisme en celgemedieerde immuniteit (CMI) – bescherming tegen virale infecties. Gedurende hun eerste studiejaar werden 124 rechtenstudenten gevolgd. Zij beantwoorden vragen over optimisme en hun rechtenstudie, optimisme in het algemeen en gezondheid. Tegelijkertijd werd hun (CMI) gemeten. En wat bleek? Wanneer het optimisme toenam ging ook de CMI omhoog en steeg dus ook de afweer.
Negatief denken is niet goed voor je gezondheid. Je hebt een grotere kans om een depressie te ontwikkelen. Zo toont het onderzoek van psycholoog Janna Vrijsen in 2014 aan de Radboud Universiteit in Nijmegen aan. Eveneens legde zij in hetzelfde onderzoek als eerste een verband tussen negatieve herinneringen, erfelijkheid en depressie. Voor het onderzoek vergeleek Vrijsen 340 mensen die een of meerdere depressies hebben meegemaakt met 440 gezonde mensen via uitgebreide vragenlijsten.
Voorkomt positief denken ziektes? Volgens Australisch onderzoek aan de Victoria Universiteit in Wellington (2013) draagt een positieve levenshouding en het gevoel van ‘being in control’ ertoe bij dat je gezonder kiest. Niet alleen eet je gezonder en beweeg je meer, maar ook drink je matig en vermijd je roken. Verder komt in hetzelfde onderzoek naar voren dat vrouwen en mannen verschillende argumenten hebben om gezond te leven. Optimistische vrouwen doen het, omdat zij genieten van een gezonde levenswijze en positieve mannen leven gezonder om in de toekomst gezond te blijven. Ook ’geluksprofessor’ prof. dr. Ruut Veenhoven van de Erasmus Universiteit komt in zijn onderzoek ‘Gezond Geluk’ tot een vergelijkbare conclusie. Volgens hem hebben mensen die tevreden en gelukkig zijn vaak een gezondere levenswijze.
Hierboven heb je een aantal voorbeelden kunnen lezen over de invloed van positief denken op je gezondheid. Uit de genoemde voorbeelden blijkt dat een positieve mindset wel degelijk invloed heeft op je gezondheid. Echter, staar je er niet blind op. Er zijn meer factoren die een rol spelen bij ziek worden. Denk ook eens aan je genen, wat je eet en hoeveel je beweegt. Maar ook: hoe je omgaat met emoties of je regelmatig voldoende rust neemt en de aanwezigheid van een uitgebreid sociaal netwerk. Kortom, zorg goed voor jezelf en denk positief daar vaart je gezondheid wel bij.
Wil je je verder verdiepen in het vraagstuk: voorkomt positief denken ziektes? Bekijk dan ons opleidingsaanbod. Er zijn verschillende trainingen en cursussen die je helpen positiever in het leven staan en te werken aan je gezondheid.