Vraag aan een willekeurige voorbijganger hoe het met hem of haar gaat en het antwoord is in veel gevallen: “Goed, lekker druk” of iets van die strekking. En als je dan zelf aangeeft niet druk te zijn, roept dat bij de ander vaak een bijna vertwijfelde reactie op. Blijkbaar is ‘ik ben druk’ synoniem voor ‘het gaat goed met mij’.
Opa zei altijd: “Van hard werken ga je niet dood”. En daar had hij gelijk in, want van hard werken alleen gaan we niet dood. Maar als we geen tijd nemen om het harde werken af te wisselen met perioden van ontspanning, dan ontstaan er wel allerlei lichamelijke klachten. In het ergste geval krijg je een hartaanval waaraan je overlijdt. Je zou dus kunnen zeggen dat we dood gaan door het gebrek aan rust.
Nu krijgt niet iedereen die te weinig rust neemt een hartaanval, maar in Nederland neemt het aantal mensen met een burn-out wel schrikbarend toe. In 2017 gaf 16% van de werknemers aan burn-out klachten te ervaren en in 20% van de verzuimgevallen gaf de medewerker aan dat werkstress de oorzaak was van het verzuim (bron: Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden - TNO/CBS).
Burn-out is, de naam zegt het al, een benaming voor opgebrand zijn. Er is letterlijk geen brandstof meer voorhanden waaruit energie gehaald kan worden. Totale uitputting, cynisme en een verminderde bekwaamheid zijn het gevolg. De belangrijkste oorzaak van een burn-out is een aanhoudende ononderbroken alertheid ofwel chronische stress. (bron: Stichting Burn-out). Zoals de omschrijving opgebrand zijn al doet vermoeden, een beetje bijslapen en een weekje rust nemen is niet voldoende om voldoende brandstof op te bouwen en het lichaam weer zijn oorspronkelijke veerkracht terug te geven.
Het begrip burn-out is inmiddels algemeen bekend. De meeste werknemers hebben wel een collega die langere tijd is uitgeschakeld door een burn-out. Maar uit de stijging van het aantal burn-outgevallen en het feit dat ‘druk zijn’ synoniem lijkt te staan voor ‘het gaat goed met mij’, blijkt niet dat we er van leren. Sterker nog, het aantal mensen dat regelmatig een ontspannend bezoek brengt aan een theater of bioscoop neemt af (bron: VSCD), terwijl 80% van iPadgebruikers zijn tablet gebruikt om 7 dagen per week zijn werkmail te checken (bron: bureau consumentenonderzoek).
Dat er dus wat moet gebeuren mag duidelijk zijn. Als het aantal burn-outgevallen jaarlijks blijft stijgen zoals het nu doet, heeft in 2020 ruim 25% van de beroepsbevolking last van een burn-out (bron: cbs).
De beste manier om een burn-out te voorkomen zijn regelmatige momenten van ontspanning. In een aantal landen zijn daarom power naps inmiddels heel gebruikelijk. Power naps zijn korte slaapjes van maximaal 20 minuten. Neurologisch onderzoek heeft uitgewezen dat een power nap kan helpen een burn-out te voorkomen (bron: Amerikaans Intitute of Mental Health). Het blijkt niet alleen een burn-out te voorkomen, ook blijkt dat de productiviteit stijgt en de mensen creatiever worden. Dat moet toch ook de gemiddelde manager aanspreken.
Laten we dus vanaf morgen massaal tussen 13 en 15 uur een matje uitrollen, lekker gaan liggen en onze ogen sluiten. Het enige waar we aan moet denken is om onze iPad of iPhone uit te zetten.
Wil jij mensen helpen die kampen met stressproblemen, overspannen zijn of zelfs in een burn-out terecht zijn gekomen? Bekijk dan de opleiding Stress en Burn-out Coach en download de gratis proefles.