Welke opleiding past bij jou?

Doe de studiekeuzetest!

Vragen en antwoorden over leefstijlcoaching

Hieronder vind je de meest gestelde vragen over leefstijlcoaching op een rij:

1. Wat is een leefstijlcoach?

Een leefstijlcoach begeleidt mensen bij het maken van gezonde leefstijlkeuzes, maar voert geen medische ‘behandeling’ uit. Vaak zorgt dit voor het voorkómen van ziekte en/of het verminderen van klachten en symptomen, waardoor het voor zorgverzekeraars relevant kan zijn om begeleiding van een leefstijlcoach te vergoeden. Maar de meeste leefstijlcoaches begeleiden ook graag mensen die komen omdat ze mentaal en lichamelijk fit willen zijn en daar zelf in willen investeren.

2. Wat is een gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)?

Vanaf 1 januari 2019 is de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. De GLI is uitsluitend bedoeld voor mensen met overgewicht en die een BMI van 30 of hoger hebben. Ook mensen met een BMI tussen de 25 en 30 komen in aanmerking als zij een verhoogd risico hebben op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Een GLI richt zich op:

  • het verminderen van de energie-inname en het ontwikkelen van gezonde eetgewoonten
  • meer gaan bewegen
  • psychologische ondersteuning bij het maken van een gewenste gedragsverandering

Een GLI kan alleen worden vergoed als deze bewezen effectief is. Het CooL programma is de GLI die door de leefstijlcoach wordt ingezet. Dit CooL programma mag worden uitgevoerd door leefstijlcoaches die in het register staan van de beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN).

3. Wat is het CooL (Coaching op Leefstijl) programma?

Het CooL programma is één van de bewezen effectieve gecombineerde leefstijlinterventies (GLI) die door de zorgverzekeraar opgenomen is in het basispakket. Dit is een programma dat uitgevoerd mag worden door leefstijlcoaches die in het register staan van de BLCN.

4. Mag ik na het afronden van de opleiding Leefstijlcoach automatisch het CooL programma geven?

Het CooL programma is één van de gecombineerde leefstijlinterventies (GLI) die door de zorgverzekeraar opgenomen is in het basispakket. Om een gecombineerde leefstijlinterventie te mogen geven die vergoed wordt vanuit de zorgverzekering, moet je als leefstijlcoach geregistreerd zijn bij de beroepsvereniging (BLCN). Voor het CooL programma is het verplicht een startinstructie te volgen van 1 dagdeel. De startinstructie kun je alleen volgen als je lid bent van de BLCN. Meer informatie hierover vind je op: www.leefstijlinterventies.nl/.

5. Ik ben lid van de NBLP. Kan ik hiermee ook het CooL programma uitvoeren?

NBLP is een vereniging van leefstijlprofessionals. Omdat dit een breder begrip is dan leefstijlcoaching en de specifieke leefstijlcoachings competenties niet geborgd zijn in dit register, kom je met lidmaatschap van de NBLP niet in aanmerking voor het uitvoeren van de GLI.

6. Is er een beroepsvereniging voor leefstijlcoaches?

Ja, er is een beroepsvereniging: de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). De BLCN heeft een beroepsprofiel gemaakt voor de leefstijlcoach en accrediteert opleidingen tot leefstijlcoach. De opleiding Leefstijlcoach van Sonnevelt Opleidingen is geaccrediteerd door de BLCN. Dit is van belang om voor vergoeding van verzekeraars in aanmerking te komen.

7. Hoe word ik leefstijlcoach?

Je kunt een opleiding volgen tot Leefstijlcoach. Bij Sonnevelt gaat de opleiding Leefstijlcoach ieder voorjaar en najaar van start op verschillende plaatsen in Nederland. Als je een (willekeurige) afgeronde reguliere hbo-of wo-opleiding hebt, kun je je na het volgen van een geaccrediteerde opleiding Leefstijlcoach registreren bij de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN). Dit is een voorwaarde voor vergoeding vanuit de basisverzekering.

8. Voor wie is de opleiding?

De opleiding is voor mensen die geïnteresseerd zijn in een gezonde leefstijl en die cliënten willen helpen te werken aan een gezondere leefstijl. Dit kunnen verschillende beroepsbeoefenaren zijn zoals: diëtisten, fysiotherapeuten, oefentherapeuten Cesar, praktijkondersteuners huisarts, verpleegkundigen, (toegepast) psychologen, sportprofessionals, coaches, HR-medewerkers en ARBO-medewerkers.

Je hoeft geen zorggerelateerd beroep te hebben (gehad) om de opleiding te gaan volgen. Als je een (willekeurige) afgeronde reguliere hbo-of wo-opleiding hebt, kun je je na het volgen van een geaccrediteerde opleiding Leefstijlcoach registreren bij de BLCN. Dit is een voorwaarde voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Heb je geen afgeronde reguliere hbo-of wo-opleiding dan is het niet mogelijk je te registreren bij de BLCN.

9. Ik heb geen afgeronde hbo of wo opleiding, wat nu?

Heb je geen afgeronde reguliere hbo-of wo-opleiding dan is het niet mogelijk je te registreren bij de BLCN en kom je niet in aanmerking voor vergoeding vanuit de basis zorgverzekering.

Vanuit de zorgverzekeraars zijn de eisen zodanig dat alleen leefstijlcoaches met een afgeronde erkende hbo -of -wo opleiding voor vergoeding in aanmerking komen. De toelatingseis voor de opleiding Leefstijlcoach bij Sonnevelt is daarom ook een afgeronde erkende reguliere hbo -of -wo opleiding. Heb je geen afgeronde hbo-of wo-opleiding dan is de opleiding vitaliteitscoach een goed alternatief.

10. Wordt begeleiding van de leefstijlcoach vergoed door zorgverzekeraars?

Leefstijlcoaching in algemene zin wordt niet in het basispakket van de zorgverzekering opgenomen. Maar per 1 januari 2019 is de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering, na verwijzing door de huisarts. De GLI is een groepsbegeleidingsprogramma voor mensen met obesitas of diabetes type 2. De basis voor de uitvoering van GLI’s zal gevormd worden door programma’s die als ‘bewezen effectief’ zijn opgenomen in de database van het Loket Gezond Leven van het RIVM. Voor de leefstijlcoach is dit het CooL programma. Dit is een programma dat uitgevoerd mag worden door leefstijlcoaches die in het register staan van de BLCN.

Let op! Veel zorgverzekeraars gaan alleen contracten aan met regionale zorggroepen en niet met individuele leefstijlcoaches. Als leefstijlcoach zul je daarom in veel gevallen alleen vergoed worden door zorgverzekeraars als je je bij een regionale zorggroep aansluit.

11. Wat zijn de toelatingseisen om je te kunnen registreren bij de BLCN?

Je moet een afgeronde reguliere hbo- of wo-vooropleiding (willekeurige richting) hebben en een afgeronde opleiding tot leefstijlcoach. Dit kan een door de BLCN geaccrediteerde opleiding zijn of je kunt op individuele basis een accreditatie traject bij de BLCN afleggen.

12. Is de opleiding van Sonnevelt Opleidingen geaccrediteerd?

Ja, de opleiding Leefstijlcoach van Sonnevelt is geaccrediteerd door de BLCN (Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland). Onze opleiding Leefstijlcoach heeft tevens de NRTO- en CRKBO-keurmerken én een SNRO-accreditatie. 

Interesse? Lees meer over de opleiding Leefstijlcoach >>